Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ελεύθερος με εγγύηση 2 εκ. ευρώ, ο Άγγελος Φιλιππίδης – Εννέα ώρες διήρκησε η απολογία του – Απέρριψε συλλήβδην το κατηγορητήριο

Ελεύθερος με εγγύηση 2 εκ. ευρώ, ο Άγγελος Φιλιππίδης – Εννέα ώρες διήρκησε η απολογία του – Απέρριψε συλλήβδην το κατηγορητήριο
Κατηγορείται για απιστία και άμεση συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα

(upd4)Ελεύθερος με εγγύηση… μαμούθ, αφέθηκε ο πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελος Φιλιππίδης, ο οποίος κατηγορείται για απιστία και άμεση συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Μετά από 9 ώρες απολογίας, ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν να αφήσουν ελεύθερο τον Άγγελο Φιλιππίδη, επιβάλλοντας ωστόσο αυστηρότατα περιοριστικά μέτρα.
Οι δικαστικές αρχές επέβαλαν εγγύηση 2 εκ. ευρώ, ενώ του αφαιρέθηκε το δικαίωμα εξόδου από τη χώρα. Παράλληλα, ο πρώην επικεφαλής του Τ.Τ. οφείλει να παρουσιάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα.
«Όταν υπάρχει ευθυκρισία, αυτός ο τόπος μπορεί να είναι ήσυχος ότι απονέμεται δικαιοσύνη» ήταν η πρώτη αντίδραση του συνηγόρου υπεράσπισης Γιώργου Παπαϊωάννου.

Tι μετέδιδε νωρίτερα, το bankingnews.gr:

Θα δώσω τη μάχη του αυτονόητου προκειμένου οι τράπεζες να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Άμα χάσω οι εισαγγελείς θα δίνουν δάνεια, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, προσερχόμενος στον ανακριτή για να απολογηθεί.
Ο κ.Φιλιππίδης, ο οποίος κρατείται στη ΓΑΔΑ από την περασμένη εβδομάδα όταν και έφτασε στην Αθήνα από την Τουρκία, κατηγορείται για απιστία και άμεση συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα για δανειοδοτήσεις που χορήγησε το Τ.Τ.
Με ένα ογκώδες υπόμνημα που θα θέσει υπόψη του ανακριτή Διαφθοράς, ο κ. Φιλιππίδης θα επιχειρήσει να αποδομήσει το βαρύ κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του αλλά και να πείσει ότι δεν είναι ύποπτος φυγής, ώστε να μην κριθεί προφυλακιστέος.
Ο πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που βρίσκεται ενώπιον των δικαστικών αρχών από την περασμένη Τετάρτη, είναι αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες που αφορούν τα αδικήματα της απιστίας και της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σχετικά με τα δάνεια που χορηγήθηκαν επί διοίκησης του σε επιχειρηματίες.
Η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, που διενήργησε την έρευνα για το ΤΤ, στο πρώτο πόρισμα που υπέβαλε για την υπόθεση, που αφορούσε τις τρεις πρώτες περιπτώσεις δανείων, έκανε εκτενή αναφορά στον απολογούμενο σήμερα επικεφαλής της Τράπεζας αποδίδοντάς του κεντρικό ρόλο στην όλη υπόθεση:
«Από όσα εκτέθηκαν αναλυτικά στην παρούσα αναφορά μας προκύπτει ότι, μεταξύ άλλων προσώπων, ο 'Αγγελος Φιλιππίδης, ενήργησε, όπως αναλυτικότερα εκτέθηκε κατά περίπτωση, καταχρώμενος τη θέση εμπιστοσύνης που κατείχε ως πρόεδρος του επίμαχου Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος (ΤΤ) και εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες του οικονομικού συστήματος, με τη διαχείριση του οποίου ήταν επιφορτισμένος, προκειμένου να επαυξήσει την περιουσία τρίτων προσώπων».
Ο κ. Φιλιππίδης (στην απολογία του θα παρίσταται η κ. Παπανδρέου), κρίθηκε από τους εισαγγελείς διαφθοράς ύποπτος φυγής και για το λόγο αυτό εκδόθηκε από την αρχή σε βάρος του, όπως και σε βάρος των επιχειρηματιών ένταλμα σύλληψης για τις πρώτες περιπτώσεις δανειοδοτήσεων, ενώ ακολούθησε και δεύτερο ένταλμα για την περίπτωση των δανείων προς επιχειρήσεις του επιχειρηματία Π.Ευσταθίου.
Όπως ανέφερε στο πόρισμα της η κ. Παπανδρέου, θεωρεί τον κατηγορούμενο «ύποπτο φυγής λόγω της οικονομικής ευχέρειας που έχει και λόγω των διασυνδέσεών του» αλλά και ύποπτο «να συσκοτίσει ή να επιβραδύνει τις έρευνες».
Στο πόρισμά της τονίζει χαρακτηριστικά: «Εν όψει δε του κύκλου των γνωριμιών και σχέσεων που ανέπτυξε ο προαναφερθείς, ένεκα και της υψηλόβαθμης θέσεως που κατείχε ως πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με επιχειρηματίες και λοιπούς παράγοντες της χώρας, αλλά και με πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην αλλοδαπή».
Ο Άγγελος Φιλιππίδης, τόσο με δηλώσεις του σε ΜΜΕ όσο και διά των συνηγόρων του, υποστηρίζει ότι το ΤΤ τήρησε όλες τις ενδεδειγμένες διαδικασίες για επίμαχα δάνεια και τονίζει ότι την περίοδο που χορηγήθηκαν δεν υπήρχε ζήτημα αξιοπιστίας των επιχειρηματιών προβάλοντας ως πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Σημειώνεται ότι ο κ. Φιλιππίδης επέστρεψε στην Αθήνα με πτήση των τουρκικών αερογραμμών κατόπιν συνεννοήσεως του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με τις τουρκικές αρχές.
Αρχικά οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» και από εκεί με χειροπέδες στη ΓΑΔΑ.
«Προσήλθα οικειοθελώς και άμεσα όπως υποσχέθηκα», είχε αναφέρει στις πρώτες του δηλώσεις ο κ.Φιλιππίδης.
Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον ανακριτή, όπου ζήτησε και έλαβε προθεσμία για σήμερα, ώστε να λάβει αντίγραφα της δικογραφίας και να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.

(πρώτη ενημέρωση: 10 Φεβρουαρίου - 08:27)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης