Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Ικανοποίηση στην τουριστική αγορά για τον «οδικό χάρτη» ανοίγματος

Ικανοποίηση στην τουριστική αγορά για τον «οδικό χάρτη» ανοίγματος
Very last minute στον τουρισμό και τον Ιούνιο
Σχετικά Άρθρα

Με τη φράση «τα πάντα είναι παγωμένα» οι επιχειρηματίες του τουρισμού περιγράφουν το βαρομετρικό χαμηλό στις κρατήσεις και - αφού το Πάσχα χάνεται - μεταθέτουν τις ελπίδες τους στο πλήρες άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ώστε «το ελληνικό πακέτο να είναι ολοκληρωμένο και ελκυστικό».
Προβλέπουν μάλιστα ότι μετά το δεύτερο ή τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου θα είναι σε θέση να υπολογίζουν το ενδιαφέρον των επίδοξων ξένων ταξιδιωτών και «σε πράξεις δειλά – δειλά», ώστε να φτάσουμε στην πλήρη εξέλιξη των κρατήσεων και αφίξεων από τα τέλη Ιουνίου και έπειτα.
Στο πλαίσιο αυτό, άνθρωποι του κλάδου υποδέχτηκαν με ικανοποίηση τον «οδικό χάρτη που οδηγεί ολοταχώς στην επανεκκίνηση του τουρισμού από το Σάββατο 15 Μαΐου», τον οποίο ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Άλλωστε χαρακτηρίζουν «προαπαιτούμενο για να υπάρχει τουρισμός» το να είναι «στη θέση τους όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας που συνδιαμορφώνουν το τουριστικό προϊόν».
Να λειτουργούν και η εστίαση, και το λιανεμπόριο με φυσική παρουσία και όλες οι δραστηριότητες και πάνω από όλα, να επιτρέπονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις.
«Όλα τα παραπάνω να συνδυάζονται με εμβολιασμούς, τεστ και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, αλλιώς τι να έρθει να κάνει στην Ελλάδα ένας τουρίστας;», σημειώνουν με νόημα και εκτιμούν ότι μέχρι και τον Ιούνιο οι κρατήσεις θα κινούνται στη σφαίρα του... very last minute.

Δεν νοείται τουρισμός χωρίς την εστίαση

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα λέει στο bankingnews.gr η πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) και πρόεδρος των ξενοδόχων Κω κυρία Ντίνα Σβύνου.
Για την ίδια «δεν νοείται τουρισμός χωρίς την εστίαση, αλλά και χωρίς άλλες δραστηριότητες.
Ο επισκέπτης για να επιλέξει προορισμό, θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του, όλη την ταξιδιωτική εμπειρία».
Βέβαια τονίζει, ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας και υπογραμμίζει το γεγονός ότι μια από τις βασικές μας αγορές προέλευσης, το Ηνωμένο Βασίλειο, αποφασίζει να εντάξει στο σύστημα ταξιδιών που εφαρμόζει με «πράσινη λίστα» όχι ολόκληρα κράτη, αλλά προορισμούς – νησιά.
«Αυτό είναι θετικό, διότι εάν μια περιοχή είναι «κόκκινη», μπορεί ο τουρίστας να επιλέξει κάποια άλλη που είναι «πράσινη».
Σύμφωνα με την κυρία Σβύνου, στις 17 Μαΐου αναμένονται οι πρώτες πτήσεις της TUI στην Ελλάδα, ενώ στις 24 Ιουνίου θα φτάσει και η JET2.

Επιστροφή στην κανονικότητα με «τείχος ανοσίας»

Ιδιαιτέρως θετικά σχολιάζουν οι επιχειρηματίες την επιτάχυνση των εμβολιασμών στους άνω των 30 ετών, κιόλας από τη Μεγάλη Εβδομάδα.
«Θα δώσει ώθηση στον τουρισμό μας, άλλωστε η προσπάθειά μας για να θωρακιστεί το νησί απέναντι στον κορωνοϊό εν όψει καλοκαιριού, έχει ενταθεί από τις 10 Μαρτίου», δηλώνει στο bankingnews.gr o πρόεδρος των ξενοδόχων Αίγινας κ. Σταύρος Καλαμάκης.
Υποστηρίζει δε, ότι «από τις 16 Απριλίου έως τις 15 Μαΐου στο πλάνο των εμβολιασμών έχουν μπει 3.147 εμβόλια.
Μέχρι σήμερα το 45% των εμβολιασμών που γίνονται αφορά σε κατοίκους εκτός Αίγινας, διότι πολλοί έχουν εξοχικά στο νησί και έρχονται για να εμβολιαστούν».
Κατά τον ίδιο, αυτό οφείλεται και στον παράγοντα ότι το κέντρο υγείας του νησιού αποτελεί εμβολιαστικό κέντρο της Pfizer.

Μίνι αποδράσεις από τις 15 Μαΐου

Τα νησιά που βρίσκονται σε κοντινή χιλιομετρική απόσταση από το πολυπληθές λεκανοπέδιο της Αττικής, αναμένουν αύξηση επισκεπτών ήδη από το πρώτο Σαββατοκύριακο, στις 15 Μαΐου. «Η εσωτερική αγορά έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το Πάσχα, ωστόσο μόλις επιτραπούν οι μετακινήσεις και επειδή ο κόσμος θέλει να ξεσκάσει από τον πολύμηνο εγκλεισμό, εμείς θα δεχόμαστε επισκέψεις τα Σαββατοκύριακα ήδη από τα μέσα του επόμενου μήνα», σημειώνει ο κ. Καλαμάκης.
Όπως λέει, το χαμηλότερο σχετικά κόστος μεταφοράς και η μικρότερη χρονικά απόσταση από την Αθήνα σε σχέση με άλλα νησιά, είναι τα δύο βασικά πλεονεκτήματα του Αργοσαρωνικού που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν πρώτα οι Αθηναίοι και όχι μόνο.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης