Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Χαλάει το κλίμα η ένταση στη Μέση Ανατολή ή δημιουργεί καλύτερες ευκαιρίες εισόδου στο Χρηματιστήριο; - Τι να προσέξετε

Χαλάει το κλίμα η ένταση στη Μέση Ανατολή ή δημιουργεί καλύτερες ευκαιρίες εισόδου στο Χρηματιστήριο; - Τι να προσέξετε
Μπορεί σε επίπεδο γενικού δείκτη η πτώση από τα υψηλά της αγοράς να είναι μόλις 3,5%, για την πλειονότητα όμως των μετοχών η διόρθωση είναι σημαντική
Ταρακουνήθηκαν οι εγχώριοι επενδυτές στη χθεσινή συνεδρίαση, με τη διάθεση να χαλάει περισσότερο από την πορεία των ξένων αγορών.
Δηλαδή, ενώ οι ξένες αγορές ανέκαμπταν η δική μας αγορά κατέγραφε σημαντική υποχώρηση που για κάποιους δεν ήταν δικαιολογημένη, ειδικά στην έκταση που είχε.
Από την άλλη, στελέχη της αγοράς μάλλον συμφωνούν στο γεγονός ότι ακόμα δεν έχει χαλάσει η μεγάλη εικόνα σε τεχνικό επίπεδο και αυτό που προσπαθούν να ανιχνεύσουν είναι τι θα γίνει στη Μέση Ανατολή, από τις πληροφορίες που λαμβάνουν.
Οι απαισιόδοξοι αναφέρουν πως φοβούνται περαιτέρω κλιμάκωση και περιμένουν ότι το Ισραήλ θα αντιδράσει και θα απαντήσει στο Ιράν.
Προσωρινά βλέπουν μία αποκλιμάκωση αλλά θεωρούν πως η κατάσταση είναι εύφλεκτη και αναμένουν την αντίδραση του Ισραήλ στο μέλλον.
Άρα βλέπουν ότι ίσως η πορεία της αγοράς να χειροτερεύσει.
Επιπλέον τονίζουν και το θέμα της Ταϊβάν με την Κίνα, τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα, ως δυνητικές πηγές κινδύνου για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.
Από την άλλη η πιο αισιόδοξη άποψη σημειώνει την τεράστια ρευστότητα που υπάρχει παγκοσμίως και στην εκτίμηση ότι οι επενδυτές που θέλουν πτώση, θέλουν να τοποθετηθούν χαμηλότερα και όχι για να κρατήσουν ρευστότητα επειδή φοβούνται μακροπρόθεσμα.
Αυτοί οι λόγοι, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, δείχνουν πως θα μπορούσε και αυτός ο κίνδυνος να ξεπεραστεί χωρίς να υπάρξει ραγδαία αλλαγή κλίματος.
Η στάση του Ισραήλ να περιμένει και να μην απαντήσει αμέσως, αλλά και η εκτίμηση από ειδικούς ότι συγκεντρώνει χαμηλές πιθανότητες το σενάριο να αντιδράσει σθεναρά, μάλλον ανακουφίζει όσους βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο.
Επιπλέον κάποιοι αναρωτιούνται μήπως απέκτησαν ανοσία οι επενδυτές στους πολέμους;
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μην έχει σταματήσει ούτε λεπτό, οι αγορές έχουν καταγράψει αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά τους τελευταίους μήνες.
Ακόμα και ο φόβος του πληθωρισμού και της καθυστέρησης της μείωσης των επιτοκίων ίσως ξεπεράστηκε από τους επενδυτές.

Πόσο διόρθωσαν οι μετοχές από τα υψηλά τους

Μπορεί σε επίπεδο γενικού δείκτη η πτώση από τα υψηλά της αγοράς να είναι μόλις 3,5%, για την πλειονότητα όμως των μετοχών η διόρθωση είναι σημαντική.
Η διόρθωση ξεκίνησε ως κατοχύρωση κερδών από τα υψηλά και άρα ως φυσιολογική διόρθωση και η ένταση των πωλήσεων αυξήθηκε εσχάτως λόγω γεωπολιτικού ρίσκου και συγκεκριμένα της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή.
Από τα βαριά χαρτιά τη μεγαλύτερη πτώση από τα υψηλά που έχουν γράψει σε διάστημα 52 εβδομάδων έχει η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ με 25%, η Viohalco με 22,3%, η Quest με 16,3%, το Διεθνές Αεροδρόμιο με 14% και μάλιστα έγραψε τιμές σήμερα κάτω από την τιμή της δημόσιας εγγραφής, η Ελλλάκτωρ με 13,2% και η Alpha Bank με 11,8%.
Στο σύνολο των μετοχών, η Cairo Mezz έχει απώλειες 38,5% και ίδιες απώλειες έχει η Frigoglass, απώλειες 37% έχει η Alpha Αστικά Ακίνητα, αλλά έχει κάνει μία μεγάλη διανομή μετρητών στους μετόχους της, η Intercontinental με απώλειες 36% αλλά επίσης με μία μεγάλη διανομή , η Παΐρης με 33,3%, η Phoenix με 26%, η Άβαξ με 26%, η Κλ.Ναυπάκτου με 25,5%, η Ίλυδα με 24,7% και η Εβροφάρμα με 24,7%.
Από τις μετοχές που ξεχωρίζουν η Optima Bank με νέα ιστορικά υψηλά σχεδόν καθημερινά, η Μπλε Κέδρος με απώλειες από τα υψηλά της μόνο 1%, ο ΟΤΕ με 1,58% και η Καρέλιας μς 1,71%.
Καλή πορεία επίσης έχει και η Τέρνα Ενεργειακή μετά την αναθέρμανση των πληροφοριών για πώληση της εταιρείας.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης