Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Γιατί δεν μας έβαλε σε watch list ο οίκος MSCI – Που υστερεί η Ελληνική Κεφαλαιαγορά, το πρόβλημα των παραγώγων

Γιατί δεν μας έβαλε σε watch list ο οίκος MSCI – Που υστερεί η Ελληνική Κεφαλαιαγορά, το πρόβλημα των παραγώγων
Ο MSCI δεν είδε κάποια πρόοδο στο θέμα των παραγώγων που ήταν και το κριτήριο που έπρεπε να βελτιώσει η διοίκηση του Χ.Α.
Σχετικά Άρθρα
Από δύο οίκους περίμενε μία θετική απάντηση ο Γιάννος Κοντόπουλος για ένταξη σε watch list μέσα στο 2024 και χθες ο ένας δε μας έκανε το χατίρι.
Ο κ.Κοντόπουλος είχε πει πριν λίγους μήνες στην ενημέρωση αναλυτών, αλλά και λίγο αργότερα σε ενημέρωση δημοσιογράφων πως S&P και MSCI θα μπορούσαν να μας δώσουν την watch list για πιθανή αναβάθμιση, τουλάχιστον ο ένας ενώ δεν περίμενε κάποια κίνηση από FTSE καθώς ο οίκος είναι πιο αυστηρός.
Χθες ήρθε μία ακόμη αρνητική είδηση για το Χ.Α. μετά την έκτακτη φορολόγηση των κερδών των διυλιστηρίων, η οποία επισκίασε το mega-deal της Τέρνα Ενεργειακής.
Ο MSCI δεν είδε κάποια πρόοδο στο θέμα των παραγώγων που ήταν και το κριτήριο που έπρεπε να βελτιώσει η διοίκηση του Χ.Α. ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε την ένταξη στη λίστα παρακολούθησης.
Όπως προκύπτει και από τον σχετικό πίνακα δεν έχουμε πρόοδο στο θέμα δανεισμού τίτλων και ανοικτών πωλήσεων, ενώ θέλει λίγη δουλειά και το θέμα εκκαθάρισης και διακανονισμού.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση «ο οίκος MSCI συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων της αγοράς με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητα στην αγορά της Κορέας και της Ελλάδας».
Επιπλέον αναφέρει: Στην Ελλάδα, οι αρχές της αγοράς έλαβαν πρόσφατα διάφορα μέτρα για να για την αντιμετώπιση των ελλείψεων προσβασιμότητας στην αγορά. Η υιοθέτηση των δομών omnibus στην ελληνική αγορά, που εισήχθησαν το 2021, παραμένει χαμηλή, με λιγότερο από 1% ενεργούς λογαριασμούς omnibus από το α' τρίμηνο του 2024.
Δεδομένου ότι ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά εξακολουθούν να είναι προσαρμοσμένοι στο προηγούμενο πλαίσιο, η αποτελεσματικότητα του οικοσυστήματος θεματοφυλακής παραμένει προς αξιολόγηση.
Από την άλλη πλευρά, τα μέτρα που αποσκοπούν στην τόνωση της αγοράς δανεισμού και των ανοικτών πωλήσεων περιελάμβαναν την εισαγωγή ενός συστήματος δανεισμού στο χρηματιστήριο τον Φεβρουάριο του 2023- τη μείωση του φόρου επί των πωλήσεων κατά 50%, με ισχύ από την Ιανουάριο 2024- και την κατάργηση του φόρου χαρτοσήμου για τον εξωχρηματιστηριακό δανεισμό μετοχών και την απαλλαγή από τον φόρο στους τόκους που αποκτώνται από προϊόντα δανεισμού στο χρηματιστήριο, με ισχύ από τον Απρίλιο του 2024.
Εισαγωγή ενός "Hit & Take" για τον εξωχρηματιστηριακό διμερή δανεισμό αναμένεται να εισαχθεί αργότερα το 2024.
Καθώς η εφαρμογή των ορισμένων μεταρρυθμίσεων βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και η ικανότητά τους συνεχίζει να δοκιμάζεται από διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, ο οίκος MSCI θεωρεί πως οι βελτιώσεις δεν είναι ικανές να προσμετρηθούν για τη φετινή επανεξέταση.
Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο του 2013 μας είχε υποβαθμίσει ο οίκος σε αναδυόμενη από ανεπτυγμένη, ενώ την αναβάθμιση από αναδυόμενη σε ανεπτυγμένη την είχαμε πάρει το Μάιο του 2001.
MSCI.jpg

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης