Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Πέντε διανομές μερισμάτων για να κάνεις Πάσχα με γεμάτο πορτοφόλι – Ποιες εισηγμένες μοιράζουν άμεσα μετρητά

Πέντε διανομές μερισμάτων για να κάνεις Πάσχα με γεμάτο πορτοφόλι – Ποιες εισηγμένες μοιράζουν άμεσα μετρητά
Ήδη έχουν γίνει σημαντικές αποκοπές από εταιρείες όπως Alpha Αστικά Ακίνητα, Jumbo και Intercontinental International δίνοντας σημαντική ρευστότητα σε χαρτοφυλάκια επενδυτών
Σχετικά Άρθρα
Πέντε διανομές μερισμάτων έχουν ανακοινωθεί για το επόμενο διάστημα, από εισηγμένες που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα, εγκαίρως, και έχουν πραγματοποιήσει ή θα το κάνουν τις επόμενες μέρες, την τακτική γενική τους συνέλευση.
Υπενθυμίζεται πως ήδη έχουν γίνει σημαντικές αποκοπές από εταιρείες όπως Alpha Αστικά Ακίνητα, Jumbo και Intercontinental International δίνοντας σημαντική ρευστότητα σε χαρτοφυλάκια επενδυτών που είχαν τις μετοχές στην κατοχή τους.
Η Alpha Αστικά Ακίνητα έδωσε 2,20 ευρώ στις 2 Απριλίου (ημερομηνία πληρωμής).
Η Intercontinental International έδωσε επιστροφή κεφαλαίου 1,98 ευρώ ανά μετοχή στο πλαίσιο της συμφωνίας συγχώνευσης με την BriQ Properties, ενώ υπάρχει διάθεση να δοθεί και μέρισμα για τη χρήση 2023.
Η Jumbo επίσης είχε δώσει έκτακτη χρηματική διανομή 0,60 ευρώ στις 26 Μαρτίου (ημερομηνία καταβολής).
Σειρά παίρνει η Πετρόπουλος, οι μετοχές της οποίας στις 15 Απριλίου θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,80 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε απόδοση 8% περίπου.
Ακολουθεί στις 18 Απριλίου η αποκοπή του μερίσματος της Τράπεζας της Ελλάδος ύψους 0,6720 ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα της Ελλάδος «καρδιοχτύπησε» τους μετόχους της λόγω αναφοράς στον προϋπολογισμό της χώρας, ότι δεν περιμένει μέρισμα από την Ελλάδος, με την διοίκηση της τράπεζας να μην μπαίνει στον κόπο να ενημερώσει τους μετόχους, αν αυτοί θα λάβουν κάτι, ή θα έχουν τη μοίρα της χώρας.
Η μετοχή υποχώρησε σημαντικά, αλλά τελικά η διανομή μερίσματος και φέτος από την Ελλάδος ισχύει κανονικά.
Στις 22 Απριλίου κόβει το δικό της μέρισμα η Autohellas ύψους 0,70 ευρώ ανά μετοχή.
Στις 29 Απριλίου παίρνει σειρά ο ΟΠΑΠ για το υπόλοιπο του μερίσματος ύψους 0,60 ευρώ ανά μετοχή, αλλά θα δώσει τον Ιούνιο και επιστροφή κεφαλαίου.
Τέλος στις 2 Μαΐου λίγο πριν το Πάσχα οι μέτοχοι της Σαράντης θα αποκτήσουν δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,2244 ευρώ, με την πληρωμή του να γίνεται μετά το Πάσχα.
Αξίζει να σημειωθεί πως πολλές είναι οι εισηγμένες που φέτος θα δώσουν αυξημένο μέρισμα, είτε γιατί έβγαλαν καλύτερα κέρδη, είτε γιατί δίνουν μεγαλύτερο ποσοστό επί των καθαρών κερδών.
Η άνοδος των τιμών «επιβάλει» σε κάποιες εταιρείες αύξηση του μερίσματος προκειμένου να διατηρήσουν την ελκυστικότητά τους.
Ωστόσο, υπάρχουν και οι εισηγμένες που ενώ μπορούσαν να δώσουν υψηλότερο μέρισμα (π.χ. ΟΛΠ, Τιτάν, ΕΥΑΘ) δεν το έκαναν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις από αναλυτές και επενδυτές και να δούμε κάποια πίεση στην τιμή των μετοχών.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης