Τραπεζικά νέα

Η DBRS στο BN: Γιατί η Τράπεζα Πειραιώς έχει χαμηλότερη χρηματιστηριακή αξία, τι εκτιμά για κέρδη - Θετικά βήματα για τα DTC

Η DBRS στο BN: Γιατί η Τράπεζα Πειραιώς έχει χαμηλότερη χρηματιστηριακή αξία, τι εκτιμά για κέρδη - Θετικά βήματα για τα DTC
Συνέντευξη του Andrea Costanzo, αντιπροέδρου για τα Ευρωπαϊκά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, στον δημοσιογράφο του Βankingnews Νίκο Μπαρτζελιώτη
Κεφαλαιοποίηση που δεν είναι ανάλογη των δυνατοτήτων της, απόρροια της χαμηλότερης ποιότητας κεφαλαίων και της προσδοκίας πως τα έντοκα έσοδα θα υποχωρήσουν λόγω της νομισματικής χαλάρωσης εκ μέρους της ΕΚΤ, διαθέτει η Τράπεζα Πειραιώς, αναφέρει στο Βankingnews ο Andrea Costanzo, αντιπρόεδρος για τα Ευρωπαϊκά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα του γνωστού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Morningstar DBRS.
Σε ό,τι αφορά τη νέα στοχοθεσία για τα κέρδη, όπως υποστηρίζει ο κ. Costanzo, είναι απολύτως υλοποιήσιμη, καθώς η ισχυρή απόδοση που υπήρξε στο 9μηνο 2024 ενίσχυσε το πιστωτικό προφίλ της τράπεζας.
Την ίδια στιγμή, οι πρωτοβουλίες της διοίκησης για διαφοροποίηση των πηγών εσόδων και περαιτέρω μείωση του κόστους θα βοηθήσουν τον Όμιλο να διατηρήσει επαρκή επίπεδα κερδοφορίας.
Άλλωστε, «τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καταβάλλουν προσπάθειες για να ενισχύσουν τις προμήθειες που σχετίζονται με τη διαχείριση στοιχείων ενεργητικού, τις επενδύσεις και τις τραπεζοασφαλιστικές δραστηριότητες (bancassurance)» σημειώνει ο αναλυτής της DBRS.
Τέλος, ζήτημα αποτελεί το επίπεδο των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTC), που αποτελούν μέρος της κεφαλαιακής της διάρθρωσης, αλλά οι κινήσεις που γίνονται για ταχύτερη αποπληρωμή γεννούν αισιοδοξία.
Ειδικότερα:

Πώς αξιολογείτε μέχρι στιγμής την απόδοση της Τράπεζας Πειραιώς; Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το 2024 και το 2025 για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, μετά τα placements, τη δραστηριότητα που παρατηρείται γύρω από τα DTCs (αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις) και τα σχέδια για πρόωρη αποπληρωμή τους;

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε κέρδη 882 εκατ. ευρώ για το 9μηνο του 2024, ήτοι αύξηση +53% σε ετήσια βάση, χάρη κυρίως στα υψηλότερα έσοδα (κυρίως τα καθαρά έσοδα από τόκους ή NII και τις προμήθειες), τον έλεγχο των δαπανών και τις χαμηλότερες προβλέψεις επί επισφαλειών (LLPs).
Η τράπεζα βελτίωσε την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού της, ενώ κατάφερε να αυξήσει το χαρτοφυλάκιο των δανείων της, ανταποκρινόμενη κυρίως στη ζήτηση που εκφράζεται από εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς των Μεταφορών και της Ενέργειας και, σε μικρότερο βαθμό, χάρη στα έργα που συνδέονται με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).
Παρά την πιστωτική επέκταση και τις αποπληρωμές των TLTRO III προς την ΕΚΤ, οι δείκτες χρηματοδότησης και ρευστότητας της Πειραιώς παρέμειναν σταθεροί.
Η Πειραιώς, επίσης, έχει ενισχύσει την κεφαλαιοποίησή της παρά τις προαναγγελθείσες υψηλότερες διανομές μερισμάτων στους μετόχους.

Δεδομένου ότι η ΕΚΤ μειώνει τα επιτόκια, τα έντοκα έσοδα των τραπεζών αναπόφευκτα θα μειωθούν. Ποια προβλέπετε να είναι η πορεία των κερδών της Πειραιώς; Θα επηρεαστεί;

Η Morningstar DBRS αναμένει πως η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνει σε υπερεπαρκή επίπεδα το άμεσο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, όπως εκτιμάται, η πρόοδος που υπάρχει θα αντισταθμιστεί από τα συρρικνούμενα, λόγω των επιτοκιακών μειώσεων, καθαρά έσοδα από τόκους (NII), καθώς επίσης και από τα υψηλότερα λειτουργικά έξοδα, που οφείλονται στις διαρθρωτικά υψηλότερες δαπάνες υπέρ του ανθρώπινου δυναμικού, στις αυξημένες επενδύσεις για την ψηφιοποίηση της τράπεζας και στα δυνητικά υψηλότερα LLP (εφόσον προκύψουν νέοι κίνδυνοι σε σχέση με την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, στη σκιά του τρέχοντος περιβάλλοντος των υψηλών επιτοκίων).
Κάποια ανακούφιση από τη συμπίεση των NII μπορεί να προέλθει από τα οφέλη που συνδέονται με τις στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου τις οποίες εφήρμοσαν οι τράπεζες στο πρόσφατο παρελθόν, καθώς και από την πιστωτική επέκταση, που φαίνεται να είναι ισχυρότερη στην Ελλάδα έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Οι πρωτοβουλίες για τη διαφοροποίηση του μείγματος εσόδων μέσω υψηλότερης συνεισφοράς από τα έσοδα από προμήθειες και η συνετή διαχείριση του κόστους θα παραμείνουν βασικοί πυλώνες για τη στήριξη της κερδοφορίας σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων.

Γιατί σε όρους P/BV (τιμή προς λογιστική αξία) η Τράπεζα Πειραιώς αποτιμάται χαμηλότερα σε σύγκριση με άλλες ελληνικές τράπεζες, παρά την ισχυρή κεφαλαιακή της βάση και την υψηλή κερδοφορία της;

Δεν είμαστε αναλυτές μετοχών, ως εκ τούτου τείνουμε να μην σχολιάζουμε πολύ τις τιμές της αγοράς. Ως Morningstar DBRS εκτιμάμε ότι η Πειραιώς έχει χαμηλότερα επίπεδα κάλυψης δανείων και δείκτες κεφαλαίου από τον μέσο όρο.
Οι χαμηλότεροι κεφαλαιακοί δείκτες μεταφράζονται σε χαμηλότερα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας για την Πειραιώς σε σχέση με τις εποπτικές απαιτήσεις εν συγκρίσει με τις άλλες ελληνικές τράπεζες.
Επιπροσθέτως, η ποιότητα κεφαλαίων της Πειραιώς, αν ληφθούν υπόψη τα DTCs, που σε σχέση με τις άλλες τράπεζες αντιπροσωπεύουν υψηλότερο ποσοστό, παραμένει ασθενέστερη.
Ως αναλυτές αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας εξετάζουμε τις πολιτικές μερισμάτων από διαφορετική οπτική γωνία από τους αναλυτές μετοχών.
Πάντως, οι συντελεστές διανομής μερισμάτων μπορούν να επηρεάσουν ουσιαστικά τις τιμές αγοράς και τις αποτιμήσεις.

Είναι γεγονός πως οι ελληνικές τράπεζες διστάζουν να χορηγήσουν δάνεια λόγω της κληρονομιάς της κρίσης χρέους που είχε ως αποτέλεσμα την τεράστια συσσώρευση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). Πώς, όμως, θα μπορέσουν παράγουν έσοδα στο μέλλον;

Παρά τα υψηλότερα επιτόκια, τα στοιχεία για την αύξηση των δανείων στην Ελλάδα είναι ευνοϊκά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, χάρη στις ισχυρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και την επενδυτική ανάκαμψη που παρατηρείται στη χώρα.
Η πιστωτική επέκταση οφείλεται κυρίως στις εταιρείες, ωστόσο και τα στεγαστικά δάνεια δείχνουν κάποια σημάδια ανάκαμψης.
Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες εκταμιεύουν δάνεια που συνδέονται με έργα τα οποία πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αυτό θα υποστηρίξει σταδιακά την πιστωτική επέκταση στο μέλλον, όπως και επιτοκιακές μειώσεις.
Πρόσφατα, είχαμε θετικά νέα σε ό,τι αφορά τη δημιουργία εσόδων από προμήθειες εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών.
Αυτή η εξέλιξη θα συμβάλει στο να μετριαστεί η αναμενόμενη πίεση από την πτώση στα καθαρά έσοδα από τόκους.
Σημειωτέον, τα περισσότερα έσοδα από προμήθειες των ελληνικών τραπεζών έχουν ως πηγή παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες και υπηρεσίες πληρωμών.
Ωστόσο, τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καταβάλλουν προσπάθειες για να ενισχύσουν τις προμήθειες που σχετίζονται με τη διαχείριση στοιχείων ενεργητικού, τις επενδύσεις και τις τραπεζοασφαλιστικές δραστηριότητες (bancassurance).

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει σταθερή κεφαλαιακή βάση. Πιστεύετε ότι τα κεφάλαιά της είναι επαρκή;

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ενισχύσει τα κεφάλαιά της, με τον δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) στο 14,7% και τον δείκτη Συνολικού Κεφαλαίου 19,9% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2024, από 12,8% και 17,4% έναν χρόνο νωρίτερα, κυρίως λόγω της κερδοφορίας, του ισχυρού ισολογισμού της και της χρηστής διαχείρισης κεφαλαίων.
Οι κεφαλαιακοί δείκτες της τράπεζας ενσωματώνουν υψηλότερες διανομές για τους μετόχους με συντελεστή μερίσματος στο 35% επί των καθαρών κερδών του 2024.
Το τρέχον επίπεδο των δεικτών κεφαλαίου μεταφράζεται σε κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας επί των εποπτικών απαιτήσεων της τράπεζας (περίπου 490 μ.β. για τον δείκτη CET1 και 530 μ.β. για τον δείκτη συνολικού κεφαλαίου, ή 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ και 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα), με βάση τα σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού που αναφέρονται στο τέλος Σεπτεμβρίου 2024.
Ωστόσο, τα DTCs αντιπροσωπεύουν ακόμη ένα υψηλό ποσοστό επί του κεφαλαίου CET1 της Πειραιώς στα τέλη Σεπτεμβρίου 2024, στο 64%.

Πρόσφατα η Τράπεζα Πειραιώς αναβάθμισε τους στόχους της για το 2024. Είναι εφικτοί;

Ως Morningstar DBRS εκτιμάμε ότι η Πειραιώς αναβάθμισε -με βάση πάντα τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα που αναφέρθηκαν το 9μηνο του 2024- την καθοδήγησή της για το οικονομικό έτος 2024, χάρη κυρίως στην ανθεκτικότητα που παρουσίασαν τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (NIM), η δυναμική στα έσοδα από προμήθειες, η υψηλότερη αύξηση στα δάνεια και οι θετικές τάσεις στην ποιότητα του ενεργητικού.
Λαμβάνοντας υπόψη την απόδοσή της στο 9μηνο του 2024 και με μόλις ένα τρίμηνο να απομένει πριν από το τέλος του έτους, κατά την άποψη μας, η αναβαθμισμένη καθοδήγηση φαίνεται εφικτή.
Andrea_Costanzo_1.jpeg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης