Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πρώτος στόχος ο έλεγχος των 1.220 μονάδων – Θετικοί οι (νέοι) οιωνοί μετά τα μέτρα Draghi – Κλειδί η ενίσχυση του τζίρου

Πρώτος στόχος ο έλεγχος των 1.220 μονάδων  – Θετικοί οι (νέοι) οιωνοί μετά τα μέτρα Draghi – Κλειδί η ενίσχυση του τζίρου
Τέταρτη σερί ανοδική εβδομάδα στο χρηματιστήριο με συνολική αντίδραση από τα χαμηλά του Αυγούστου 14,31% στο Γενικό Δείκτη και 21,36% στις τράπεζες
Σημαντικά αποφορτισμένο είναι το κλίμα στις διεθνείς αγορές οι οποίες έχουν ανακάμψει εντυπωσιακά σε σχέση με τις πιέσεις έως τις αρχές Αυγούστου, όταν η έξαρση της γεωπολιτικής κρίσης και κυρίως η κόντρα Ε.Ε. – Ρωσίας οδήγησε σε γενικευμένες ρευστοποιήσεις και μείωση του ρίσκου.
Ήδη ο δείκτης του κυριότερου ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου Xetra Dax από τα (ενδοσυνεδριακά) χαμηλά των 8.903,49 μονάδες της 8ης Αυγούστου έχει ανέλθει πάνω από τις 9.700 μονάδες, κλείνοντας ανοδικά και στις πέντε συνεδριάσεις της περασμένη εβδομάδας με συνολική άνοδο άνω του 2,50%.
Τα μέτρα της ΕΚΤ λοιπόν και οι τολμηρές – για τη συντηρητική Ευρώπη – εξαγγελίες του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη M. Draghi για μείωση επιτοκίων και αγορές τιτλοποιμένων δανείων, μπορούν να δώσουν ισχυρές στηρίξεις σ’ όλο το σύστημα.
Εκτιμάται ότι με τις ενέργειες αυτές η ρευστότητα θα φθάσει στις επιχειρήσεις επανεκκινώντας την πραγματική οικονομία της Ευρωζώνης που παρουσιάζει έντονες ενδείξεις στασιοπληθωρισού.
Παράλληλα, φαίνεται πως υποχωρεί σημαντικά και ο κυριότερος λόγος που προ ενός μήνα πίεσε τρομερά τις αγορές και αυτός δεν είναι άλλος από τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Παρ’ ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την επόμενη ημέρα σε ένα ρευστό περιβάλλον διεθνώς, η αλήθεια είναι ότι υπάρχει αποφόρτιση στις σχέσης Ε.Ε. και Ρωσίας.
Η ανακοίνωση εκεχειρίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οδήγησε την κα Μέρκελ την Παρασκευή να δηλώσει ότι δε θα συνεχιστούν τα μέτρα αποκλεισμού της Ε.Ε., με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται κατόπιν για την αλλαγή (πιθανόν) και της Ρωσικής πολιτικής έναντι της Ευρώπης.
Ασφαλώς, αν εξελιχθούν τα πράγματα προς την πορεία εξομάλυνσης, αλλάζουν εκ νέου τα δεδομένα, κάτι που θα λειτουργήσει υπέρ της οικονομίας και των αγορών.

Κέρδη 4,44% το 3ήμερο στο Γενικό Δείκτη του χρηματιστηρίου με αιχμή τις τράπεζες

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες το ελληνικό χρηματιστήριο έχει βελτιώσει σημαντικά την εικόνα του ακολουθώντας – σχεδόν κατά πόδας – την αντίδραση των διεθνών αγορών.
Κεντρικοί καταλύτες σε εγχώριο επίπεδο είναι οι διεργασίες με τις τράπεζες και τα stress tests αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις.
Η αγορά συμπλήρωσε την 4η σερί ανοδική εβδομάδα, έχοντας άνοδο από τα χαμηλά της 8ης Αυγούστου σε ποσοστό 14,31% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, με τον FTSE 25 στο +15,30% και τις τράπεζες στο +21,36%.
Η πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη ήταν ανοδική, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 3,04%, τον FTSE 25 +3,15% και τον τραπεζικό δείκτη +4,92%.
Μάλιστα, ακόμη καλύτερες είναι οι επιδόσεις το τριήμερο Τετάρτης - Πέμπτης - Παρασκευής, καθώς ο Γ.Δ. κερδίζει 4,44%, ο FTSE 25 4,85% και ο τραπεζικός δείκτης 8,52%.
Προοδευτική ήταν και η αύξηση του τζίρου την περασμένη εβδομάδα, καθώς τη Δευτέρα διαμορφώθηκε στο αρνητικό ρεκόρ των 50 εκατ. ευρώ, την Τρίτη ενισχύθηκε στα 74,2 εκατ. ευρώ, Τετάρτη στα 80,87 εκατ., την Πέμπτη 115,5 εκατ. ευρώ ενώ την Παρασκευή η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 130,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος έφθασε στα 98,64 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 87 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες!
Η συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, με εναλλαγές, ρυθμό, σημαντική ενδοσυνεδριακή διόρθωση – αποφόρτιση από το υψηλό των 1.198 μονάδων έως τις 1.180 μονάδες και εκ νέου κίνηση προς τα υψηλά ημέρας!
Παράλληλα, κινήθηκαν και κάποιες μετοχές του FTSE 25 που είχαν μείνει πίσω όπως ΕΛΠΕ, Τιτάνας, Motor Oil, Jumbo κ.α.

Βελτιωμένη η τεχνική εικόνα, στόχος οι 1.220 μονάδες

Πλέον η τεχνική εικόνα είναι σημαντικά βελτιωμένη, καθώς διασπάστηκε η αντίσταση των 1.193 μονάδων, οπότε επόμενος στόχος είναι η αντίσταση των 1.220 μονάδων.
Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης «η αγορά διεκδικεί με αξιώσεις μια ακόμα ανατροπή της μακροπρόθεσμης τάσης, καθώς μετά την αντίδραση από τα χαμηλά του Αυγούστου κοιτάζει πλέον τον κινητό μέσο των 200 ημερών λίγο χαμηλότερα από τις 1.220 μονάδες.
Εκεί εντοπίζεται και το μέσο επίπεδο αντίστασης της αγοράς καθώς εκεί είχε χαθεί στις 28 Ιουλίου η πρώτη μάχη των αγοραστών με τους πωλητές για επιστροφή σε μακροπρόθεσμη ανοδική τάση».
Όπως σημειώνει ο αναλυτής «το μόνο ίσως στοιχείο προβληματισμού για την έως τώρα εξέλιξη της τάσης είναι η απουσία «πάθους» αφού οι αγοραστές πέτυχαν αυτή την επίδοση από τα φετινά χαμηλά της αγοράς χωρίς ιδιαίτερη αύξηση των συναλλαγών με ότι αυτό συνεπάγεται για το δέσιμο των τιμών και την συμμετοχή πλήθους εμπλεκομένων στη διαμόρφωση των τιμών.
Οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών καθώς και ο MACD είναι πλέον αγορασμένοι, οι ταλαντωτές κινούνται σε ουδέτερα επίπεδα και οι τζίροι χωρίς να έχουν κάποια ιδιαίτερη έξαρση παρουσιάζουν προοδευτικά βελτίωση.
Πρώτος στόχος για τη νέα εβδομάδα είναι τα επίπεδα των 1.220 μονάδων, ενώ η αύξηση των τζίρων θεωρείται αναγκαία συνθήκη για την υπέρβαση και της εν λόγω ζώνης».

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης