Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σε ποιες μετοχές επικεντρώθηκαν στην πτώση οι ξένοι επενδυτές - Είχαν προετοιμαστεί για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Σε ποιες μετοχές επικεντρώθηκαν στην πτώση οι ξένοι επενδυτές - Είχαν προετοιμαστεί για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών
Οι ξένοι επενδυτές, στις ελληνικές τράπεζες, αλλά και στις εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν έτοιμοι και ανέμεναν την οποιαδήποτε αντίδραση
H ανατιμολόγηση στο ελληνικό χρηματιστήριο με την προκήρυξη εκλογών στην Γαλλία και η απώλεια 3,1 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου μέσα σε μια εβδομάδα (3,53%) πιστοποιεί πως πριν ακόμα γραφτεί το εκλογικό αποτέλεσμα σε Ελλάδα και Ευρώπη οι ξένοι επενδυτές στην Αθήνα ήταν έτοιμοι και δεν είχαν καμία ανησυχία, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά ξένοι επενδυτές στην Αθήνα.
Εξάλλου, η συντηρητική στροφή των ψηφοφόρων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα δεν θα μείωνε τις τουριστικές αφίξεις ή θα προκαλούσε γενικότερες αναταράξεις στην οικονομία.
Συνεπώς οι ξένοι επενδυτές, στις ελληνικές τράπεζες, αλλά και στις εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν έτοιμοι και ανέμεναν την οποιαδήποτε αντίδραση.
Εκ των πραγμάτων, οι πρώτες αντιδράσεις της ψύχραιμες και η αγορά σημείωσε οριακή άνοδο την επαύριο των εκλογών. Και πρέπει να σημειωθεί ότι οι διαχειριστές οι οποίοι πληρώνονται με βάση την απόδοση των χαρτοφυλακίων τους δεν επιθυμούν άνοδο στης αγοράς την τωρινή περιοδο, αλλά στο δεύτερο εξάμηνο.
Τελικώς, ως συνήθως στην ρηχή ελληνική αγορά οι ρευστοποιήσεις των μετοχών ήλθαν με χρονοκαθυστέρηση την περασμένη Παρασκευή ( -2,19% ) - με αιτία την προσφυγή του προέδρου Macron σε εκλογές- αλλά και πάλι αυτό δεν ακυρώνει σε καμία περίπτωση το ελληνικό trade στο χρηματιστήριο.
Όπως θα δούμε οι υψηλότερες απώλειες δεν καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές, αλλά σε ενεργειακές εισηγμένες και εταιρείες λιανικής- συμμετοχών εκ των οποίων πολλές προσφέρουν και υψηλές μερισματικές αποδόσεις .

Στις ενεργειακές εταιρείες οι υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες και οι υψηλοί όγκοι στις 14 Ιουνίου – Σ όλες τις μετοχές ακολουθεί αποκοπή μερισμάτων

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες παρουσίασε η μετοχή της Motor Oil με πτώση 6,58% και στην πτώση διπλάσιο όγκο συναλλαγών από ότι συνήθως ( 212 χιλ τεμάχια ). Ακολούθησε στις απώλειες η μετοχή της Jumbo – όπου πραγματοποιήθηκε πρόσφατα placement του 3% των μετοχών – με πτώση 6,63% - και υπερτριπλάσιο τζίρο σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα. Τρίτη κατά σειρά σε απώλειες είναι επίσης μετοχή η οποία συγκεντρώνει συναλλαγές μετά το placement: H Ηelleniq Energy κατέγραψε πτώση 5,14% και 411 χιλ. τεμάχια την περασμένη Παρασκευή. Τέταρτη σε εβδομαδιαίες απώλειες ήταν η μετοχή της Μυτιληναίος με πτώση 4,98% και 324 χιλ. τεμάχια.
Εκτός από τις μεγαλύτερες απώλειες και τους υψηλούς τζίρους και οι τέσσερις εταιρίες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Πρόκειται να προχωρήσουν σε αποκοπή μερισμάτων το επόμενο διάστημα. Η αποκοπή του μερίσματος της Μοτορ Οιλ, ύψους 1,40 ευρώ, θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουνίου.
Σ ότι αφορά την Jumbo η αποκοπή του μερίσματος 1 ευρώ θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουλίου. Και η Helleniq Εnergy θα προχωρήσει στην αποκοπή υπόλοιπου μερίσματος 0,60 ευρώ στις 10 Ιουλίου. Επιπρόσθετα, σε άλλη μια ενεργειακή εταιρεία, την ΔΕΗ, καταγράφηκαν εβδομαδιαίες απώλειες 4,25% και 425 χιλ. τεμάχια ( σ.σ αν και αγορές ιδίων μετοχών προβληματίζουν στην ΔΕΗ ).
Και στην μετοχή της ΔΕΗ πάντως η αποκοπή του μερίσματος θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουλίου.
Μια ακόμη εταιρεία όπου παρουσιάστηκαν υψηλές απώλειες ήταν η Ελλάκτωρ 5,48% και 435 χιλ. τεμάχια. Και αυτή η εταιρεία θα προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου 0,50 ευρώ, με την αποκοπή του στις 22 Ιουλίου. Το ότι δεν ακυρώνεται η ελληνική συναλλαγή το αποτυπώνουν οι υψηλοί όγκοι συναλλαγών στις ελληνικές τράπεζες αλλά και οι συνεχείς αναβαθμίσεις των τιμών – στόχων. Η μετοχή της Eurobank - τράπεζα η οποία έλαβε αναβάθμιση στην πιστοληπτική της ικανότητα - έχασε 4,71% με 9,88 εκατ. μετοχές. Η μετοχή της Εθνικής έχασε 4,55% με 16,1 εκατ. μετοχές ( καθώς μετατέθηκε η διάθεση μετοχών ) η Πειραιώς με 5,5% και 5,2 εκατ. μετοχές και η Alpha bank με 4,94% και 10 εκατ. μετοχές.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης