Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χαρδούβελης (ΕΤΕ): Τέλος 2021 οι 2 από τις 4 συστημικές τράπεζες θα έχουν NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό

Χαρδούβελης (ΕΤΕ): Τέλος 2021 οι 2 από τις 4 συστημικές τράπεζες θα έχουν NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό

O πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γκ. Χαρδούβελης για τον πληθωρισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση ότι αν η πανδημία διαρκέσει πάνω από έναν χρόνο ακόμα, πιθανώς οι πληθωριστικές πιέσεις επίσης να αποδειχθούν κάτι μη προσωρινό και να υπάρξει πίεση στα επιτόκια, διατύπωσε απόψε 4/11, από το βήμα του 6ου Thessaloniki Summit, o πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης.
Ο κ.Χαρδούβελης εκτίμησε ακόμα πως μέχρι το τέλος του 2021 τουλάχιστον δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα έχουν μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε μονοψήφιο ποσοστό, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι οι τράπεζες -και όχι ένας γραφειοκράτης σε υπουργείο- που έχουν την τεχνογνωσία, για να κάνουν την αξιολόγηση και επιλογή των επιχειρήσεων, που θα επωφεληθούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για τον πληθωρισμό

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο κ.Χαρδούβελης επισήμανε πως παρότι οι διάφοροι εποπτικοί οργανισμοί και κεντρικές τράπεζες θεωρούν πως το φαινόμενο είναι προσωρινό, «αν η πανδημία μείνει πάνω από έναν χρόνο ακόμα, πιθανώς οι πληθωριστικές πιέσεις επίσης να παραμείνουν, δεν θα είναι κάτι προσωρινό.
Όσο ο πληθωρισμός ανεβαίνει, θα υπάρχει πίεση και στα επιτόκια.
Αν μάλιστα πιστέψει ο κόσμος και η αγορά ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει και θα παραμείνει σε υψηλό σημείο για δύο, τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια, τότε θα δούμε τα επιτόκια πραγματικά να ανεβαίνουν» σημείωσε και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι η άνοδος των επιτοκίων «δεν θα είναι τόσο τρομαχτική» και μάλλον θα διευκολύνει τις εργασίες των τραπεζών.

Για τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Στο ερώτημα αν θεωρεί ότι οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν με τον βέλτιστο τρόπο τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα διατεθούν στις επιχειρήσεις, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας υποστήριξε: «Το δημόσιο δεν μπορεί να κάνει την επιλογή των επιχειρήσεων, να ξέρει ποια επενδυτικά πρότζεκτ είναι βιώσιμα και ποια έχουν κίνδυνο.
Ο τρόπος που θα διοχετευτεί αυτή η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία είναι το ρίσκο να μοιραστεί ανάμεσα στον επενδυτή, που θα βάλει τουλάχιστον το 20% (δικό του κεφάλαιο), και στις τράπεζες που θα δανείσουν περίπου 30%.
Το υπόλοιπο είναι χρήματα της ΕΕ, μέσω του υπουργείου.
Την επιλογή των επιχειρήσεων, ποιοι θα πάρουν χρήματα, ποιοι θα μείνουν απ' έξω και ποιοι πρέπει να αλλάξουν τα επενδυτικά τους σχέδια, θα την κάνουν κυρίως οι τράπεζες.
Αυτές θα μπουν στη φωτιά, δεν μπορεί να την κάνει αυτή τη δουλειά ένας γραφειοκράτης σε ένα υπουργείο, πρέπει΄να την κάνει κάποιος, που είναι μέσα στην αγορά».

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την κεφαλαιακή επάρκεια

«Το 2015 σχεδόν τα μισά δάνεια που είχαν χορηγήσει οι τράπεζες ήταν μη εξυπηρετούμενα.
Τα τελευταία δύο χρόνια μειώνονται δραστικά.
Ήδη στο πρώτο εξάμηνο του 2021 έπεσαν στο 20% και βλέπω ότι στο τέλος του 2021 οι δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες τουλάχιστον, θα έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε μονοψήφιο ποσοστό» σημείωσε.
Όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια. ο κ.Χαρδούβελης επισήμανε πως οι ελληνικές τράπεζες -που όπως και το σύνολο των 120 συστημικών της ΕΕ βρίσκονται υπό τη σκληρή εποπτεία του SSM (Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού)- πρέπει να έχουν αρκετά κεφάλαια για το μέλλον, «Το πρόβλημά τους είναι ότι θέλοντας να "διώξουν" τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υπόκεινται σε κάποιες λογιστικές απώλειες οι οποίες αφαιρούνται από τα κεφάλαια.
Νομίζω όμως πως έχουν αρκετά κεφάλαια και θα τα καταφέρουν» υπογράμμισε.
Ο κ.Χαρδούβελης επισήμανε ακόμα πως από το 2012 και μετά τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων έχουν μειωθεί δραματικά, ότι υπάρχει ρευστότητα και ότι, από το 2020 και μετά ιδιαίτερα, έχει αυξηθεί πάρα πολύ η χορήγηση δανείων.«Θεωρώ ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί.
Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον γιατί θεωρώ πως οι τράπεζες λύνουν τα εσωτερικά τους θέματα και μαζί με δημόσιο μπορούν να σπρώξουν τη χώρα μπροστά» κατέληξε.
Το Thessaloniki Summit 2021 διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης