Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εντός 10 ημερών η επανέκδοση του 3ετούς ομόλογου – Οι ελληνικές τράπεζες θα ανταλλάξουν έντοκα με 3ετή ομόλογα αξίας 1 δισ. ευρώ

Εντός 10 ημερών η επανέκδοση του 3ετούς ομόλογου – Οι ελληνικές τράπεζες θα ανταλλάξουν έντοκα με 3ετή ομόλογα αξίας 1 δισ. ευρώ
H επανέκδοση των 3ετών ομολόγων θα είναι ύψους 1 δισεκ. ευρώ και θα καλυφθεί από τις ελληνικές τράπεζες
(upd)Σε μια κίνηση που έχει ως στόχο να επιμηκύνει τον χρόνο αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων εκδόσεων δηλαδή των εντόκων, να μετριάσει τις πιέσεις της ΕΚΤ και να αυξήσει την εμπορευσιμότητα των 3ετών ομολόγων, ο ΟΔΔΗΧ εντός 10ημερών θα προχωρήσει στην επανέκδοση του 3ετούς ομολόγου.
Ο σκοπός της κίνησης αυτής είναι να αντικατασταθούν έντοκα γραμμάτια 3μηνης και 6μηνης διάρκειας με 3ετή ομόλογα αξίας έως 1 δισεκ. ευρώ για το σύνολο των ελληνικών τραπεζών.
Βέβαια υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο η Τρόικα είχε απαγορεύσει στις ελληνικές τράπεζες να συμμετάσχουν στην δημοπρασία των 3ετών ενώ ενόψει και των stress tests μπορεί η απόφαση αυτή να επιδράσει αρνητικά.
Αν και τα stress tests υλοποιούνται με όρους 2013 ωστόσο οποιαδήποτε απόφαση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του ρίσκου στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών ίσως να αξιολογηθεί από την ΕΚΤ, παρ΄ ότι π.χ. αγορές ομολόγων θα επιδράσουν στα stress tests του 2015 που υλοποιηθούν εκ νέου και όχι στα stress tests του Οκτωβρίου του 2014.
Από την άλλη πλευρά ήταν παράδοξο – όπως είχαν επισημάνει τότε εμφατικά οι τραπεζίτες – οι ελληνικές τράπεζες να μην κατέχουν ελληνικά ομόλογα.
Το νέο 3ετές ομόλογο εκδόθηκε στις 99,65 μονάδες βάσης και βρίσκεται στις 100 μ.β.  με απόδοση 3,375% από 3,5% όταν εκδόθηκε.

Οι ενστάσεις της ΕΚΤ

Κατά της αγοράς ομολόγων και εντόκων από τις ελληνικές τράπεζες τάσσεται η ΕΚΤ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η ΕΚΤ έχει θέσει veto όσον αφορά την αγορά ελληνικού μακροπρόθεσμου χρέους από τις ελληνικές τράπεζες ενώ εμφανίζεται ενοχλημένη με το γεγονός ότι μέρος της ρευστότητας του ευρωσυστήματος καταλήγει στην αγορά εντόκων.
Κατ΄ εξαίρεση δόθηκε η έγκριση για τα 3ετή ομόλογα που θα μπορέσουν να αποκτήσουν οι ελληνικές τράπεζες.
«Το ευρωσύστημα χρηματοδοτεί τα έντοκα που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες άρα η ΕΚΤ χρηματοδοτεί το ελληνικό κράτος.
Μπορεί στο παρελθόν να επιτρεπόταν στην Ελλάδα να χρησιμοποιεί την ρευστότητα του ευρωσυστήματος για να χρηματοδοτεί τον προϋπολογισμό αλλά αυτό πρέπει να αλλάξει» αναφέρει κορυφαία, αξιόπιστη πηγή.
Συνολικά η Ελλάδα έχει εκδώσει 14,8-15 δισεκ. έντοκα εκ των οποίων περίπου 8 με 9,5 δισεκ. κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, περίπου 1 δισεκ. Ταμεία και άλλοι φορείς και τα υπόλοιπα 4,5-5 δισεκ κατέχουν διεθνείς τράπεζες είτε οι primary dealers της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων, είτε τελικοί επενδυτές.
Μετά το εκτρωματικό PSI+ και την επαναγορά των ομολόγων όπου οι ελληνικές τράπεζες υπέστησαν ζημία 40-41 δισεκ. ευρώ, δηλαδή έχασαν όλα τα κέρδη των τελευταίων 20 ετών και τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τελευταίων 12 ετών, είχε συμφωνηθεί άπαξ και οι ελληνικές τράπεζες δεν κατείχαν χρέος μακροχρόνιας διάρκειας να αγοράζουν έντοκα για να στηρίζουν το ελληνικό κράτος στις βραχυχρόνιες δανειακές του ανάγκες.
Οι τράπεζες έπαιρναν ρευστότητα από την ΕΚΤ – κάποια στιγμή χρηματοδοτούσαν τα έντοκα γραμμάρια μέσω του ELA του έκτακτου μηχανισμού στήριξης της ΤτΕ – και εν συνεχεία μέρος της ρευστότητας αυτής κατευθυνόταν για αγορά εντόκων για να μπορεί το ελληνικό δημόσιο να χρηματοδοτεί τις βραχυχρόνιες ανάγκες του προϋπολογισμού.
Αυτή η διαδικασία συνέβαινε εν γνώσει της ΕΚΤ και έχοντας το πράσινο φως της ΕΚΤ.
Όμως εσχάτως η ΕΚΤ έχει αλλάξει άποψη και σύμφωνα με απόλυτα έγκυρη πηγή η ΕΚΤ δεν θεωρεί ορθή την στρατηγική οι ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν έντοκα μέσω της ρευστότητας που παρέχει η ΕΚΤ.
Η στάση της ΕΚΤ δεν είναι κατανοητή καθώς οι ελληνικές τράπεζες αγόραζαν έντοκα εν γνώσει της ΕΚΤ.
Συν τοις άλλοις οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν μακροπρόθεσμο χρέος πλην του «ειδικού τίτλου» της Εθνικής – το παλαιό swap της Goldman – και κατέχουν μόνο έντοκα γραμμάτια.
Δεν συμμετείχαν ούτε στην έκδοση 5ετούς, ούτε στην έκδοση 3ετούς ομολόγου, ίσως και ορθά καθώς όσες τράπεζες κατέχουν μακροπρόθεσμο κρατικό χρέος θα τιμωρούνται στα stress tests.

Ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί….

Στο παρελθόν οι ελληνικές τράπεζες κατείχαν 50 δισεκ. ελληνικού χρέους που αυτό απέφερε ετήσιο κέρδος 1,5 με 1,6 δισεκ. ευρώ σε τόκους.
Οι τράπεζες στους προϋπολογισμούς που συντάσσουν γνώριζαν ότι θα έχουν έσοδα από τόκους ομολόγων 1,5 με 1,6 δισεκ. ευρώ.
Στην παρούσα περίοδο όπου δεν κατέχουν κρατικό χρέος και διαθέτουν ωστόσο έντοκα γραμμάτια τα έσοδα από τόκους τίτλων ελληνικού δημοσίου έχουν περιοριστεί στα 160-190 εκατ ευρώ.
Πραγματικό χάος.
Η κατάρρευση των τραπεζών στην Ελλάδα προήλθε λόγω της χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους και της αδυναμίας του να πληρώσει τα ομόλογα.
Εύλογα η ΕΚΤ δεν θέλει οι ελληνικές τράπεζες να βρεθούν εκ νέου εκτεθειμένες στο μέλλον.
Όμως το ελληνικό banking δεν μπορεί να αποτιμάται με όρους Ευρώπης στα stress tests από την ΕΚΤ αλλά η σύνθεση ενεργητικού π.χ. να πραγματοποιείται με όρους Ελλάδος.
Οι τράπεζες σε όλη την Ευρώπη κατέχουν μεγάλο μέρος του χρέους μακροπρόθεσμου και βραχυπρόθεσμου αλλά η ουσία είναι ότι και οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά χρέους και όχι μόνο κατ΄ ανάγκη ελληνικού.
Η ΕΚΤ ίσως να θέτει πολύ αυστηρούς όρους για τις ελληνικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23 Αυγούστου 2014 ώρα 19:44

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης