Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στενεύει ο κλοιός για Netanyahu: Απειλείται με σύλληψη από το Διεθνές Δικαστήριο - Αγώνας ΗΠΑ να μπλοκάρουν το ένταλμα

Στενεύει ο κλοιός για Netanyahu: Απειλείται με σύλληψη από το Διεθνές Δικαστήριο - Αγώνας ΗΠΑ να μπλοκάρουν το ένταλμα
Στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Walla, ο αναλυτής Ben Kaspit γράφει ότι ο Netanyahu βρίσκεται «υπό ασυνήθιστο άγχος» σχετικά με την προοπτική εντάλματος σύλληψης εναντίον του ιδίου
Κινητοποίηση στην ισραηλινή κυβέρνηση και «τηλεφωνική εκστρατεία» προκειμένου οι ΗΠΑ να αποτρέψουν τον κίνδυνο, σύλληψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται επίσης ο υπoυργός Αμυνας και ο αρχηγός του στρατού.
Σύμφωνα με αναφορές σε πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν σε μια ύστατη διπλωματική προσπάθεια να αποτρέψουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) από το να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu και άλλων Ισραηλινών αξιωματούχων.
Στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Walla, ο αναλυτής Ben Kaspit γράφει ότι ο Netanyahu βρίσκεται «υπό ασυνήθιστο άγχος» σχετικά με την προοπτική εντάλματος σύλληψης εναντίον του ιδίου, αλλά και άλλων Ισραηλινών από το δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, κάτι που θα αποτελούσε σημαντική επιδείνωση για το διεθνές στάτους του Ισραήλ.
Ο Netanyahu ηγείται μιας «αδιάλειπτης τηλεφωνικής εκστρατείας» για να αποτρέψει ένα ένταλμα σύλληψης, η οποία επικεντρώνεται ειδικά στην κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, γράφει η Kaspit.

Ο αναλυτής της Haaretz Amos Harel γράφει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση εργάζεται με την υπόθεση ότι ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, Karim Khan, ενδέχεται να εκδώσει αυτή την εβδομάδα εντάλματα για τη σύλληψη του Netanyahu, του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού του επιτελείου του IDF.
Οι ΗΠΑ, οι οποίες, όπως και το Ισραήλ, δεν είναι μεταξύ των 124 χωρών που υπέγραψαν το Καταστατικό της Ρώμης για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, έχουν ήδη εμπλακεί στην προσπάθεια να μπλοκάρουν τα εντάλματα σύλληψης, σύμφωνα με τον Harrel.
Η τελευταία δημόσια δήλωση του Netanyahu σχετικά με τον πόλεμο ανέφερε ότι οι επικείμενες αποφάσεις του ΔΠΔ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα «επικίνδυνο προηγούμενο».
«Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αμυνόμαστε. Ενώ οι αποφάσεις του δικαστηρίου της Χάγης δεν θα επηρεάσουν τις ενέργειες του Ισραήλ, θα ήταν ένα επικίνδυνο προηγούμενο που απειλεί τους στρατιώτες και τους αξιωματούχους οποιασδήποτε δημοκρατίας πολεμά την εγκληματική τρομοκρατία και την επιθετικότητα», είπε την Παρασκευή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης