Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Alpha Βank: Τεστάρει το momentum με ομόλογο senior preferred 400 εκατ. ευρώ και αρχικό επιτόκιο 7,25%-7%

Alpha Βank: Τεστάρει το momentum με ομόλογο senior preferred 400 εκατ. ευρώ και αρχικό επιτόκιο 7,25%-7%
Η προσφυγή της Alpha bank πριν ακόμα τις εκλογές υποδεικνύει ότι, το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι τόσο αμφισβητήσιμο συνεπώς δεν είχε νόημα η αναμονή για έξοδο στις αγορές μετά τις εκλογές.
Σχετικά Άρθρα
Το θετικό momentum από την παρουσίαση του business plan της Τράπεζας επιχειρεί να αποτυπώσει η Alpha Βank, εξ ου και η απόφαση της για την προσφυγή στις αγορές για την έκδοση εξαετούς ομολόγου, ύψους 400 εκατ. ευρώ κατηγορίας senior preferred.
Η προσφυγή της Alpha bank πριν ακόμα τις εκλογές υποδεικνύει ότι, το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι τόσο αμφισβητήσιμο συνεπώς δεν είχε νόημα η αναμονή για έξοδο στις αγορές μετά τις εκλογές.
Η έκδοση η οποία ενδέχεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με επενδυτικό τραπεζίτη αναμένεται να ξεκινήσει με αρχικό επιτόκιο μεταξύ 7,25-7% ωστόσο σύμφωνα με τραπεζική πηγή ανάλογα και με την ζήτηση και την αποδοχή από τους επενδυτές ενδέχεται να ξεκινήσει από 6%.
Άλλωστε, η Τράπεζα επέλεξε να μην ζητήσει 500 εκατ. ευρώ – όπως είναι και το σημείο αναφοράς σε αυτή την κατηγορία ομολόγων- αλλά 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υπάρχει η ευελιξία να αυξηθεί το ποσό εφόσον διαπιστωθεί ισχυρή ζήτηση, και παράλληλα να πιεστεί χαμηλότερα το επιτόκιο.
Ένα εκ των πλεονεκτημάτων για την νέα ομολογιακή έκδοση - η οποία θα εκπληρώσει τον στόχο της τράπεζας για τις επιλέξιμες υποχρεώσεις -είναι το ισχυρό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την απόδοση ιδίων κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες και ιδιαίτερα η δέσμευση της διοίκησης της Alpha bank για απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 12%, κέρδη 1,9 δισ. ευρώ και δημιουργία εποπτικών κεφαλαίων 2,3 δισ. ευρώ το 2025.
Περαιτέρω, θετικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι η Ελληνική Δημοκρατία έχει αντλήσει το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών της αναγκών και δεν χρειάζεται μεγάλη ρευστότητα μέχρι το τέλος του έτους (1-1,5 δισ. ευρώ), αλλά και οι εκδόσεις των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να κινηθούν έως 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους (συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης της Alpha Bank).
Συνεπώς, δεν θα δημιουργηθεί μεγάλη προσφορά στα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα, δίνοντας ένα premium για τα ομόλογα που δεν διαθέτουν μεγάλη ρευστότητα.

Πέντε επενδυτικές τράπεζες

Η Alpha Bank έδωσε εντολή σε Goldman Sachs, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley Europe, Nomura και UBS έδωσε η Alpha Bank προκειμένου να τρέξουν τη διαδικασία έκδοσης νέου senior preferred ομολόγου. Η έκδοση θα έχει δικαίωμα ανάκλησης μετά τα 5 έτη.
Ο τελικός στόχος για τις υποχρεώσεις MREL της Alpha Bank για το 2026 είναι στο 27,16%, ενώ στο α’ τρίμηνο του 2023 είχε διαμορφωθεί στο 21,28%, με εκδόσεις ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου να απομένουν έτσι για την επίτευξη του στόχου. Το νέο senior preferred ομόλογο της Alpha Bank αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Ba3 από την Moody’s και BB- από την S&P και θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης