Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κατακεραυνώνει τη γενικευμένη αναστολή των πλειστηριασμών ακινήτων στην Ελλάδα η ΕΚΤ - Κίνδυνος καταστρατήγησής της

Κατακεραυνώνει τη γενικευμένη αναστολή των πλειστηριασμών ακινήτων στην Ελλάδα η ΕΚΤ - Κίνδυνος καταστρατήγησής της
Δεν αντιμετωπίζεται ο μεγάλος όγκος μη εξυπηρετούμενων δανείων
Αντίθετη εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο ενδεχόμενο γενικευμένης αναστολής των πλειστηριασμών ακινήτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με γνωμοδότησή της, εκτιμώντας ότι θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη νοοτροπία των πληρωμών.
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, η γενικευμένη αναστολή των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας, χωρίς να υπάρχουν κριτήρια για τη στοχευμένη προστασία ευπαθών οφειλετών, δεν αποτελεί πρόσφορο μέσο για την αντιμετώπιση του μεγάλου όγκου δυσχερώς εξυπηρετούμενων οφειλών, καθώς εγείρει τον κίνδυνο καταστρατήγησης των σχετικών ρυθμίσεων.
Η γνωμοδότηση αναφέρεται στο σχέδιο νόμου για την επανεισαγωγή της απαγόρευσης των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας των οφειλετών μετά και τη λήξη του προϊσχύοντος πλαισίου του 4224/2013 στο τέλος του 2014, γνωστό και ως ρύθμιση Σταθάκη.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η προηγούμενη ρύθμιση αποτέλεσε ένα από τα βασικά προσκόμματα στην αποτελεσματική διαχείριση και διευθέτηση του πολύ μεγάλου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών.
Η ένδεια αποτελεσματικών εργαλείων για την επιτυχή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων και χρέους του ιδιωτικού τομέα, τα οποία με τη σειρά τους έχουν δυσμενή αντίκτυπο στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Η ΕΚΤ τονίζει πως «μέτρα όπως η απαγόρευση των πλειστηριασμών θα πρέπει να είναι προσεκτικά στοχευμένα προς τα ευπαθή νοικοκυριά και να συνοδεύονται από πρόσθετες, αποτελεσματικές ασφαλιστικές δικλείδες για την πρόληψη φαινομένων αθέτησης υποχρεώσεων στρατηγικού χαρακτήρα και την αποσόβηση τυχόν αρνητικού αντίκτυπου στη μελλοντική πιστωτική ανάπτυξη».
Τέλος, η ΕΚΤ προτείνει «τη διεξοδική εκτίμηση του πιθανού αντίκτυπου των ρυθμίσεων του σχεδίου νόμου από τις ελληνικές αρχές, περιλαμβανομένης της φερεγγυότητας και ρευστότητας των επηρεαζόμενων δανειστών, καθώς οι ρυθμίσεις αυτές θα μπορούσαν να επιβαρύνουν σημαντικά τόσο τους δανειστές όσο και τη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα συνολικά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης