Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Πληθωριστικό τσουνάμι απειλεί την επιβίωση των τουριστικών επιχειρήσεων

Πληθωριστικό τσουνάμι  απειλεί την επιβίωση των τουριστικών επιχειρήσεων

Στην ευρωπαϊκή «ομπρέλα» και στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις – νοικοκυριά, στρέφονται οι ελπίδες του κλάδου

Σχετικά Άρθρα

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούν οι επιχειρηματίες και οι φορείς του τουρισμού τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες εάν συνεχιστούν, ενδέχεται να περικόψουν το διαθέσιμο εισόδημα του μέσου Ευρωπαίου καταναλωτή για ταξίδια ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου.

Ενέργεια, πόλεμος και πανδημία

Το δύσβατο σκηνικό επιστροφής στην κανονικότητα στήνεται σε μια χρονιά κατά την οποία η «βαριά βιομηχανία» επιχειρεί να κλείσει τις πληγές που της προκάλεσε η πανδημική κρίση, να καλύψει το χαμένο έδαφος και να ανακάμψει.
Οι προσδοκίες για να ανακτηθεί το μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεων του 2019 που οι περισσότεροι – προτού ξεσπάσει η ουκρανική κρίση – υπολόγιζαν στο 80% εκείνης της χρονιάς, «κλυδωνίζονται» από τα τρία «αγκάθια»: το ενεργειακό, τον πόλεμο, αλλά και την πανδημία που δεν έχει τελειώσει.

Αυξημένο κόστος

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη.
Η κλιμάκωση του πολέμου πιθανόν να λειτουργήσει επιβαρυντικά στη διάθεση για διακοπές αφενός και αφετέρου οι ανατιμήσεις αυξάνουν τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων.
Έχουμε όλοι το βλέμμα μας στραμμένο στη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση και θέλουμε να επικρατήσει η ειρήνη στην περιοχή, το συντομότερο.
Είναι μια δύσκολη εξίσωση και χρειάζονται στοχευμένα και άμεσα μέτρα για να αντέξουμε όλο αυτό το βάρος.
Το κόστος οργανωμένων διακοπών σε κρατήσεις που δεν έχουν πραγματοποιηθεί ενδέχεται να αυξηθεί και ίσως περιοριστούν και οι προσφορές της τελευταίας στιγμής» εκτιμά τουριστικός πράκτορας που αγωνιά για την επιχείρησή του.

Τάσιος: «Θα μπούμε μέσα, είναι σίγουρο, εάν…»

Αποκαλυπτική ήταν η συνέντευξη του Προέδρου της ΠΟΞ στους «Αταίριαστους» του ΣΚΑΙ, ο οποίος μίλησε για «πληθωριστικό τσουνάμι» και για τη μεγάλη ανασφάλεια που επικρατεί στην Ευρώπη και επηρεάζει απευθείας όποιον θέλει να κλείσει τουριστικό πακέτο για να απολαύσει τις διακοπές του το ερχόμενο καλοκαίρι.
Σύμφωνα με τον κ. Γρηγόρη Τάσιο, η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία δεν πλήττει μόνο τις επιχειρήσεις που είχαν εξάρτηση από τη ρωσική και ουκρανική αγορά, αλλά το σύνολο, δηλαδή ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία κ.α.
Οι τουριστικές επιχειρήσεις εστιάζουν την προσοχή τους στα οικονομικά δεδομένα μέρα με την ημέρα και στις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν το προσεχές διάστημα.
«Θα μπούμε μέσα, είναι σίγουρο, το ζήτημα είναι πόσο και με ποιον τρόπο θα ανταπεξέλθει η ελληνική οικονομία με βάση και τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες που θα έχουμε το επόμενο διάστημα», σημείωσε χαρακτηριστικά – αν και έσπευσε να διευκρινίσει ωστόσο, ότι ο τουριστικός τομέας (ο οποίος διαθέτει ισχυρά αντανακλαστικά και έχει επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα σε περιόδους κρίσεων) διατηρεί την αισιοδοξία του.

Ο ρόλος ττου πολέμου στην Ουκρανία 

«Εάν λοιπόν, δεν έχουμε ειρηνευτική συνθήκη, δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε καινούργιες κρατήσεις.
Σε 15 μέρες; Σε 30 μέρες;
Αυτό είναι μπροστά μας και μένει να το δούμε.
Επίσης, η Ρωσία βρισκόταν στο νούμερο 7 του πίνακα αφίξεων του 2019, συνεπώς έχουμε άλλες 6 εθνικότητες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ που προηγούνται. Εάν αυτοί οι τουρίστες ταξιδέψουν στη χώρα μας που έχει αποκτήσει μια πραγματικά πολύ καλή εικόνα από την υγειονομική διαχείριση εν μέσω πανδημίας, τότε πιστεύουμε ότι μπορούμε από τα τέλη Μαΐου να καταφέρουμε το καλύτερο δυνατό.
Υπάρχει όμως ένα μεγάλο “αλλά”, διότι ο πληθωρισμός δεν είναι μόνο στην ενέργεια και ήδη φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι τα αεροπορικά εισιτήρια στην Ευρώπη θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 50 ευρώ μέσα στον επόμενο μήνα και αυτό επηρεάζει την τσέπη όλων των Ευρωπαίων”, εξήγησε.

Σπυράκη: «Η ρύθμιση στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου θα φέρει ελαφρύνσεις»

«Η κυβέρνηση προχωρά με συνδυασμό ευρωπαϊκών εργαλείων για να περιορίσει το ενεργειακό κόστος που επιβαρύνει και την τουριστική μας βιομηχανία ειδικά τη θερινή περίοδο», δηλώνει στο ΒΝ η ευρωβουλευτής της ΝΔ – ΕΛΚ κ. Μαρία Σπυράκη. Εξηγεί μάλιστα ότι ο έλεγχος της τιμής, της χονδρικής, του φυσικού αερίου, είναι το «κλειδί» για να μειωθούν οι τιμές. «Η ρύθμιση στη χονδρική θα φέρει σημαντικές ελαφρύνσεις» υποστηρίζει και τονίζει ότι «από την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατέθεσε την πρόταση για ρύθμιση στη χονδρική, αμέσως ξεφούσκωσε η τιμή.
Εφόσον εμφανιστεί αποφασισμένη η ΕΕ να ρυθμίσει τη χονδρική, δεν θα χρειασθεί να τη ρυθμίσει. Είναι θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η πρόταση του πρωθυπουργού συμπεριλαμβάνεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής».
Η κ. Σπυράκη σημειώνει ότι ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που δίνεται σε όλα τα κράτη-μέλη λόγω της παράτασης της ελαστικότητας των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Μέχρι τώρα η στήριξη για το ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα φθάνει τα 2 δις ευρώ και συνεχίζεται όσο χρειαστεί.
«Η επιτάχυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ και των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου, έτοιμες και για υδρογόνο και πράσινη ενέργεια. Χρειαζόμαστε πολύ πράσινη ενέργεια , η οποία είναι μακράν η φθηνότερη. Για να την έχουμε άμεσα οφείλουμε να εργαστούμε ώστε να αυξηθεί η δημόσια αποδοχή και να διαλυθούν οι μύθοι που συνοδεύουν τις εγκαταστάσεις των ΑΠΕ, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα», προσθέτει η ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Γενικευμένη αβεβαιότητα και κίνδυνοι

Ενόψει τουριστικής περιόδου, ο κλάδος παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα και εστιάζει την προσοχή του σε δύο μέτωπα:

  • Στις επιχειρήσεις που πλήττονται άμεσα και άρα έχουν ανάγκη από δραστικά μέτρα στήριξης πρωτίστως για να αντιμετωπίσουν το τεράστιο ζήτημα επιβίωσης και κινδύνου απώλειας θέσεων εργασίας, από το κενό που θα αφήσει φέτος η απουσία 750 χιλιάδων αφίξεων Ρώσων και Ουκρανών (600 χιλιάδες και 150 χιλιάδες αντίστοιχα το 2019). Πρόκειται για τουριστικές επιχειρήσεις κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο που είχαν εξάρτηση από τις δύο αγορές και πλέον, υπάρχει πλήρης αναστολή κρατήσεων και υπογεγραμμένων συμβολαίων με προκαταβολές για το επόμενο διάστημα, και
  • Όλες τις υπόλοιπες που επηρεάζονται από την ουκρανική κρίση, διότι αυτή έχει άμεσο αντίκτυπο στα ταμεία τους, αλλά και στην «τσέπη» των εν δυνάμει πελατών τους.
    Είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% των αφίξεων του 2019 αντιστοιχεί σε συμβόλαια που είχαν «κλειδώσει» με τιμές που παρέμειναν ίδιες για τέσσερις συνεχόμενες χρονιές, παρά τον τριπλασιασμό του κόστους των λογαριασμών ενέργειας, τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και τα κύματα ακρίβειας που αύξησαν δυσθεώρητα το λειτουργικό κόστος επιχειρήσεων.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης