Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Σοφία Ζαχαράκη (Υφυπουργός Τουρισμού) στο BN: Η κυβέρνηση θα δώσει μέρισμα στην κοινωνία από τα σημαντικά έσοδα του τουρισμού

Σοφία Ζαχαράκη (Υφυπουργός Τουρισμού) στο BN: Η κυβέρνηση θα δώσει μέρισμα στην κοινωνία από τα σημαντικά έσοδα του τουρισμού
“Είναι ο βασικός λόγος που οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας συνεχώς βελτιώνονται, την ώρα που για την υπόλοιπη ΕΕ επιδεινώνονται” τονίζει η υφυπουργός Τουρισμού
Σχετικά Άρθρα

Για τις φετινές επιδόσεις της “βαριάς βιομηχανίας” της χώρας μιλά στο BN η υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και για τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία αφίξεων και εισπράξεων που ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Λίγες μέρες πριν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η κ. Ζαχαράκη σημειώνει ότι η επιτυχία του ελληνικού τουρισμού δίνει την δυνατότητα για πρόσθετη και αναγκαία στήριξη στους πολίτες και στα νοικοκυριά, σε μια εποχή διεθνούς ρευστότητας και παγκόσμιων προκλήσεων.
Τονίζει δε, ότι “η κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη ξεδιπλώσει ένα πρωτοφανές πακέτο στήριξης των πολιτών τόσο στην πανδημία όσο και τώρα με την παγκόσμια ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, έχει θέσει ως προτεραιότητα και τη στήριξη του δικαιώματος των Ελλήνων σε διακοπές.
Το πρόγραμμα λοιπόν αυτό και θα το συνεχίσουμε, και θα το ενισχύσουμε, αποδίδοντας μέσω αυτού στην ελληνική κοινωνία ένα μέρισμα από την συνολική συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας”.

Συνέντευξη στη Νένα Ουζουνίδου

  • Ο τουρισμός είναι η «χρυσή εφεδρεία» για τα νέα μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει σε λίγες μέρες ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ; Δημιουργεί πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για παρεμβάσεις;

Ο ελληνικός τουρισμός φέτος ξεπερνά κάθε προσδοκία, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία όλες τις προκλήσεις, από τις συνέπειες της πανδημίας μέχρι την διεθνή κρίση ακρίβειας και ενέργειας. Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, φέτος τον Ιούνιο ο ελληνικός τουρισμός ξεπέρασε κατά 60 εκ. € σε εισπράξεις τον Ιούνιο του 2019 – τη χρονιά ρεκόρ για τη χώρα μας, πριν την πανδημία. Στο πρώτο εξάμηνο του ‘22 -που είναι και το λιγότερο τουριστικό- η άνοδος στις παραδοσιακές μας αγορές σε σχέση πάντα με το ‘19 ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή: από Γαλλία έχουμε αύξηση εισπράξεων +9,5%, Γερμανία +19,5% , Βρετάνια +6,3%. Οι αφίξεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ήταν εξαιρετικά υψηλές -ειδικά στα περιφερειακά αεροδρόμια όπου αυξήθηκαν κατά 11%-, προοιωνίζοντας ακόμα υψηλότερες επιδόσεις στις εισπράξεις για το δεύτερο εξάμηνο. Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία: ήταν προϊόν μεθοδικής προετοιμασίας της χώρας και συνεχούς συνεργασίας με διεθνείς παράγοντες του τουριστικού κλάδου αλλά και τους ανθρώπους του ελληνικού τουρισμού. Όμως δεν επαναπαυόμαστε: επιδιώκουμε την μέγιστη δυνατή επίδοση για τον τουρισμό μας συνολικά φέτος, την βελτίωση σε τομείς όπως ο οδικός τουρισμός, αλλά σχεδιάζουμε και για το μέλλον: για μια τουριστική ανάπτυξη ποιοτική, ισόρροπη και βιώσιμη για το σύνολο της χώρας.
Η φετινή επιτυχία του τουρισμού είναι επιτυχία όλης της χώρας, όλων των Ελλήνων. Είναι ο βασικός λόγος που οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας συνεχώς βελτιώνονται, την ώρα που για την υπόλοιπη ΕΕ επιδεινώνονται. Και μας δίνει την δυνατότητα για πρόσθετη στήριξη στους πολίτες και στα νοικοκυριά, στήριξη τόσο αναγκαία σε μια εποχή διεθνούς ρευστότητας και παγκόσμιων προκλήσεων.

  • Οι δύο βασικοί στόχοι, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η προσέλκυση ταξιδιωτών που δαπανούν μεγάλα χρηματικά ποσά στις διακοπές τους, επιτυγχάνονται;

Βάσει των στοιχείων, προκύπτει αύξηση πάνω από 12% στην μέση δαπάνη ανά επισκέπτη σε σχέση με το '19. Συνολικά παρατηρείται αύξηση στους τουρίστες με μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα από αγορές - στόχους μας, όπως η αγορά των ΗΠΑ, όπου τον Ιούνιο είχαμε υπέρβαση του 2019 κατά 9,2%. Αλλά και στο κομμάτι των κρατήσεων και των προγραμματισμένων αφίξεων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, παρατηρούμε με ικανοποίηση την επέκτασή τους σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου.
Η αναβάθμιση της ποιότητας του τουρισμού μας αλλά και η μείωση της επιβάρυνσης των υποδομών μας, έχουν ως αναγκαία προϋπόθεση την προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερης δαπάνης. Φυσικά όμως και αυτή η εξέλιξη – όπως σωστά επισημάνθηκε και σε πρόσφατη αρθρογραφία- θέτει ζητήματα για τον χαρακτήρα του ελληνικού τουρισμού στο μέλλον.
Η λύση βρίσκεται στο να προσφέρουμε ως χώρα και επιλογές που θα προσθέτουν ειδική υπεραξία στο ΑΕΠ μας, και εναλλακτικές/θεματικές επιλογές σε ακόμα περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, ώστε μαζί με την αναγκαία τουριστική ανάπτυξη, να διαφυλάξουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μοναδικού συνδυασμού κάλλους και φιλοξενίας που ο τόπος μας προσφέρει.
Έτσι θα πετύχουμε και τον στόχο της επέκτασης της τουριστικής περιόδου.

  • Είναι ο φετινός Αύγουστος o καλύτερος μήνας όλων των εποχών; Εντοπίσατε φαινόμενα υπερτουρισμού σε νησιά μας;

Αν και ο συνολικός απολογισμός θα γίνει όταν ολοκληρωθεί ο μήνας, όλα δείχνουν ότι πάμε προς έναν Αύγουστο που οι ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις των προηγούμενων μηνών θα κλιμακωθούν.
Κάθε εβδομάδα έχουμε 1.000.000 αεροπορικές αφίξεις, ενώ καταγράφονται εξαιρετικά υψηλές πληρότητες στους βασικούς θερινούς προορισμούς.
Αλλά δεν είναι μόνον ο Αύγουστος, καθώς και για τους επόμενους μήνες οι ενδείξεις είναι ιδιαίτερα θετικές.
Το ζήτημα των ορίων και της “φέρουσας ικανότητας” των προορισμών μας, είναι κάτι που όπως σας είπα μας απασχολεί έντονα ήδη.
Γι’ αυτό και προκρίνουμε στην στρατηγική μας, τις δράσεις μας και τα έργα μας την διάχυση της τουριστικής ανάπτυξης σε όλη τη χώρα, ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε προορισμού και με έμφαση στις ειδικές μορφές τουρισμού, ενώ παράλληλα θέτουμε ως κριτήριο επιλεξιμότητας την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

01_7.jpg

  • Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι δύο μήνες – κλειδιά και από τις επιδόσεις τους θα εξαρτηθεί το εάν θα φτάσουμε ή θα ξεπεράσουμε τις εισπράξεις του 2019. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας;

Σεπτέμβριος και Οκτώβριος είναι οι μήνες-βαρόμετρα για το πόσο ψηλά θα κινηθεί η φετινή μας επίδοση, αλλά και πόσο θα επιτευχθεί η αναγκαία -και πολλαπλά ωφέλιμη- επέκταση της υψηλής τουριστικής περιόδου. Τα στοιχεία των κρατήσεων και προγραμματισμένων αφίξεων είναι πολύ ενθαρρυντικά.
Από μέρους μας καταβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια για την άμβλυνση της εποχικότητας του τουρισμού μας, για να έχουμε επιτέλους τουρισμό σε όλη τη χώρα, όλο το χρόνο.
Σε αυτό, ζωτικής σημασίας είναι οι δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού που προωθούμε: από τον οινοτουρισμό και τον οικοτουρισμό μέχρι τον θρησκευτικό, τον ποδηλατικό, τον τουρισμό ευεξίας και φυσικά τον ορεινό, τον αθλητικό τουρισμό και τη μεγάλη δύναμη του συνεδριακού τουρισμού.
Και σε αυτή την προσπάθεια καταγράφονται πλέον απτά αποτελέσματα: ήδη πέρυσι τον Οκτώβριο, παρ’ όλες τις δυσκολίες, ξεπεράσαμε σε έσοδα τον Οκτώβριο του 2019. Και δεν σταματάμε εκεί, αλλά συνεχίζουμε αυτό που ξεκινήσαμε πέρσι, με μια -για πρώτη φορά- στοχευμένη καμπάνια για το χειμερινό τουρισμό και τα city breaks, ενώ δρομολογούμε και έργα στις ειδικές μορφές τουρισμού μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης που θα βελτιώσουν τον κρίσιμο παράγοντα των υποδομών δραστηριοτήτων όπως ο χειμερινός, ο καταδυτικός, ο ιαματικός, ο γαστρονομικός τουρισμός και ο αγροτουρισμός.

  • Πόσο ρεαλιστική είναι η πρόταση – πρόσκληση για να ξεχειμωνιάσουν Βορειοευρωπαίοι τουρίστες στη χώρα μας; Υπάρχει ζήτηση;

Είναι μία πρόταση win-win για όλους. Η Ελλάδα είναι ευλογημένη με ένα εξαιρετικό περιβάλλον, με ήπιο κλίμα στο μεγαλύτερο μέρος του χειμώνα, και είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους επισκέπτες μας να γνωρίσουν την “άλλη” Ελλάδα, και πέραν από το καλοκαίρι της. Ακόμα όμως και μία βραχυχρόνια επίσκεψη στη χώρα μας μπορεί να τους προσφέρει το απαραίτητο διάλειμμα και την αναγκαία ψυχική ανάταση από έναν δύσκολο, λόγω διεθνών εξελίξεων, χειμώνα. Η Ελλάδα διαθέτει πλέον πολλές επιλογές για τους χειμερινούς μήνες ώστε να απολαύσουν πραγματικά κάθε μέρα της παραμονής τους εδώ. Τα βουνά και τα ποτάμια μας, η ενδοχώρα και τα νησιά μας, η ελληνική φύση αλλά και οι Έλληνες είμαστε έτοιμοι να τους υποδεχτούμε, όλο το χρόνο. Ήδη ο Υπουργός κ. Βασίλης Κικίλιας προετοιμάζει σειρά επισκέψεων σε σημαντικές αγορές που μπορούν να τροφοδοτήσουν αυτή την επιλογή ενώ ήδη έχει κάνει συναντήσεις με πρεσβείες χωρών της Βορείου Ευρώπης.
zaharaki_b.jpg

  • Σημαντική “ανάσα” τα φετινά vouchers για τον Έλληνα τουρίστα που αλλιώς, δεν θα μπορούσε να κάνει έστω και λίγες μέρες διακοπές. Θα τα συνεχίσετε και τον χειμώνα;

Πράγματι το νέο πρόγραμμα “Τουρισμός για όλους” αποτέλεσε μία τομή στην ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού και αυτό για μία σειρά λόγων. Για πρώτη φορά έχουμε ένα θεσμοθετημένο σε βάθος τριετίας πρόγραμμα, στην θέση των έκτακτων ετήσιων προγραμμάτων που είχαμε μέχρι τώρα. Δόθηκε αυξημένη σε ατομικό επίπεδο επιδότηση, υψηλότερη για ΑΜΕΑ. Δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα εξαργύρωσης σε όλα τα καταλύματα και ξενοδοχεία της χώρας, εύκολα, απλά και ψηφιακά, ενώ τα σχετικά ποσά καταβάλλονται στους ξενοδόχους άμεσα.
Φέτος λοιπόν μαζί με το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του Υπ. Εργασίας και το Βόρεια Εύβοια-Σάμος Pass δίνονται συνολικά πάνω από 100 εκ. € για την ενίσχυση της δυνατότητας διακοπών των Ελλήνων πολιτών. Από αυτά, τα 62 αφορούν στο πρόγραμμα “Τουρισμός για όλους” και προστίθενται στα 25 τα οποία απορροφήθηκαν από το πρόγραμμα πέρυσι και πρόπερσι. Σημειωτέον ότι η προηγούμενη κυβέρνηση στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης της δεν είχε διαθέσει ούτε ένα ευρώ για προγράμματα ενίσχυσης εσωτερικού τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού.
Πιστεύουμε πολύ στις δυνατότητες αυτού του προγράμματος και ως Υπουργείο Τουρισμού, και ως κυβέρνηση. Γι’ αυτό, όπως ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, παρέχεται πρόσθετη επιχορήγηση 32 εκ. € με διπλασιασμό των δικαιούχων του προγράμματος στις 400.000, μετά την κλήρωση που θα διεξαχθεί στις 16 Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη ξεδιπλώσει ένα πρωτοφανές πακέτο στήριξης των πολιτών τόσο στην πανδημία όσο και τώρα με την παγκόσμια ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, έχει θέσει ως προτεραιότητα και τη στήριξη του δικαιώματος των Ελλήνων σε διακοπές.
Το πρόγραμμα λοιπόν αυτό και θα το συνεχίσουμε, και θα το ενισχύσουμε, αποδίδοντας μέσω αυτού στην ελληνική κοινωνία ένα μέρισμα από την συνολική συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης