Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Δυνατό ξεκίνημα και πέρασμα πάνω από τις 1.400 μονάδες – Τα βαριά που ξεχωρίζουν

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Δυνατό ξεκίνημα και πέρασμα πάνω από τις 1.400 μονάδες – Τα βαριά που ξεχωρίζουν
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Η αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή στρέφει ξανά το ενδιαφέρον των επενδυτών στα θεμελιώδη. Θα έχουμε δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου μέσα στην εβδομάδα. Ανοδικά ξεκίνησαν οι αγορές της Ευρώπης, πέρασε πάνω από τις 1.400 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Βοήθειες δίνει και η αναβάθμιση της S&P.

CENERGY: Η διοίκηση έχει ενημερώσει πως θέλει να προχωρήσει την επένδυση στις ΗΠΑ, είτε μόνη, είτε με συνεργάτη. Σήμερα ανακοίνωσε πως έλαβε δικαίωμα φορολογικής απαλλαγής για τη μονάδα παραγωγής καλωδίων που είναι υπό μελέτη. Βέβαια τελική απόφαση δεν έχει λάβει για την επένδυση η οποία έχει εκτιμώμενο ύψος 300 εκατ. δολάρια. Δεν είναι λίγα και θα χρειαστεί να βρει κεφάλαια αν την προχωρήσει. Ο δανεισμός του ομίλου δεν είναι μικρός, άρα ίσως η λύση της αύξησης να είναι η σωστή επιλογή. Με άνοδο 1% η μετοχή.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Ακόμα δε θα έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα για τη χρήση 2023 εταιρείες του Χ.Α. με 10 και 20 εκατ. ευρώ τζίρο και η συγκεκριμένη θα δώσει ενημέρωση για το πρώτο τρίμηνο του 2024. Έτσι χτίζεται η εμπιστοσύνη, έτσι φτιάχνεις αξιοπιστία, έτσι αποκτάς φανατικούς μετόχους. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των εταιρειών που σέβεται τους μετόχους. Από τις μετοχές που ξεχωρίζουν στο ξεκίνημα και έχει δώσει καλή κίνηση από τα πρόσφατα χαμηλά της. Στα 37,54 ευρώ και στο +1,35%.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Ισχύουν και για τη συγκεκριμένη όσα γράφουμε για την Μυτιληναίος. Μέσα στην εβδομάδα και η δική της ενημέρωση για το πρώτο τρίμηνο.

ΔΕΗ: Και αυτή μεταξύ των πρωταγωνιστών στα πρώτα λεπτά. Ενισχύεται 2% και είναι στα 11,27 ευρώ.

AUTOHELLAS: Διαπραγματεύεται σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,70 ευρώ (μικτό). Η καθαρή απόδοση που θα λάβουν οι δικαιούχοι μετά την πληρωμή του φόρου, είναι 4,9%. Υποχωρεί 4,87%.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Καλό ξεκίνημα για όλες τις συστημικές. Έχουν άνοδο πάνω από 1%. Λίγο καλύτερη η Πειραιώς και η Εθνική στο ξεκίνημα.

ΑΛΟΥΜΥΛ: Όπως όλες του κλάδου έτσι και η συγκεκριμένη δεν πήγε καλά το 2023. Καθαρά κέρδη μόλις 1,9 εκατ. ευρώ από 23,1 εκατ. ευρώ και υπάρχουν και έκτακτα. Καλές οι λειτουργικές ταμειακές ροές και μείωσαν τον καθαρό δανεισμό. Από την άλλη έχουμε τρεις εταιρείες του ομίλου να μπαίνουν σε εκκαθάριση και να είναι σε συζητήσεις με υποψήφιο αγοραστή για πώληση της δραστηριότητας στη Ρωσία και την Ουκρανία. Πρέπει να κάνει ένα μάζεμα λόγω της συμφωνίας που έχει κάνει με τις τράπεζες.

Προχωράει όμως και σε νέες επενδύσεις. Έχει δρομολογηθεί η αγορά οικοπέδου 35.000 m2 και κτιρίου 6.000 m2 και η ανέγερση νέου κτιρίου 3.600 m2, όπου θα κατασκευαστεί ρομποτική αποθήκη 4.000 θέσεων και θα τοποθετηθεί καινούργια αυτόματη μηχανή συσκευασίας. Για την υλοποίηση των ανωτέρω θα γίνει επένδυση ύψους 15 εκατ. ευρώ, και η εταιρεία υπέβαλε αίτημα χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Πούλησε επίσης ακίνητο στην Κομοτηνή και είχε έκτακτο κέρδος 1,3 εκατ. ευρώ. Μαζί με κάποιες άλλες πωλήσεις και αναστροφή αποτίμησης το κέρδος έφτασε τα 3 εκατ. ευρώ. Περίπου 7 εκατ. ευρώ φαίνεται να έχει εισπράξει από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Έχουν γίνει επίσης κάποιες νέες απομειώσεις αποθεμάτων.

Αναφορικά με τα δάνεια, έλαβε waiver από τις δανείστριες τράπεζες για την απαλλαγή από τον υπολογισμό των χρηματοοικονομικών δεικτών. Το 2024 προβλέπει πως θα εκπληρώνει τους χρηματοοικονομικούς δείκτες και θα έχει την απαραίτητη ρευστότητα για την αποπληρωμή οφειλόμενων δόσεων και τόκων. Στο 6,81% ήταν το μέσο επιτόκιο των δανείων.

AVE: Βελτιώθηκε η διασπορά, αυξάνεται από σήμερα το όριο διακύμανσης στο ανώτατα με έκτακτο έλεγχο του Χ.Α. αλλά η εταιρεία δε μας έχει ενημερώσει πως αύξησε τη διασπορά αφού έγινε αύξηση κεφαλαίου και ο βασικός μέτοχος πήρε τις περισσότερες μετοχές. Έχει βρεθεί με περίπου 7,5% μικρότερο ποσοστό. Δεν θεωρούν ότι πρέπει να βγάλουν μία ανακοίνωση;

INTRALOT: Δυνατή η ανάκαμψη της μετοχής από τα πρόσφατα χαμηλά. Η διόρθωση ήταν σωστή και όσοι εκμεταλλεύτηκαν τα επίπεδα έχουν καλή απόδοση. Στα 1,1220 ευρώ και στο +3,13%. Έχουν βοηθήσει και οι αγορές που έχει κάνει η Intracom.

Q&R: Ξεχωρίζει από τα μικρά και ενισχύεται 4%.

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Τρία πακέτα στο ξεκίνημα στα 2,74 ευρώ ανά μετοχή όλα και με συνολικό όγκο 240 χιλ. τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης