γράφει :
Για πρώτη φορά ίσως μετά από πολλά χρόνια, η διαπραγμάτευση στην κατηγορία της Επιτήρησης δεν αποτέλεσε προάγγελο μεγαλύτερων προβλημάτων και έξοδο από το ΧΑ, αλλά προάγγελο μεγάλων αποδόσεων και βελτίωσης της διάρθρωσης του ισολογισμού.
Το 2021 αναδεικνύεται ως χρονιά Επιτήρησης, αφού αρκετές εισηγμένες βγήκαν από το συγκεκριμένο καθεστώς διαπραγμάτευσης και εισήλθαν ξανά στην Κύρια Αγορά του ΧΑ.
Μάλιστα όσοι επενδυτές επέλεξαν να ρισκάρουν ανταμείφθηκαν πλουσιοπάροχα.
Επιπλέον, υπάρχουν ακόμα stories για συγκεκριμένες μετοχές που θα μπορούσαν εφόσον επιτευχθούν να μειώσουν περαιτέρω των αριθμό των εισηγμένων που βρίσκονται σε αυτήν την κατηγορία.
Η Intralot είναι η μεγάλη κερδισμένη της χρονιάς σε όλο το ΧΑ καθώς από την αρχή του έτους έχει άνοδο 435%.
Η αναδιάρθρωση των δανείων θα μειώσει το ύψος της αρνητικής καθαρής θέσης, αλλά υπάρχουν εκτιμήσεις που αναφέρουν πως δε θα γυρίσει θετική.
Ίσως αυτό γίνει μετά την είσοδο της αμερικανικής θυγατρικής στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Πάντως η αποτίμηση έχει ξεπεράσει τα 125 εκατ. ευρώ όταν στο τέλος του 2020 ήταν στα 25 εκατ. ευρώ.
Η Μπήτρος έχει άνοδο 312% καθώς η αγορά αναμένει οφέλη από την αναδιάρθρωση των δανείων, μία αναδιάρθρωση που καθυστερεί με τις πληροφορίες να λένε ότι οφείλεται στις τράπεζες.
Μετά τη συμφωνία με τη ΣΙΔΜΑ, η Μπήτρος έχει ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο που είναι το 25% της ΣΙΔΜΑ, ενώ κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης, οι βασικοί μέτοχοι της Μπήτρος θα ενισχύσουν τη δραστηριότητα της εταιρείας με νέες εταιρείες.
Η ΣΙΔΜΑ με άνοδο 317% περίπου από την αρχή του έτους κατάφερε να βγει από την επιτήρηση βελτιώνοντας τα ίδια κεφάλαια που έχει αλλά και λόγω της ανόδου των τιμών των μετάλλων να εγγράψει σημαντικά κέρδη στο εξάμηνο.
Λίγο μετά τη ΣΙΔΜΑ, από την επιτήρηση βγήκε και εταιρεία Ευρωσύμβουλοι, αφού με μία ακόμα αποτίμηση ακινήτου κατάφερε να βγάλει θετικά ίδια κεφάλαια.
Τώρα ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση κεφαλαίου με είσοδο μάλλον στρατηγικού επενδυτή όπως ακούγεται στην αγορά.
Η μετοχή έχει άνοδο 90% από την αρχή του έτους.
Λίγο νωρίτερα και λόγω αύξησης κεφαλαίου, είχε βγει από την επιτήρηση η Νίκας, αλλά η διασπορά της παραμένει περιορισμένη.
Σε σύγκριση με ένα έτος πριν μία ακόμα εταιρεία έφυγε από την επιτήρηση λόγω δημόσιας πρότασης.
Η Forthnet με μεγάλες ζημιές και υψηλά αρνητικά ίδια κεφάλαια κατάφερε να εξαγοραστεί.
Επίσης στα τέλη του 2020 είχε βγει από την επιτήρηση και η Δομική Κρήτης, αφού είχαν εξαλειφθεί οι λόγοι που την κρατούσαν εκεί, και μάλιστα η εταιρεία είχε δημοσιεύσει πολύ ισχυρά αποτελέσματα.
Δύσκολα πάντως θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των εισηγμένων που βρίσκονται στην εν λόγω κατηγορία αφού τα οικονομικά προβλήματα για πολλές παραμένουν μεγάλα.
Για την ΑΝΕΚ που ενισχύεται 73%, η συμφωνία με την Attica Group που κυκλοφορεί στην αγορά θα μπορούσε να κάνει τους μετόχους της να μετατρέψουν τις μετοχές τους σε μία καλύτερη εταιρεία, ενώ ένα ερώτημα υπάρχει και για την Οίκος Σπύρου, η οποία προσπαθεί να αναδιαρθρώσει τα δάνειά της.
Αν κλείσει η αναδιάρθρωση μέσα στο έτος και με δεδομένο ότι θα υπάρξει κούρεμα θα μπορούσε να βελτιωθεί η αποτίμησή της αλλά και τα ίδια κεφάλαια.
Η Frigoglass παρά τα αρνητικά ίδια κεφάλαια τραβάει επενδυτικά βλέμματα και από το εξωτερικό με αποτέλεσμα η μετοχή από την αρχή του έτους να έχει άνοδο 86%.
Η Επίλεκτος τέλος λόγω του ενεργειακού κλάδου έχει βελτιώσει την αποτίμησή της κατά 83% αλλά συνεχίζει να δημοσιεύει ζημιές και να περιορίζει τα ίδια κεφάλαια, διατηρώντας παράλληλα υψηλό δανεισμό.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών