Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι ελληνικές τράπεζες χορηγούν από τα ακριβότερα δάνεια στην Ευρώπη - Τα επιτοκιακά περιθώρια 3,13% όπως στην Βαλτική

Οι ελληνικές τράπεζες χορηγούν από τα ακριβότερα δάνεια στην Ευρώπη - Τα επιτοκιακά περιθώρια 3,13% όπως στην Βαλτική
Από τα κέρδη η χρηματοδότηση έργων αλλά χρειάζονται και ξένες τράπεζες
Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να δανείζονται φθηνότερα από τους καταθέτες και να δανείζουν ακριβότερα τους δανειολήπτες, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Supervisory statistics) για το δεύτερο τρίμηνο του 2023.
Όπως θα δούμε, όμως, η υψηλή κερδοφορία που φέρνουν τα υψηλά επιτοκιακά περιθώρια στηρίζει, όχι την δημιουργία αποθεμάτων ενδεχόμενα προβλήματα, αλλά και την χρηματοδότηση μεγάλων έργων. Ωστόσο, μετά την επενδυτική βαθμίδα θα χρειαστεί και η επιστροφή ξένων τραπεζών.

To επιτοκιακό περιθώριο

Συγκεκριμένα, οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες διαθέτουν το πέμπτο υψηλότερο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (3,13%) το οποίο είναι σχεδόν τριπλάσιο από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία) και υψηλότερο από χώρες, όπως Πορτογαλία, Ισπανία.
Το δεύτερο στοιχείο το οποίο προκύπτει είναι ότι, παρά την ακριβότερη τιμολόγηση των δανείων η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων (Return on Equity) των ελληνικών τραπεζών δεν ξεπερνά την αντίστοιχη απόδοση τραπεζών όπου το επιτοκιακό περιθώριο είναι χαμηλότερο, ειδικά σε χώρες όπου τα μεγέθη των τραπεζών είναι περίπου συγκρίσιμα με αυτά των ελληνικών Τραπεζών ( Αυστρία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Φιλανδία ).
Συγκεκριμένα, τα υψηλότερα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια κατέχουν οι τράπεζες των χωρών: Λετονία με 3,73%, Εσθονία με 3,63%, Λιθουανία με 3,36%, Σλοβενία με 3,22% και ακολουθούν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες με 3,13%.
Αντίθετα, οι Γερμανικές διαθέτουν επιτοκιακό περιθώριο 1,13%, οι ισχυρές Γαλλικές Τράπεζες με 0,89%. Κοντά στα επίπεδα των ελληνικών τραπεζών κινούνται οι Πορτογαλικές και Σλοβενικές Τράπεζες ενω χώρες της Κεντρικής Ευρώπης ( Βέλγιο, Λουξεμβούργο) διαθέτουν το μισό επιτοκιακό περιθώριο με 1,47% και 1,37% αντίστοιχα.

Απόδοση ιδίων κεφαλαίων

Αν και η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων είναι η παράμετρος η οποία προσελκύει τους ξένους επενδυτές για τα επόμενα τρίμηνα ( καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις αναμένεται να ξεπεράσει το 16-17% ) στην πράξη είναι χαμηλότερη από εκείνη των χωρών της Βαλτικής – αν και δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα τα μεγέθη καθώς οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ίδια κεφάλαια 28, 3 δισ. όταν αντίστοιχα οι Εσθονικές κατέχουν κεφάλαια 5 δις. ευρώ, οι Λιθουανικές 2,8 δις. ευρώ και οι Λετονικές 2,1 δισ. ευρώ.
Όπως φαίνεται από τον πίνακα 1, οι τέσσερις συστημικές παρουσιάζουν (μέση) απόδοση ιδίων κεφαλαίων 12,7% υψηλότερη από τις Γερμανικές, Γαλλικές, Ισπανικές, Ολλανδικές τράπεζες.
Ωστόσο, οι χώρες της Βαλτικής επιτυγχάνουν αποδόσεις της τάξεως του 27,8% (Λιθουανία), 25,8% (Λετονία) και 20,3% η Εσθονία.
Για την χρηματοδότηση μεγάλων έργων (λ.χ Aττική Οδός – ΒΟΑΚ) απαιτούνται σημαντικά κεφάλαια τραπεζικής χρηματοδότησης 2,6 δισ. ευρώ και 1,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, όταν οι τράπεζες έχουν να χρηματοδοτήσουν μια πιστωτική επέκταση 6-7 δισ. ευρώ, τότε απαιτούνται κεφάλαια 1 δισ. ευρώ (για κάθε δάνειο 100 ευρώ απαιτούνται κεφάλαια κατ’ ελάχιστο 15 ευρώ)
Και τα κεφάλαια αυτά δεν μπορούν να προέλθουν από άλλες πηγές παρά μόνο από την υψηλή κερδοφορία.
Και όπως έχουν τονίσει τραπεζικά στελέχη, για τις εγγυήσεις χρειάζονται και ξένες τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτήσουν έργα και να αυξηθούν παράλληλα και οι αποδόσεις των έργων. Και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το επόμενο διάστημα πέραν της μείωση του κόστους δανεισμού θα επιτρέψει και την είσοδο ξένων τραπεζών στα έργα.
00_27.JPG

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης