Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

UniCredit: Γιατί επιλέγουν πολύπλοκες λύσεις οι Ευρωπαίοι; Δεν είναι σίγουρο αν θα βοηθήσει το roll over την Ελλάδα

UniCredit: Γιατί επιλέγουν πολύπλοκες λύσεις οι Ευρωπαίοι; Δεν είναι σίγουρο αν θα βοηθήσει το roll over την Ελλάδα
Εξαιρετικά περίπλοκη θεωρεί τη διαδικασία του roll over η Unicredit, η οποία έχει αρχίσει να υλοποιείται σε πρώτο στάδιο. Αν και δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί οι λεπτομέρειες του σχεδίου που θα ακολουθηθεί, η Unicredit μελετώντας τις βασικές αρχές της γαλλικής πρότασης θεωρεί ότι τελικά οι κερδισμένες θα είναι οι τράπεζες – πιστωτές και η χαμένη η Ελλάδα.
Ένα από τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι είναι να αποφύγει η χώρα την αξιολόγηση “D” (default – χρεοκοπία). Για να μπορέσει η χώρα να αποφύγει αυτήν την αξιολόγηση πρέπει για παράδειγμα να να επαναγοράσει ομόλογα ύψους 100 εκατ. ευρώ με νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας ύψους 100 εκατ. ευρώ σε σχετικά περιορισμένο επιτόκιο. Όμως, η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει 50 εκατ. ευρώ σε μετρητά, μετά την επαναγορά των 100 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ δεν θα έχουν μετακυλιστεί. Εάν τώρα η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να μετακυλίσει 30 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να αυξήσει ακόμη περισσότερο το χρέος της. Δηλαδή τα 30 δισ. ευρώ χρέους θα μετατραπούν σε 60 δισ. ευρώ μακροπρόθεσμων ομολόγων. Ένα τυπικό ελληνικό ομόλογο θα «τριχοτομηθεί» στη λήξη του ώστε ο κάτοχός του να λάβει το 30% της ονομαστικής του αξίας σε ρευστό, το 50% σε 30ετή ή μικρότερης διάρκειας ελληνικά κρατικά ομόλογα και το 20% σε ομόλογα μηδενικού κουπονιού που θα εκδώσει το EFSF.
Αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί από την Ελλάδα για να αποφύγει την χρεοκοπία από τους οίκους αξιολόγησης. Όμως αυτό είναι και το τίμημα που θα εκτοξεύσει και τα επίπεδα του χρέους της.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Unicredit, Tim Brunne, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιεί αυτό το σχέδιο, οι συμμετέχουσες τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τις μελλοντικές τους ζημίες σε ποσοστό περίπου 28% από την ονομαστική αξία των επαναγορασμένων ομολόγων. Παράλληλα, θεωρητικά το σχέδιο αυτό δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες που δεν θα συμμετάσχουν “εθελοντικά” να ικανοποιηθούν πλήρως, ακόμη και αν έχουν διασωθεί από τις κυβερνήσεις.
Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα, πως η Ευρώπη περιπλέκει τόσο πολύ τις προτεινόμενες λύσεις, πρώτα μέσω του προσωρινού του EFSF ο οποίος έγινε ESM, δηλαδή μόνιμος μηχανισμός στήριξης, και τώρα μέσω του εταιρεία ειδικού σκοπού SPV.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης