Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Ζητούμενο η διάχυση της ανόδου στο Χρηματιστήριο – Ποιες μετοχές μπορούν να πάρουν τη σκυτάλη

Ζητούμενο η διάχυση της ανόδου στο Χρηματιστήριο – Ποιες μετοχές μπορούν να πάρουν τη σκυτάλη

Πολλές μετοχές έχουν απόδοση μικρότερη του Γενικού Δείκτη, αλλά και οι μετοχές που έχουν υπεραπόδοση, έχουν περιθώρια ανόδου έναντι των τιμών των αναλυτών

Σχετικά Άρθρα

Η διάχυση της ανόδου είναι ένα ζητούμενο για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, συνήθως στους ανοδικούς κύκλους στο τέλος η πλειονότητα των μετοχών έχει καταγράψει τουλάχιστον αντίστοιχη άνοδο με αυτή της αγοράς.
Πολλές μετοχές, ακόμα και από αυτές που έχουν τρέξει, έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών και τις τιμές - στόχους που δίνουν.
Ωστόσο πολλές υστερούν.

Υπάρχει κάποιος λόγος που οι επενδυτές αγνοούν αυτές τις εταιρείες;

Προφανώς και η απάντηση δεν είναι ίδια για όλες, καθώς δεν έχουν όλες ισχυρές προοπτικές, ή καλή κερδοφορία, ή καλές μερισματικές αποδόσεις.
Ωστόσο, σε ένα μικρό χρηματιστήριο όπως το Ελληνικό, με λίγους ημερήσιους επενδυτές, χρειάζονται πολλά περισσότερα από ένα μόνο καλό ισολογισμό ή κάποιες καλές προοπτικές.
Πολλοί επιχειρηματίες δεν ασχολούνται με τη μετοχή, με την έννοια ότι δεν τους ενδιαφέρει πως κινείται, άρα στερούνται αναλύσεων, ειδικής διαπραγμάτευσης και δημόσιων σχέσεων.
Αρκετοί επιχειρηματίες αν και έχουν βελτιώσει τα μεγέθη του ομίλου, καθιστώντας τις μετοχές φθηνές, η αγορά τις αγνοεί και προφανώς η ευθύνη βαραίνει και τις δύο πλευρές.
Αν δει κάποιος την πορεία της αγοράς από τα τέλη του 2022 όπου το ράλι μέχρι σήμερα είναι εκπληκτικό, θα δει πως ο Γενικός Δείκτης έχει άνοδο μέχρι σήμερα 63%.
Πολλές μετοχές έχουν ξεπεράσει την απόδοση του Γενικού Δείκτη, όπως για παράδειγμα η Μυτιληναίος, που έχει άνοδο 143%, αλλά με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών έχει ακόμα σημαντικό περιθώριο ανόδου.
Προχθές η Piraeus Securities έδωσε τιμή στόχο τα 48,50 ευρώ που υποδηλώνει περιθώριο ανόδου 25%.
Οι τράπεζες επίσης έχουν καταγράψει ράλι.
Η Εθνική έχει άνοδο 152%, αλλά σύμφωνα με τη Eurobank Equities έχει ακόμα περιθώριο ανόδου μέχρι τα 10,37 ευρώ που έχει βάλει την τιμή στόχο.
Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες συστημικές.
Μία ωστόσο συστημική που υποαποδίδει έναντι των άλλων είναι η Alpha Bank, η οποία αν και έχει άνοδο 90% από το τέλος του 2022 και άρα απόδοση ανώτερη του γενικού δείκτη, υστερεί έναντι των άλλων.
Εκτός από την ΕΤΕ που έχει άνοδο 152%, η Πειραιώς έχει άνοδο 260% και η Eurobank 125%.
Η ΔΕΗ, η Aegean, η Τιτάν και αρκετές ακόμα θα μπορούσαν να συμπληρώσουν τη λίστα των εταιρειών που έχουν περιθώριο ανόδου βάσει τιμών -στόχων και άρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν υψηλότερα την αγορά.
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως μέχρι τις αμερικανικές εκλογές οι αγορές θα είναι καλές, άρα η ελληνική έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας.

Ποιες είναι όμως εκείνες οι μετοχές που αξίζουν καλύτερης αποτίμησης αλλά δεν έχουν ακολουθήσει την αγορά;

Η ΕΥΔΑΠ είναι κορυφαία σε υποαπόδοση, για λόγους που το ΒΝ έχει αναλύσει αρκετές φορές και μάλιστα από το τέλος του 2022 μέχρι σήμερα υποχωρεί 15% όταν η αγορά είναι στο +63%.
Κορυφαία επίσης σε υποαπόδοση, αν και έχει δώσει δύο καλά μερίσματα που δεν έχει δώσει η ΕΥΔΑΠ, είναι η μετοχή του ΟΤΕ με απώλειες 19% και καλά θεμελιώδη, αλλά οι αναλυτές είναι διχασμένοι.
Άλλοι δίνουν σημαντικό περιθώριο ανόδου και άλλοι δεν εντοπίζουν κάποιο.
Ίσως ο επόμενος CEO να επικοινωνήσει καλύτερα τις προοπτικές του ΟΤΕ.
Ο ΑΔΜΗΕ με εξαιρετικά μεγέθη για το 2023 και ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που θα φέρει πρόσθετα έσοδα και κέρδη και θα στηρίξει την ενεργειακή μετάβαση έχει στο εξεταζόμενο διάστημα άνοδο μόλις 1%.
Η Quest είναι στο +11% αλλά με το πάρτι που έχει στηθεί στην πληροφορική θα έλεγε κάποιος ότι η υστέρηση είναι τεράστια.
Η Lamda, η οποία ξεπουλάει όσα ακίνητα βγάζει στο Ελληνικό και έχει πει πως το project ίσως να είναι το πρώτο παγκοσμίως που θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο έχει άνοδο μόλις 15%.
Ο ΟΠΑΠ χαρακτηρίζεται από αναλυτές ομόλογο, λόγω των διανομών αλλά στο ταμπλό έχει άνοδο 25%.
Τα ΕΛΠΕ είναι στο +30% άρα δεν έχουν την απόδοση της αγοράς.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ λόγω αποτελεσμάτων μάλλον δεν έχει καταφέρει να πιάσει το ρυθμό της αγοράς και έχει άνοδο 35%.
Η ΕΧΑΕ με το χρηματιστήριο να είναι σε υψηλά 13 ετών, αυτή έχει άνοδο μόλις 42%.
Ο ΟΛΠ παρά το πρόσφατο ράλι, λόγω των όσων γίνονται στην Ερυθρά Θάλασσα, έχει άνοδο 50% και η Ελλάκτωρ 55%.
Πολλές από τις παραπάνω μετοχές έχουν βαρύτητα στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη και αν διαχυθεί η άνοδος θα μπορούσαν να στηρίξουν την πορεία προς υψηλότερα επίπεδα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης