Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Macron στην Ελλάδα 7/9 πέραν από το μακιγιάζ ας μην συνοδεύεται από C. Agricole, SocGen λόγω 17,1 δισ

Ο Macron στην Ελλάδα 7/9 πέραν από το μακιγιάζ ας μην συνοδεύεται από C. Agricole, SocGen λόγω 17,1 δισ
Για τους λόγους αυτούς Credit Agricole και Societe Generale δεν χρειάζονται να έρθουν με την αφρόκρεμα των γάλλων επιχειρηματιών στην Ελλάδα.
Τουλάχιστον προκλητικές, αφελείς και σίγουρα άκριτες είναι οι αναφορές ακόμη και από κυβερνητικά στελέχη ότι η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Macron στην Ελλάδα στις 7 Σεπτεμβρίου θα συνοδεύεται από την αφρόκρεμα του γαλλικού επιχειρείν.
Ο Macron πέραν από τα 28 χιλιάδες ευρώ που έχει δαπανήσει σε πούδρες και μακιγιάζ σε 3 μήνες  - μάλλον χρησιμοποιεί La Prairie - όταν θα έρθει στην Ελλάδα, πιστεύουμε να μην συνοδεύεται από την Credit Agricole και την Societe Generale.
Στην Ελλάδα έχουμε κοντή μνήμη ξεχνάμε εύκολα.
Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Κατρούγκαλος ο οποίος είναι αληθές είναι από τους λίγους σοβαρούς αυτής της κυβέρνησης είπε μεταξύ άλλων ότι με την επίσκεψη Macron στην Ελλάδα θα έρθει η γαλλική επιχειρηματική αφρόκρεμα.
Μα η γαλλική επιχειρηματική αφρόκρεμα ήρθε στην Ελλάδα…στις χρυσές εποχές της Ελλάδος και έφυγε με ζημίες και λανθασμένες επενδύσεις 17,1 δισεκ. ευρώ.
 
Γιατί απέτυχε το Γαλλικό πείραμα στην Ελλάδα;

Θα θυμίσουμε ότι οι μεγαλύτερες γαλλικές τράπεζες είχαν προβεί σε σημαντικές εξαγορές τραπεζών στην Ελλάδα.
Είναι προφανές είναι ξεκάθαρο ότι το Γαλλικό πείραμα απέτυχε.
Τόσο η Emporiki όσο και η Geniki bank έχουν κοινές αιτίες για το ναυάγιο αλλά και ιδιαίτερα στοιχεία που κατέληξαν σε παταγώδη αποτυχία.
Να ληφθεί ότι η Credit Agricole υπέστη ζημίες και είχε επενδύσει σωρευτικά 11,8 δισ ευρώ + 3 δισεκ. που έδωσε στην Alpha bank συνολικά 14,8 δισεκ.  
Στην Geniki οι ζημίες της Societe Generale έφθασαν τα 1,8 δισ ευρώ + 500 εκατ που κατέβαλλε στην Πειραιώς 2,3 δισεκ. ευρώ δηλαδή οι δύο γαλλικές τράπεζες στην Ελλάδα είχαν μόνο από την παρουσία τους στην Ελλάδα τις χειρότερες αποδόσεις θυγατρικών στο σύνολο των τραπεζών στην Ευρώπη.
Μια συνολική ζημία και επενδύσεις 17,1 δισ ευρώ αντιστοιχούσε το 2011 ή 2012 στο 20% των κεφαλαίων των 2 μεγάλων Γαλλικών τραπεζών και ξεκάθαρα καταγράφονται ως αποτυχημένες επενδύσεις.
Η Credit Agricole καθυστέρησε να πάρει την απόφαση πώλησης.
Το πείραμα της Emporiki bank απέτυχε παταγωδώς.
Σε παρόμοια θέση και με τα ίδια αποτελέσματα και η Societe Generale απέτυχε παταγωδώς να διαχειριστεί την Geniki bank.

Γιατί απέτυχε η Credit Agricole στην Emporiki;

Τα προβλήματα προήλθαν τόσο από την ίδια την Emporiki όσο και στις χείριστες επιλογές της Γαλλικής τράπεζας Credit Agricole.
Η Emporiki bank ήταν ένα κατεστραμμένο μαγαζί που υπήρχε με την στήριξη του κράτους.
Τα managements που παρέλασαν από την Emporiki εξαιρώντας Στουρνάρα και Προβόπουλο δεν προχώρησαν στις μεγάλες αλλαγές που έπρεπε.
Η Emporiki ενώ είχε πωληθεί στην Credit Agricole δεν έλαβε την γενναία απόφαση της επιθετικής συρρίκνωσης ειδικά στον ανθρώπινο προσωπικό.
Έχασε χρόνο και κεφάλαια έως ότου καταλάβουν οι Γάλλοι ότι η Emporiki ήταν ένα δομικά προβληματικό μαγαζί.
Όμως την μεγαλύτερη ευθύνη για την χρεοκοπία της Emporiki bank την είχαν οι ίδιοι οι Γάλλοι.
Η Credit Agricole είναι η Αγροτική Τράπεζα της Γαλλίας στελέχη μέτριας απόδοσης διοίκησαν την τράπεζα και στο παρελθόν με Γαλλική υπεροψία τόνιζαν «σε 2 χρόνια με άνεση η Emporiki θα είναι κερδοφόρος».
Πέρασαν συνολικά 12 χρόνια και η Emporiki παρέμεινε ζημιογόνος μέχρι να πουληθεί κακήν κακώς.
Μεγάλη ευθύνη για το αδιέξοδο της Emporiki bank είχαν οι Γάλλοι της Credit Agricole που επένδυαν χρήματα λέγοντας σχεδόν ψέματα στα ΔΣ και στις γενικές τους συνελεύσεις για την προοπτική της Emporiki bank.
Μεγάλη ευθύνη για το αδιέξοδο είχαν οι διοικήσεις οι δε γαλλικές τράπεζες αργά κατάλαβαν τα στρατηγικά τους ατοπήματα.
Αλλά μέσα σε 12 χρόνια τι έπραξαν οι Γάλλοι;
Τίποτε όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος.
Συνευθύνη για το αδιέξοδο της Emporiki έφεραν και οι εργαζόμενοι.
Υπάρχει στο παρελθόν ρήτρα στην Emporiki οι άγαμες θυγατέρες εργαζομένων στην Emporiki να προσλαμβάνονται στην τράπεζα, όπως στην ΑΤΕ που είχε όχι 10 όχι 100 αλλά 770 καθαρίστριες.
Μεγάλο μέρος των εργαζομένων στην Emporiki είτε λόγω έλλειψης κινήτρων είτε λόγω χαμηλής επαγγελματικής στάθμης δεν μπορούν να αποδώσουν.
Η ουσία είναι ότι η Credit Agricole πούλησε την Emporiki bank στην Alpha καταβάλλοντας 3 δισεκ. ευρώ
Η επένδυση ήταν αποτυχημένη.

Η δεύτερη μεγάλη Γαλλική αποτυχία της Societe Generale στην Geniki bank

Αν το πείραμα της Credit Agricole στην Emporiki απέτυχε παταγωδώς της Societe Generale στην Geniki bank ήταν κραυγαλέα αποτυχία.
Η περίπτωση της Geniki bank ήταν η πλέον χαρακτηριστική της αποτυχίας του κράτους.
Υπήρχαν δάνεια που χορηγήθηκαν στην Geniki ή κάρτες που χάθηκαν τα στοιχεία των κατόχων και ουδείς τιμωρήθηκε.
Να αναλογιστεί κανείς ότι το τμήμα καρτών της Geniki bank πριν ξεσπάσει η κρίση είχε NPLs δηλαδή προβληματικές κάρτες 70% δηλαδή στις 10 κάρτες οι 7 ήταν προβληματικές.
Το Μετοχικό Ταμείο Στρατού ως παλαιός βασικός μέτοχος ήξερε τι έκανε όταν αποχωρούσε ή δεν συμμετέχει στις αμκ.
Η Geniki bank υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να είχε κλείσει και στο τέλος αυτό συνέβη.
Η Societe Generale απέτυχε στην Geniki για 2 λόγους, ανίκανα management και κάτω της μετριότητας ανθρώπινο δυναμικό.
Οι Γάλλοι είχαν την συντριπτική πλειοψηφία της ευθύνης γιατί ενώ παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα  ως οι κατέχοντες την τεχνογνωσία αποδείχθηκαν τελείως εκτός πραγματικότητας.
Όμως το βασικό στοιχείο της αποτυχίας συνδέεται με τα management, όσοι Γάλλοι ήσαν έτοιμοι να συνταξιοδοτηθούν τους έστελναν στην Ελλάδα.
Προφανώς δεν είχαν όρεξη για δουλειά ο στόχος τους ήταν απλά να περάσει ο καιρός να πάρουν την αποζημίωση και την σύνταξη τους.
Κανένα από τα στελέχη δεν πόνεσε το μαγαζί που λεγόταν Geniki. Πειράματα επί πειραμάτων από στελέχη που ούτε ο δήμος Αθηναίων δεν θα τα προσλάμβανε για την περισυλλογή σκουπιδιών.
Το πείραμα Geniki bank απέτυχε παταγωδώς της Socite Generale.

Για τους λόγους αυτούς Credit Agricole και Societe Generale δεν χρειάζονται να έρθουν με την αφρόκρεμα των γάλλων επιχειρηματιών στην Ελλάδα.  

Υποσημείωση

Ακόμη και τις μη χρηματοπιστωτικές επενδύσεις των γάλλων στην Ελλάδα να αξιολογήσουμε, σχεδόν οι 9 στις 10 ήταν είτε αποτυχημένες είτε ζημιογόνες, είτε επιδείνωσαν τον ανταγωνισμό.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης