Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Η Εναλλακτική Αγορά γίνεται SME Growth Market – Χαλαρώνουν περαιτέρω τα κριτήρια εισαγωγής

Η Εναλλακτική Αγορά γίνεται SME Growth Market – Χαλαρώνουν περαιτέρω τα κριτήρια εισαγωγής
Ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πως η Εν Α
Σχετικά Άρθρα
Αλλάζει όνομα η Εναλλακτική Αγορά και θα λέγεται πλέον SME Growth Market, σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν χθες στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα 15 χρόνια λειτουργίας της συγκεκριμένης αγοράς.
Ο CEO της ΕΧΑΕ Γιαννος Κοντόπουλος, έχει όπως φαίνεται βάλει προσωπικό στοίχημα να αναβαθμίσει την αγορά και χθες παρουσίασε τις βασικές αλλαγές.
Υπενθυμίζεται πως η αγορά υπάρχει από το 2008 χωρίς όμως να έχει ιδιαίτερη επιτυχία, αν και κάποιες εταιρείες αναπτύχθηκαν και πέρασαν στην Κύρια Αγορά, όπως Epsilon Net και Entersoft, ενώ σύντομα θα κάνουν το ίδιο Performance και Real Cons.
Η ΕΝ.Α θα εξελιχθεί τώρα σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα σε μία δυναμική αγορά με στόχο την αναγνώρισή της στην ελληνική και διεθνή επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα με παράλληλη αξιοποίηση των ελαφρυμένων υποχρεώσεων που θα ισχύσουν για τις ευρωπαϊκές SME Growth Market.
Όπως είπε ο κ.Κοντόπουλος πέρασαν 14 εταιρείες από το 2008, με 422 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση συνολικά και έχει δώσει απόδοση 61% από το 2008, εν μέσω Lehman Brothers, ελληνικής χρεοκοπίας, τρίτου μνημονίου, capital controls, Covid, πόλεμο στην Ουκρανία, άνοδο πληθωρισμού και αύξησης επιτοκίων και 42,3% το 2023.
Την 4ετία 2019 – 2023 η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών έχει αυξηθεί 208% και οι συναλλαγές 36,3%.
Οι ανακοινώσεις, έγιναν χθες από τα γραφεία της ΕΧΑΕ παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας κ. Νίκου Παπαθανάση, από τον CEO της EXAE κ. Γιάννο Κοντόπουλο και την αναπλ. Επιτελ. Διευθύντρια Σχέσεων με Επόπτες κυρία Λίλιαν Γεωργοπούλου.
Σύμφωνα με την κυρία Γεωργοπούλου, πρόκειται να ενοποιηθούν η Εν.Α. Plus και η Εν.Α. Step σε μία ενιαία αγορά.
Στόχος είναι η ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας.
Τροποποιείται ο Κανονισμός Λειτουργίας της ΕΝ.Α., προκειμένου να διευκολυνθούν νέες εισαγωγές εταιρειών. Κι αυτό θα γίνει με:
-Μείωση της Ελάχιστης Διασποράς στο 10%
(από 15%)
- Υποχρέωση διατήρησης της Ελάχιστης Διασποράς σε συνεχή βάση
- Ετήσιος έλεγχος συμμόρφωσης από το Χρηματιστήριο Αθηνών
- Διατήρηση του ελάχιστου αριθμού προσώπων/κατόχων <5% σε 50
Καθίστανται, επίσης, ευνοϊκότερες οι δεσμεύσεις των βασικών μετόχων, δηλαδή δεν θα μπορούν να μεταβιβάσουν ποσοστό άνω του 25% των μετοχών τους για έξι μήνες μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης, εφόσον η εταιρεία εμφάνιζε ζημίες για τις δύο προηγούμενες της υποβολής της Αίτησης οικονομικές χρήσεις ή αρνητικά ίδια κεφάλαια κατά την τελευταία χρήση.
Επίσης επιστρέφουν τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα για την σύνταξη των λογιστικών καταστάσεων, προκειμένου να μπουν στο κλίμα της αγοράς και μέχρι να μάθουν τα λογιστήριά τους τις λεπτομέρειες των διεθνών λογιστικών προτύπων.
Για τις εταιρείες που θέλουν να εισαχθούν στη νέα Εν.Α. είναι υποχρεωτικός ο σύμβουλος όχι μόνο κατά την περίοδο της αναδοχής, αλλά και για τα επόμενα δύο χρόνια.
Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η κατάθεση του σχεδίου προς έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Από την πλευρά του ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πως η Εν Α. Αποτελεί ένα ακόμα βήμα για πρόσβαση των επιχειρήσεων σε ρευστότητα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης