Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ιδιωτικοποίηση ή αποεπένδυση, στρατηγικοί επενδυτές ή free float για τις ελληνικές τράπεζες; - Μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη

Ιδιωτικοποίηση ή αποεπένδυση, στρατηγικοί επενδυτές ή free float για τις ελληνικές τράπεζες; - Μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη
Οι τράπεζες χρειάζονται διασπορά μετοχών, νέους μετόχους που θα αυξήσουν και την συναλλακτική δραστηριότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο, αυτό χρειάζονται οι τράπεζες…
Οι ελληνικές τράπεζες έχοντας εξυγιανθεί, διαθέτοντας 23 δισεκ. κεφάλαια και επιτυγχάνοντας κέρδη 5,3 δισεκ. για το διάστημα 2022 με 2023 θα βρεθούν στο επίκεντρο λόγω των σχεδίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να πουλήσει ποσοστά στις ελληνικές τράπεζες.
Το Ταμείο χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει

το 40,3% της Εθνικής,
το 27% της Πειραιώς,
το 9% της Alpha bank,
το 1,34% της Eurobank και
το 69,51% της Attica bank.

Με μεγάλη ζημιά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Για τις συμμετοχές αυτές έχουν επενδυθεί 54 δισεκ. σε κεφάλαια και funding gap δηλαδή χρηματοδοτικά κενά για τις τράπεζες που έσπασαν σε καλή και κακή.
Με όρους κεφαλαίων το ΤΧΣ επένδυσε συνολικά 38,5 δισεκ. η αξία του οποίου σήμερα εμφανίζει ζημία, λογιστική υποαξία περίπου 93%...
Προφανώς και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι καταδικασμένο να υποστεί μια τεράστια ζημία…
Ωστόσο οι όροι διεξαγωγής των placement πρέπει να έχουν ως εφαλτήριο το μέγιστο δυνατό κέρδος για το ελληνικό δημόσιο.
Το ίδιο έπραξε και το αμερικανικό δημόσιο όταν μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers κατέρρευσαν τράπεζες, όπως η Citigroup και μεγάλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί όπως η AIG.
Μετά από λίγα χρόνια το αμερικανικό δημόσιο πούλησε με κέρδος τις συμμετοχές του…
Στην περίπτωση του ΤΧΣ νομοτελειακά δεν μπορούν να πωληθούν οι συμμετοχές στις ελληνικές τράπεζες με κέρδος…ωστόσο γνώμονας πρέπει να είναι η βελτιστοποίηση του οφέλους για το Ταμείο και όχι με τι discount – έκπτωση θα αγοράσουν τις μετοχές ορισμένοι ξένοι επενδυτές…
Επίσης πρέπει να απαντηθούν τα εξής ερωτήματα

Τα βασικά ερωτήματα;
Ιδιωτικοποίηση ή αποεπένδυση, στρατηγικοί επενδυτές ή free float για τις ελληνικές τράπεζες;

Ιδιωτικοποίηση σημαίνει ότι οι ιδιώτες θα αποκτήσουν ένα μεγάλο μέρος των προς πώληση μετοχών αλλά και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορούσε να κρατήσει π.χ. το 5% ή 8% των μετοχών των τραπεζών χωρίς ειδικά δικαιώματα χωρίς veto και χωρίς συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια…
Θεωρούμε ορθό π.χ. στην Εθνική το ΤΧΣ να κρατήσει ποσοστά 5% με 10% και να πουλήσει το 30%, στην Πειραιώς να πουλήσει το 20% και να κρατήσει το 7%, στην Alpha bank να πουλήσει το 4% και να κρατήσει το 5% και στην Eurobank να μην προβεί σε καμία κίνηση…

Στρατηγικοί επενδυτές ή free float;

Το βασικό στοίχημα του ΤΧΣ είναι να συμβάλλει στην αύξηση του free float στην διασπορά μετοχών και όχι να φύγει το ΤΧΣ για να αντικατασταθεί από άλλο επενδυτή.
Δεν έχει κανένα επιχειρηματικό νόημα, οι τράπεζες δεν χρειάζονται funds βασικούς μετόχους χρειάζονται μεγάλη διασπορά μετοχών, ούτως ή άλλως για τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα χρειαστούν κεφάλαια ήδη διαθέτουν αρκετή κεφαλαιακή επάρκεια οι ελληνικές τράπεζες.
Οι τράπεζες χρειάζονται διασπορά μετοχών, νέους μετόχους που θα αυξήσουν και την συναλλακτική δραστηριότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο, αυτό χρειάζονται οι τράπεζες…

Μορφές πώλησης μετοχών

Όσον αφορά την πορεία προς την αποεπένδυση, οι λειτουργίες και οι δραστηριότητες του ΤΧΣ θα λάβουν τρεις μορφές:
Επιμέλεια (Stewardship),
Προετοιμασία (Preparation)
Υλοποίηση (Execution).
Οι τρεις αυτές μορφές δραστηριότητας έχουν μεν μια φυσική αλληλουχία, αλλά επικαλύπτονται στο πλαίσιο μιας οποιασδήποτε μεμονωμένης συναλλαγής (π.χ. σε περίπτωση τμηματικής διάθεσης).
Οι διαφορετικές δομές συναλλαγών μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

Συναλλαγή μέσω Κεφαλαιαγοράς:
οι μετοχές πωλούνται απευθείας στην ανοιχτή αγορά μετοχών μέσω διαδικασίας που στοχεύει σε ευρεία διανομή σε κατά κύριο λόγο θεσμικούς επενδυτές, με την τιμή να καθορίζεται συνήθως μέσω:
1)μιας διαδικασίας book building που ενσωματώνει κάποιο βαθμό ανταγωνιστικής υποβολής προσφορών, ή
2)μέσω του συνήθους μηχανισμού διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο.
Η Στρατηγική αποεπένδυσης περιλαμβάνει τρεις δομές Συναλλαγών μέσω Κεφαλαιαγοράς με πρωτοβουλία του Ταμείου (Accelerated Bookbuild, Fully Marketed Offering και trading plan/dribble out) και μία με πρωτοβουλία της αντίστοιχης Τράπεζας (share buyback).
Το Ταμείο μπορεί να χρησιμοποιήσει συνδυασμό των παραπάνω δομών, εάν αυτό είναι συμφέρον λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες συνθήκες.

Ιδιωτική συναλλαγή:
μεγάλο πακέτο μετοχών (μερίδιο 5% ή μεγαλύτερο ή το πλήρες μερίδιο εάν το ΤΧΣ κατέχει λιγότερο από 5%) πωλείται μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης ή δημόσιας εξαγοράς σε επενδυτή (επενδυτές) που επιδιώκει (επιδιώκουν) να αποκτήσει (αποκτήσουν) σημαντικό μερίδιο στην Τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης