Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Εντυπωσιάζουν τα πρώτα μερίσματα και οι πρώτες εκτιμήσεις των εισηγμένων - Ασπίδα στο πολιτικό ρίσκο

Εντυπωσιάζουν τα πρώτα μερίσματα και οι πρώτες εκτιμήσεις των εισηγμένων - Ασπίδα στο πολιτικό ρίσκο
Το αν έχει χαλάσει το κλίμα, αν έχει τελειώσει δηλαδή η ανοδική κίνηση ή αν η μιλάμε για μία φυσιολογική διόρθωση είναι κάτι που ακόμα δεν μπορεί να ειπωθεί
Σχετικά Άρθρα
Το πολιτικό ρίσκο έχει ενισχυθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις, κάτι που σημειώνει η πλειονότητα των στελεχών της αγοράς, με την αγορά να έχει κάνει ήδη μία υποχώρηση που όμως χαρακτηρίζεται και ως φυσιολογική.
Αυτό που θέλουν να πουν τα στελέχη της αγοράς είναι πως η αγορά είχε κάνει μεγάλη κίνηση (μέσω συγκεκριμένων μετοχών) και έπρεπε να διορθώσει.
Ωστόσο, το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη αύξησε το πολιτικό ρίσκο καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αυτοδυναμία (δεύτερες εκλογές) με τα σημερινά δεδομένα, ενώ πάνε και πίσω χρονικά.
Το αν έχει χαλάσει το κλίμα, αν έχει τελειώσει δηλαδή η ανοδική κίνηση ή αν η μιλάμε για μία φυσιολογική διόρθωση είναι κάτι που ακόμα δεν μπορεί να ειπωθεί.
Αυτό όμως που μπορεί να ειπωθεί, είναι πως οι επιλεκτικές τοποθετήσεις θα συνεχιστούν καθώς τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται είναι ισχυρά, ήδη κάποιες εταιρείες έχουν δώσει δυνατές εκτιμήσεις και ανώτερες των αναλυτών ενώ τα μερίσματα που έχουν ανακοινωθεί εντυπωσιάζουν.
Αναλυτές πάντως αναφέρουν πως σε περίοδο αυξημένων επιτοκίων, τα μερίσματα όταν δε συνοδεύονται από growth, δεν ικανοποιούν τους επενδυτές αφού τα ομόλογα προσφέρουν κάτι ανάλογο.
Άρα αναζητούν εταιρείες με μέρισμα, ανάπτυξη και χαμηλό δανεισμό.

Μερίσματα και εκτιμήσεις για το 2023

Ξεκινώντας από τα μερίσματα, η ΛΑΜΨΑ έκοψε στις 8 Μαρτίου το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,47 ευρώ ανά μετοχή το οποίο θα πληρωθεί στις 14 Μαρτίου.
Η Jumbo έλαβε απόφαση για έκτακτο μέρισμα 1,1550 ευρώ το οποίο θα καταβληθεί στις 27 Μαρτίου και θα αποκοπεί στις 21 Μαρτίου.
Η διοίκηση έδωσε εκτίμηση για αύξηση πωλήσεων 15% το 2023 και καθαρά κέρδη 270-275 εκατ. ευρώ που δίνουν χαμηλό p/e στη μετοχή και σημαντικά χαμηλότερο από το ιστορικό μέσο p/e της.
Οι αναλυτές αναφέρουν πως οι εκτιμήσεις είναι ανώτερες από τις δικές τους εκτιμήσεις, ενώ να σημειωθεί πως είπε η διοίκηση πως δε θα δώσει άλλο μέρισμα για φέτος με τα σημερινά δεδομένα.
Η Coca Cola θα δώσει μέρισμα 0,78 ευρώ, η Τράπεζα της Ελλάδος 0,7620 ευρώ, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ 0,06 ευρώ, η Cenergy 0,05 ευρώ, η Viohalco 0,12 ευρώ, ο ΟΤΕ 0,576 ευρώ, η Μυτιληναίος 1,20 ευρώ, τα ΕΛΠΕ 0,50 ευρώ τελικό μέρισμα αλλά έχει δώσει συνολικά άλλα 0,65 ευρώ και η Ideal θα δώσει επιστροφή κεφαλαίου 0,20 ευρώ σε δύο δόσεις.
Σημειώνεται πως η Eurobank ανακοίνωσε πως δε θα δώσει μέρισμα, αλλά θα χρησιμοποιήσει μέρος των κερδών του 2022 για επαναγορά του 1,4% του συνόλου των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ. 
Σε ό,τι αφορά στις εκτιμήσεις των εταιρειών, η Τράπεζα Πειραιώς έχει δώσει εκτίμηση για κέρδη ανά μετοχή πάνω από 0,45 ευρώ το 2023 και NPE κάτω από 6%. 
H Eurobank ανέφερε πως περιμένει αύξηση κερδών ανά μετοχή 12% το χρόνο και 12%-13% απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων. 
Η Coca Cola έχει μιλήσει για οργανική αύξηση εσόδων από πωλήσεις πάνω από 5-6% αλλά λειτουργικά κέρδη από -3% έως +3% των περσινών.
Η Ideal έχει κάνει εκτίμηση για κέρδη ανά μετοχή 0,45 ευρώ και πωλήσεις μεταξύ 183-187 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ έχει δώσει εκτίμηση για ελεύθερες ταμειακές ροές περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Η Μυτιληναίος έχει δώσει μία πρώτη εκτίμηση για EBITDA πάνω από 1 δισ. ευρώ, αλλά θα δώσει αναλυτική ενημέρωση στη γενική συνέλευση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης