Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Ελλάδα θα αποκτήσει 6 πηγές χρηματοδότησης αν επανέλθει στον ενάρετο δρόμο – Η ΕΚΤ θα αποδεχθεί τα έντοκα

Η Ελλάδα θα αποκτήσει 6 πηγές χρηματοδότησης αν επανέλθει στον ενάρετο δρόμο – Η ΕΚΤ θα αποδεχθεί τα έντοκα
Η Ελλάδα εφόσον επισφραγιστεί η επιστροφή της στον ενάρετο δρόμο θα αποκτήσει πρόσβαση σε 6 πηγές χρηματοδότησης
Τα καλά νέα συνεχίζονται για την Ελλάδα καθώς υπάρχει πολιτική βούληση από την Ελλάδα και την Γερμανία να βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα που θα επικυρωθεί στο Eurogroup και θα περιλαμβάνει κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα και ταυτόχρονα να ανοίξουν οι κρουνοί του χρήματος και της χρηματοδότησης.
Στο Eurogroup της Παρασκευής 27 Μαρτίου θα επισφραγιστεί η συμφωνία και η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει την ελεγχόμενη αρχικώς χρηματοδότηση της Ελλάδος.
Σύμφωνα με αξιόπιστη θεσμική πηγή στην Αθήνα και πολιτική πηγή στις Βρυξέλλες η Ελλάδα εφόσον τηρήσει τις δεσμεύσεις της αποκτά πρόσβαση σε 6 πηγές χρηματοδότησης.
Συγκεκριμένα
1)Θα χορηγηθεί στην Ελλάδα η υποδόση περίπου 2,3 με 2,4 δισεκ. ευρώ από την δόση των 7,2 δισεκ. ευρώ.
2)Θα καταβληθούν στην Ελλάδα τα 1,92 δισεκ. που είναι τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι Κεντρικές Τράπεζες και η ΕΚΤ.
3)Θα λάβει αρχικά 500 με 800 εκατ έναντι των 2 δισεκ. που αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα Juncker.
4)Με βάση έγκυρες πηγές αυτό που έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά δηλαδή η αύξηση του ορίου των εντόκων από την ΕΚΤ….θα επανέλθει και θα γίνει αποδεκτό αν η Ελλάδα επανέλθει στον ενάρετο δρόμο.
Η ΕΚΤ αν διαπιστώσει ότι η Ελλάδα επανέρχεται στον δρόμο της λογικής τότε είναι βέβαιο ότι θα δεχθεί να αυξηθούν τα έντοκα από 15 σε 20 δισεκ.
Το 2012  η ΕΚΤ είχε προσδιορίσει το ύψος της βραχυχρόνιας χρηματοδότησης της Ελλάδος σε 15 δισεκ..
Στην περίπτωση που η Ελλάδα επανέλθει στον δρόμο της λογικής όπως φαίνεται ότι συμβαίνει τότε είναι 100% βέβαιο ότι μέσα στον Απρίλιο κατά την περίοδο αξιολόγησης να αποδεχθεί να αυξηθεί το όριο των εντόκων από 15 σε 20 δισεκ.
«Είναι πολύ πιθανό σενάριο αναφέρει χαρακτηριστικά η πηγή από τις Βρυξέλλες»
5)Η Ελλάδα μέσω του ΤΧΣ διαπίστωσε ότι κατέβαλλε τα 11,2 δισεκ. στον ESM ενώ θα έπρεπε να είχε καταβάλλει 10 δισεκ.
Το 1,2 δισεκ. προήλθαν από εκκαθαρίσεις και κέρδη του ΤΧΣ και αυτά δεν θα έπρεπε να επιστραφούν στον ESM.
Η Ελληνική κυβέρνηση μέσω του ΤΧΣ θα διεκδικήσει και θα πάρει τα 1,2 δισεκ. τα οποία άμεσα θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση της οικονομίας που ασφυκτιά.
6)Η ΕΚΤ μέχρι τέλη Απριλίου ή το αργότερο αρχές Μάιου θα κάνει αποδεκτά και τα ελληνικά ομόλογα ως collaterals.

Η Ελλάδα βρίσκει ξανά ....πηγές για χρηματοδότηση

Εφόσον αυτές οι 6 πηγές χρηματοδότησης αρχίζουν να ρέουν…..ρευστότητα προς την Ελλάδα είναι 100% βέβαιο ότι θα ανοίξει ένα ισχυρός ανοδικός κύκλος στο χρηματιστήριο, στις μετοχές των τραπεζών κυρίως που είχαν πιεστεί και στα ομόλογα.
Το χρηματιστήριο εφόσον διασφαλιστεί η ρευστότητα στην Ελλάδα θα μπορούσε να ανακάμψει έως τις 850 μονάδες αρχικά και εν συνεχεία 920 μονάδες.
Οι μετοχές των τραπεζών θα μπορούσαν να σημειώσουν άνοδο από 60% έως 100% ενώ στα ομόλογα να υπάρξει μεγάλη βελτίωση.
Τα CDS να υποχωρήσουν από τις 2550 μονάδες βάσης στις 1600 μονάδες βάσης και τα 3ετή ομόλογα από 21,3% να μειωθεί η απόδοση κάτω από 13% και το 10ετές από 11,5% να υποχωρήσει στο 9%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης