Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι σημαίνει η πώληση της χρηματιστηριακής της HSBC –To παρασκήνιο και τα σενάρια για το μέλλον της τράπεζας

tags :
Τι σημαίνει η πώληση της χρηματιστηριακής της HSBC –To παρασκήνιο και τα σενάρια για το μέλλον της τράπεζας
Τέλος σε ένα «σίριαλ» που κράτησε αρκετά μεγάλο διάστημα - περίπου από τις αρχές του χρόνου - έδωσε η χθεσινή ανακοίνωση για την πώληση της χρηματιστηριακής εταιρείας της HSBC σε ομάδα επενδυτών υπό τον Ν. Παντελάκη.
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η χρηματιστηριακή εταιρεία της HSBC ήταν προϊόν εξαγοράς της Παντελάκης ΑΧΕΠΕΥ και εν συνεχεία απορροφήθηκε πλήρως από την HSBC. Συνεπώς, μετά από αρκετά χρόνια, ο έλεγχος της εταιρείας επανέρχεται εκ νέου στον πρώτο της ιδιοκτήτη.
Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων κράτησε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην πραγματικότητα, οι έχοντες γνώση της κατάστασης περίμεναν η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην άνοιξη, όμως οι εκλογικές περιπέτειες και γενικότερα το ρευστό οικονομικό κλίμα παρέτειναν τις εξελίξεις.
Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι το τίμημα της συμφωνίας δεν ανακοινώθηκε, πηγές της εταιρείας ανέφεραν ότι θεωρείται από κάποιους ιδιαίτερα χαμηλό, σε σχέση τουλάχιστον με τον κύκλο εργασιών της χρηματιστηριακής –ο οποίος ανέρχεται σε σχεδόν 36 εκατ. ευρώ, με βάση τουλάχιστον τα τελευταία στοιχεία της 30ης Απριλίου.
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με κύκλους της εταιρείας, η αγορά της από την πλευρά Παντελάκη ήταν το λιγότερο πιθανό σενάριο από τα τρία που είχαν «παίξει» το τελευταίο διάστημα. Το δεύτερο σενάριο ήταν απλώς να κλείσει η εταιρεία, καθώς η HSBC δεν επιθυμούσε πλέον τη συνέχιση της λειτουργία της, ενώ το τρίτο ήταν να πωληθεί στη Euroxx Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ, το οποίο και θεωρούνταν το πιο πιθανό. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο λόγος για τον οποίο «κόλλησε» η συμφωνία ήταν οι πολιτικές εξελίξεις, με αποτέλεσμα να προτιμήσει τελικά η HSBC τη λύση Παντελάκη.
Η κίνηση αυτή πάντως ανοίγει εκ νέου την κουβέντα για τα σχέδια της τράπεζας στην Ελλάδα μέσα στο ερχόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής φήμες, υπάρχει ένα ενδεχόμενο η HSBC να φύγει εντός του 2012 από μία σειρά από χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται από Ελλάδα.
Με βάση την παγκόσμια στρατηγική της εταιρείας, ζητούμενο είναι οι θυγατρικές να φέρνουν Return on Equity της τάξης του 10% με 12% σε ετήσια βάση, ενώ παράλληλα χώρες με τα χαρακτηριστικά και το ρίσκο της Ελλάδας δεν φαίνονται να βρίσκονται στα σχέδιά της. Συγκεκριμένα, με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, αν τελικά τεθούν σε εφαρμογή τα σχέδια, η HSBC θα περιορίσει την ευρωπαϊκή της παρουσία (πέραν της Αγγλίας) σε Γερμανία, Γαλλία και Τουρκία. Όσο για την Ελλάδα, φήμες ήθελαν την τράπεζα να βρίσκεται σε συζητήσεις με την Εμπορική, όμως κάτι τέτοιο ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Δημήτρης Πεφάνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης