Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πρώτη ήττα των Short στην Εθνική τράπεζα - Σκληρό χτύπημα στο Qube Research μετά την είσοδο του Capital Group

Πρώτη ήττα των Short στην Εθνική τράπεζα - Σκληρό χτύπημα στο Qube Research μετά την είσοδο του Capital Group
Την ημέρα ολοκλήρωσης της συναλλαγής διάθεσης του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας το fund Qube Research Technologies ξεκίνησε να σορτάρει τις μετοχές της Εθνικής σε ποσοστό 0,52%
Κόντρα στις δεσμεύσεις των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών προς τους επενδυτές, πηγαίνουν για μια ακόμα φορά κερδοσκοπικά hedge funds.
Την ημέρα ολοκλήρωσης της συναλλαγής διάθεσης του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας προς ξένους και Έλληνες επενδυτές (21 Νοεμβρίου ), το fund Qube Research Technologies ξεκίνησε να σορτάρει τις μετοχές της Εθνικής σε ποσοστό 0,52% των μετοχών της, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις αρνητικών καθαρών θέσεων προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Με το... «καλημέρα», όμως, η συναλλαγή πώλησης μετοχών της Εθνικής άρχισε να μην αποδίδει κέρδη καθώς την επόμενη ημέρα στις 22 Νοεμβρίου, το Qube Research μείωσε τις ανοικτές εντολές πώλησης σε ποσοστό 0,46% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και ίσως δεν είναι τυχαίο, ότι ακριβώς μια ημέρα μετά δημοσιοποιήθηκε η απόκτηση του 5,06% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το αμερικανικό Capital Group.
Το τελευταίο είναι ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς διαχείρισης επενδύσεων παγκοσμίως με περισσότερα από 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση.
Yπενθυμίζεται, ότι το Capital Group διατηρεί αντίστοιχη θέση άνω του 5% και στην Eurobank, ενώ ήταν το fund που δικαιώθηκε στην ελληνική κρίση του 2015.
Τότε, μετά από μία παρουσίαση της νέας κυβέρνησης σε επενδυτές, ένας διαχειριστής του Capital έστειλε email καλώντας τους ξένους επενδυτές να ρευστοποιήσουν αμέσως τις μετοχές τους, καθώς είχε αναλάβει την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Ποιο είναι το Qube Research Technologies

O νέος εκπρόσωπος των short στην Ελλάδα – το οποίο πήρε την σκυτάλη των short από τα Μarshall Wace, Οceanwood Capital, Lansdown Partners και Millenium - διαθέτει κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους 12 δισ. δολάρια, θυγατρικές σε Hong Kong και Λονδίνο και απασχολεί 600 άτομα προσωπικό, κυρίως, από το χώρο της τεχνολογίας.
Η στρατηγική του fund αναπτύσσει στατιστική και ποσοτική ανάλυση και απευθύνεται σε τρίτα μέρη για δεδομένα, προκειμένου να εντοπίσει και να ξεκινήσει πιθανές κερδοφόρες συναλλαγές.
Σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία, ο μέσος ετήσιος μισθός του προσωπικού τεχνολογίας ανέρχεται σε 697 χιλ. λίρες ενώ πρόσφατα το Qube αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι, άνοιξε short θέσεις κατά της βρετανικής τράπεζας HSBC.
Διευθύνων σύμβουλος του Qube είναι ο κ. Pierre – Yves Morlat και Chief Ιnvstement officer ο κ. Laurent Laizet.
To άνοιγμα short θέσεων στην μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, όμως, έρχεται, σε μια περίοδο όπου οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί για απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 14%, για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω του 4% και την διανομή μερίσματος για πρώτη φορά ύστερα από το 2009.
Ειδικά, στο  9μηνο 2023, η Εθνική Τράπεζα εκτός από την οργανική κερδοφορία των 900 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε Δείκτη κεφαλαίων ROTE 18% και μείωση των κόκκινων δανείων κάτω από το 3,6%, ύστερα από νέα πώληση πακέτου NPE ενω αναμένεται η ένταξη πακέτου στην τιτλοποίηση Ηρακλής ΙΙΙ.
Την περίοδο 2016-2018 τα fund Marsall wace, Oceanwood capital και αργότερα τα Lansdowne, Milleniun και Οasis προχώρησαν σε short θέσεις, αλλά οι διαδοχικές πωλήσεις πακέτων κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες ανάγκασαν τους διαχειριστές τους να κλείσουν τις θέσεις την περίοδο 2021-2022.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης