Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Aποδοκιμασία από FTSE Russell - Δεν δίνει χρονοδιάγραμμα αναβάθμισης σε ώριμη αγορά για ελληνικό Χρηματιστήριο

Aποδοκιμασία από FTSE Russell - Δεν δίνει χρονοδιάγραμμα αναβάθμισης σε ώριμη αγορά για ελληνικό Χρηματιστήριο
Σοκ στους «ταύρους»  που είχαν προεξοφλήσει την αναβάθμιση για το 2025
Σχετικά Άρθρα
Σε watch list για το επόμενο review -τον Σεπτέμβριο 2025- άφησε το Χρηματιστήριο Αθηνών ο οίκος FTSE Russell, χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αναβαθμιστεί σε ανεπτυγμένη αγορά εν μέσω τεράστιας αβεβαιότητας τόσο στην παγκόσμια, όσο και στην εγχώρια οικονομία.
Συγκεκριμένα, αν και σήμερα (8/4) ο FTSE Russell αναμενόταν να δώσει χρονοδιάγραμμα αναβάθμισης για το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεν προχώρησε σε αυτή την κίνηση, απογοητεύοντας τους «ταύρους»  που είχαν προεξοφλήσει την αναβάθμιση...  Μάλιστα, η ελληνική Hellenic Asset Management εκτιμά εισροές μεταξύ 250 εκατ. και 1 δισ. δολαρίων ως απόρροια της αναβάθμισης.

Έχοντας τοποθετηθεί στη watch list, η Ελλάδα πρέπει να πληροί τις ακόλουθες απαιτήσεις για να αποκτήσει το καθεστώς της ανεπτυγμένης αγοράς εντός του πλαισίου ταξινόμησης χωρών μετοχών FTSE:

• τα 22 κριτήρια ποιότητας των αγορών FTSE

• τις ελάχιστες απαιτήσεις για την ελάχιστη επενδυτή κεφαλαιοποίηση της αγοράς και τον αριθμό των τίτλων, με βάση τα στοιχεία από το κλείσιμο στις 31 Δεκεμβρίου 2024 και στις 30 Ιουνίου 2025

• κατά κεφαλήν ΑΕΠ «Υψηλό»

• αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας «Επενδυτική» (από «Κερδοσκοπική» επί του παρόντος) που εκχωρήθηκε από τους τρεις κύριους (αμερικανικούς) οίκους αξιολόγησης.

«Η τρέχουσα αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας «Κερδοσκοπική (Speculative)» για την Ελλάδα είναι υπό αναθεώρηση μετά την πρόσφατη αναβάθμιση της αξιολόγησης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας από έναν από τους κύριους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.
Επιπρόσθετα, η ελάχιστη επενδυόμενη κεφαλαιοποίηση αγοράς και η απαίτηση για τον αριθμό τίτλων για την Ελλάδα θα αξιολογηθούν με βάση δεδομένα έως το κλείσιμο στις 30 Ιουνίου 2025.
Συνεπώς, μετά από τα σχόλια που ελήφθησαν (...) η FTSE Russell θα παράσχει μια ενημέρωση για την κατάσταση της watch list της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο 2025».

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα είχε τεθεί σε λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμιση τον Οκτώβριο 2024, καθώς πληρούσε όλα τα κριτήρια για ανεπτυγμένη αγορά εκτός από ένα - την πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας, η οποία εξακολουθούσε να θεωρείται «επενδυτικά επισφαλής».

Όπως έχει γράψει όμως το BankingNews:

1) Το ελληνικό χρηματιστήριο θα χάσει πολλά με την προσχεδιασμένη αναβάθμιση του σε ώριμη αγορά.
Ας υποθέσουμε ότι αυτό θα συμβεί Νοέμβριο 2025 ή Μάρτιο 2026.
Ας υποθέσουμε ότι θα φύγουν funds με επενδύσεις 8 με 9 δισεκ. και θα έρθουν funds για να επενδύσουν 10-12 δισεκ. την περίοδο της αναβάθμισης...
Οι τζίροι θα καταστούν τεράστιοι αλλά το ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι ακραία περιθωριακή αγορά ως ώριμη.
Ότι φθάσαμε στις 1.750 μονάδες ως αναδυόμενη θα πρέπει να αποδοθεί στην ασφάλεια του ευρώ περισσότερο παρά στην κατασκευασμένη δυναμική της ελληνικής αγοράς.

2) Καλύτερα πρώτος στο χωριό – αναδυόμενη αγορά – παρά τελευταίος στην πόλη – ώριμη αγορά.
Κάτι τέτοιο ή περίπου τέτοιο θα ισχύσει και στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Θα αλλάξουν οι επενδυτές, θα έρθουν πιο μακροπρόθεσμοι σίγουρα αλλά και αυτή η εξέλιξη δεν διασφαλίζει την ανοδικότητα… θυμίζουμε ότι το χάος ξεκίνησε ως ώριμη αγορά για να υποβαθμιστεί το ελληνικό χρηματιστήριο σε αναδυόμενη αγορά.

3) Το BN δεν είναι τόσο αρνητικό στην μετατροπή του ελληνικού χρηματιστηρίου από αναδυόμενη σε ώριμη όπως στην επενδυτική βαθμίδα… αλλά θεωρούμε ότι τα ρίσκα για το ελληνικό χρηματιστήριο ως ώριμη αγορά θα εκτιναχθούν, είναι τέτοια η υφή της κατηγορίας.
Προφανώς ως προς τα ειδικά βάρη της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην κατηγορία των ώριμων αγορών, δεν γίνεται λόγος θα είμαστε παρωδία…

kleisimo_62.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania