Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Autohellas: Μερίσματα από τις συμμετοχές και bonus από placement σε Aegean

Autohellas:  Μερίσματα από τις συμμετοχές και bonus από placement σε Aegean
Στα 140 εκατ. ευρώ η αξία των συμμετοχών σε Aegean και Trades Estates
Οι αγορές μετοχών από την Autohellas στην Trades Estates, όχι μόνο αύξησαν το ποσοστό της σε 10%, αλλά μαζί με την συμμετοχή στην Aegean (12%) προσφέρουν τις δυνατότητες για υψηλά μερίσματα, επιστροφή κεφαλαίου, ακόμα και για νέα εξαγορά στο εξωτερικό.
Οι δυο συμμετοχές της Autohellas ανέρχονται πλέον σε αξία άνω των 140 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το 21% της κεφαλαιοποίησης (600 εκατ. ευρώ).
Η τελευταία είναι χαμηλότερη πάνω από 30% έναντι των ανταγωνιστών της, σύμφωνα με αναλυτές της Autohellas.
Παρά την αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους λόγω των επιτοκίων- η Autohellas πραγματοποίησε στο πρώτο 9μηνο καθαρά κέρδη 74,7 εκατ. ευρώ ενώ σε ολόκληρη την χρήση του 2022, η κερδοφορία ανήλθε σε 82,5 εκατ. ευρώ.
Ποιές είναι, όμως, οι δυνατότητες με τις δυο συμμετοχές;
Η συμμετοχή στην Trades Estates, η οποία ξεκίνησε με εισφορά ακινήτων προς την εταιρεία επενδύσεων ακινήτων, και συνεχίστηκε με αγορές κάτω από την τιμή διάθεσης της μετοχής κατά την δημόσια εγγραφή ( 2,13 ευρώ ) εντός του 2024 αναμένεται να αποδώσει την πληρωμή δυο μερισμάτων, (Ιούνιο – Δεκέμβριο) όπως δεσμεύθηκε η διοίκηση της Trades Εstates πριν από την εισαγωγή στο χρηματιστήριο.
Οι δε αποδόσεις εκτιμώνται ότι θα ξεπεράσουν την ετήσια απόδοση των ακινήτων.
Όπως θα δούμε, μεγαλύτερες υπεραξίες κρύβει η συμμετοχή στην Aegean καθώς η εκρηκτική κερδοφορία στο 9μηνο, η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου η αύξηση των προορισμών οδηγούν σε νέα ρεκόρ, τα οποία θα αποδώσουν στην συγγενή Autohellas υψηλό μέρισμα για το 2024.

Η διάψευση για placement στην Aegean

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η διοίκηση της εταιρείας είχε διαψεύσει πιθανή διάθεση μετοχών της Αegean, ωστόσο η “απελευθέρωση” της τελευταίας με την αποπληρωμή των warrants του Δημοσίου ανοίγει τον δρόμο καταρχήν για την απόδοση υψηλού μερίσματος στην Autohellas για το 2023.
Η αύξηση δε της κεφαλαιοποίησης της Αegean σε επίπεδα άνω του 1 δισ. ευρώ ανοίγει ακόμα μια προσοδοφόρα επιλογή για την Autohellas.
Τα πολύ θετικά αποτελέσματα του 9μηνου, προδιαγράφουν ότι, η χρήση του 2023 θα καταγράφουν νέα ρεκόρ, ύστερα από την ιστορική χρονιά του τουρισμού το 2019.
Στο πρώτο 9μηνο, τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 170,7 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 83% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2022.
Τα λειτουργικά κέρδη ( EBITDA ) αυξήθηκαν κατά 56% καθώς διαμορφώθηκαν σε 364,7 εκατ. ευρώ.
Ισχυρή παρέμεινε η ταμειακή ρευστότητα της εταιρείας καθώς ανήλθε σε 755 εκατ. ευρώ. Ο Δείκτης καθαρού δανεισμού προς EBITDAμειώθηκε σε σχέση με το 9μηνο του 2022 καθώς διαμορφώθηκε σε 1 καθώς τα δάνεια ανήλθαν σε 268,2 εκατ. ευρώ και οι μισθώσεις σε 737,3 εκατ. ευρώ.
Ύστερα από αυτά τα αποτελέσματα η αύξηση της κεφαλαιοποίησης της Aegean και μια πιθανή διάθεση μετοχών σε υψηλότερες τιμές από τις σημερινές (14-15 ευρώ ) αποτελεί μια δυνητική πηγή ρευστότητας η οποία θα προσφέρει στην Autohellas τις δυνατότητες, είτε να διανείμει μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους, είτε το τίμημα να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να εκμεταλλευθεί μια νέα επενδυτική ευκαιρία με επέκταση στο εξωτερικό, όπως συνέβη με την εξαγορά της πορτογαλικής Automoveis.
Από την άλλη πλευρά, η μετοχική σύνθεση της Aegean προσφέρεται για μια διάθεση μετοχών εφόσον δοθεί ικανοποιητικό τίμημα.
Το 37,5% της Aegean ανήκει στον Ε. Βασιλάκη, από 9,48% κατέχουν οι Α. Λασκαρίδης – Π. Λασκαρίδης και 5,5% Α. Κωνσταντακόπουλος.
Μια πώληση του 12% από την Autohellas θα αύξανε όχι μόνο την ελεύθερη διασπορά, αλλά θα έδινε την δυνατότητα για να αυξηθεί σημαντικά η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης