
Η αστάθεια στις αγορές εντείνεται από τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας
Οι ανησυχίες των επενδυτών παραμένουν από τις νέες εμπορικές εντάσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας.
Η επιβολή νέων περιορισμών από τις ΗΠΑ στις εξαγωγές τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης προς την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων της Nvidia και της AMD, ενίσχυσε τις ανησυχίες για την πορεία των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Ο κορυφαίος όμιλος στον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης Nvidia εκτίμησε ότι οι περιορισμοί αυτοί ενδέχεται να μειώσουν τα έσοδά της κατά 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Κλιμακώνουν τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Donald Trump, καθώς ανακοίνωσαν ότι η Κίνα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με δασμούς 245% σε όλα τα προϊόντα της, μετά τα αντίποινα του Πεκίνου στις ανακοίνωσες Trump.
Οι συναλλαγές σταδιακά περιορίζονται, καθώς απέμεναν δύο συνεδριάσεις μαζί με τη σημερινή για τις αργίες του Ορθόδοξου Πάσχα το οποίο φέτος συμπίπτει με το Καθολικό Πάσχα, με την εγχώρια αγορά και τις Ευρωαγορές να επανέρχονται την Τρίτη 22/4.
Η λήξη παραγώγων σειρας Απριλίου μεταφέρεται για αύριο Μεγάλη Πέμπτη 17/4.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με τη μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Alpha Bank -2,13% και ακολούθησαν Εθνική -1,1% από -3,11% χαμηλό ημέρας και Eurobank -0,38% από -2,47% χαμηλό ενδοσυνεδριακό, ενώ στις δημοπρασίες η Πειραιώς κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο στο +0,37%..
Στα μη τραπεζικά blue chips, υποχώρησαν ΕΛΧΑ -1,73%, Jumbo -1,46%, ΔΕΗ -0,92%..ενώ η δεικτοβαρής Coca Cola πρόσφερε στηρίξεις στο +1,97%.
Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν εμπλακεί σε έναν εμπορικό πόλεμο από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε σαρωτικούς παγκόσμιους δασμούς, με αποτέλεσμα οι παγκόσμιοι δείκτες να λειτουργούν σαν ασανσέρ.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με αρνητικό πρόσημο μετά από 4 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη +8,38%, ενώ στην ίδια περίοδο ο Τραπεζικός Δείκτης με 3 ανοδικές και 1 πτωτική συσσώρευσε κέρδη +10,20%.
Επιπλέον, ο Γενικός Δείκτης ανέκτησε τις 200 μονάδες, από τις 1.749 μονάδες υψηλό 28/3 και τις 1.455 μονάδες χαμηλό 7/4 και έχει απομακρυνθεί από τη ζώνη των 1.506 – 1.488 μονάδων τον εκθετικό και απλό ΚΜΟ των 200 ημερών αντίστοιχα.
Όπως είχε προσφάτως εκτιμήσει το bankingnews, η ζώνη των 1.650 μονάδων ενδείκνυται για πωλήσεις, ενώ οι επενδυτές πρέπει να είναι έτοιμοι για νέα δυνατή διόρθωση, όχι τις 1.450 μονάδες το πρόσφατο χαμηλό καθώς η αγορά θα κινηθεί χαμηλότερα…
Θεωρούμε ότι οι 1.350 μονάδες θα επιβεβαιωθούν προς τα τέλη Μαίου ή Ιουνίου.
Από την άλλη, ενώ οι 1.750 μονάδες ήταν πρόσφατο υψηλό… ωστόσο θεωρούμε ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα γράψει νέα υψηλά στην ζώνη των 1.800 με 1.850 μονάδων…το Φθινόπωρο 2025.
Η θέση μας δεν έχει αλλάξει ούτε προς την μια ούτε προς την άλλη πλευρά.
Η αναβάθμιση στους δείκτες της MSCI ως ώριμη αγορά από αναδυόμενη θα έρθει τον Νοέμβριο του 2026 καλύτερα αργότερα παρά γρηγορότερα.
Εν τω μεταξύ, στο 2,2% επιβεβαιώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο 2025 από το 2,3% του Φεβρουαρίου, ενώ ο αντίστοιχος ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώθηκε στο 2,5% τον Μάρτιο, έναντι 2,7% που είχε καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα.
Στην Ελλάδα, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,1%.
Η Standard and Poor’s 18 Απριλίου 2025 παγώνει την αναβάθμιση αν και σχεδίαζε αναβάθμιση...
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s λόγω της οικονομικής και χρηματιστηριακής αναταραχής τελικά παγώνει τα σχέδια του να αναβαθμίσει στις 18 Απριλίου 2025 την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒΒ με ουδέτερες προοπτικές από BBB- με θετικές προοπτικές.
Θα διατηρήσει αμετάβλητη την βαθμολογία της Ελλάδος στην κλίμακα BBB- με θετικές προοπτικές.
Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι αναβαθμίσεις που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα στις 7 Μαρτίου από την DBRS τον καναδικό οίκο αξιολόγησης σε ΒΒΒ με ουδέτερες προοπτικές αλλά και την Moody's που αναβάθμισε την Ελλάδα σε Βaa3… προήλθαν λόγω βελτίωσης των ισολογισμών των τραπεζών.
Η οικονομία λοιπόν δεν είναι σε τέτοια κατάσταση που δικαιολογεί αναβαθμίσεις αλλά η ανάκαμψη των τραπεζών τροφοδοτεί τις αναβαθμίσεις.
Το χρέος στα 403,86 δισεκ. δεν έχει επί της ουσίας καμία βελτίωση σε απόλυτα μεγέθη…
Αντιθέτως επιδείνωση 30-35 δισεκ. σε 2,5 χρόνια…
Από τα 403,86 δισεκ.τα 105,2 δισεκ. αφορούν κρατικά ομόλογα, τα 218,8 δισεκ. δάνεια μηχανισμών στήριξης, τα 8,4 δισεκ. έντοκα γραμμάτια και το 57 δισεκ. repos
Το ελληνικό δημόσιο προσπαθεί μέσω ενδοκυβερνητικού δανεισμού να συντηρηθεί και έτσι εξηγείται γιατί τα repos δεν μειώνονται…
Από το ελληνικό χρέος αυτό που βρίσκεται σε κυκλοφορία είναι τα 105 δισεκ. ομολόγων… π.χ. τα 218 δισεκ. του ελληνικού χρέους είναι δάνεια μηχανισμών στήριξης.
Ωστόσο από αυτά τα 105 δισεκ. τα 40 δισεκ. τα κατέχει ήδη η ΕΚΤ…
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικός Δείκτης -0,55% και τον Τραπεζικό Δείκτη -1,6%.
Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, με πιέσεις στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με Jumbo -1,93%, Tιτάν -1,74%, OΠΑΠ -1,64%...ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,11%.
Περί τις 11:00, με πιέσεις στις τράπεζες, με Εθνική -3,11%, Πειραιώς -2,92% ...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,65%.
O Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή πτώση -0,08% στις 1.655 μονάδες, έχοντας υψηλό στις 1.655,51 μονάδες και χαμηλό τις 1.638,13 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 119,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 9 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 25,3 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 18,3 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 9,02 εκατ. ευρώ και όγκο 2,2 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Αναλυτικά, η Alpha Bank διακίνησε 142,6 χιλ. τεμάχια αξίας 292 χιλ. ευρώ, η Πειραιώς 986 χιλ. τεμάχια αξάις 4,75 εκατ. ευρώ, η Εθνική 105,5 χιλ. τεμάχια αξίας 954,6 χιλ. ευρώ, η Εurobank 400 χιλ. τεμάχια αξίας 940 εκατ. ευρώ και η Τρ. Κύπρου 40 χιλ. τεμάχια αξάις 220 χιλ. ευρώ..
O OΠΑΠ 60,7 χιλ. τεμάχια αξάις 1,14 εκατ. ευρώ.
Ο Φουρλής 47,2 χιλ. τεμάχια αξίας 187 χιλ. ευρώ, η ΑΔΜΗΕ 42,5 χιλ. τεμάχια αξίας 117,7 χιλ. ευρώ και η Intralot 400 χιλ. τεμάχια αξίας 425 χιλ. ευρώ και η Performance 120 τεμάχια αξάις 660 ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.655 μονάδες, με πτώτη στήριξη τις 1.600 μονάδες και ακολουθούν οι 1.580, oi 1.550, οι 1.506 ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών, οι 1.488 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών, οι 1.450 και οι 1.400 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.680 μονάδες και ακολουθούν οι 1.700, οι 1.730 και οι 1.750 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.527 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1.500 μονάδες και ακολουθούν οι 1.450, οι 1.385 μονάδες , οι 1.355 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι 1.325 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.550 μονάδες και ακολουθούν οι 1.600, οι 1.630, οι 1.650 και οι 1.700 μονάδες.
Βελτίωση στα ευρωπαϊκά ομόλογα, το 10ετές ελληνικό 3,43% - Το spread με την Ιταλία στις -27 μ.β.
Βελτίωση καταγράφεται στα ομόλογα της Ευρώπης, με τους επενδυτές να επιστρέφουν στα ασφαλή καταφύγια εν μέσω αυξανόμενης αβεβαιότητας από τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ αύριο Πέμπτη 17/4 με τα στοιχήματα να ανεβαίνουν για μια επιπλέον μείωση 0,25% στην ΕΚΤ, καθώς οι σαρωτικοί δασμοί που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, D.Trump κινδυνεύουν να ρίξουν σε ύφεση την Ένωση.
H ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να επιτύχει τη σταθερότητα των τιμών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος εν όψει των δασμών που επιβάλλουν οι ΗΠΑ, διαμήνυσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Christine Lagarde.
Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις αγορές και έχει παρατηρήσει έναν "βαθμό μεταβλητότητας", αλλά σημείωσε ότι οι υποδομές της αγοράς και η λειτουργία των αγορών, συμπεριλαμβανομένων των αγορών ομολόγων, είναι ομαλή.
Εν τω μεταξύ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) ενδέχεται να χρειαστεί να προχωρήσει σε απότομες μειώσεις επιτοκίων προκειμένου να στηρίξει την αμερικανική οικονομία, εάν ο Donald Trump επαναφέρει τους «ανταποδοτικούς» δασμούς σε μεγάλη κλίμακα, προειδοποίησε το κορυφαίο στέλεχος της κεντρικής τράπεζας Christopher Waller.
Ο Waller, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Fed, δήλωσε ότι σε περίπτωση που ο πρόεδρος των ΗΠΑ επαναφέρει τους δασμούς που ανακοινώθηκαν στις 2 Απριλίου, τότε η Fed θα αναγκαστεί να προχωρήσει γρήγορα σε μια σειρά από μειώσεις επιτοκίων.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,43% και το 10ετές ιταλικό 3,70% με το μεταξύ τους spread στις -27 μονάδες βάσης.
Σταθεροποιητικές είναι οι τάσεις στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές αμερικανικό στο 4,32% και το 2ετές στο 3,81%, με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει υψηλότερα από το 2ετές ομόλογο.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Η προσοχή στρέφεται στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον αμερικανικό οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s στις 18 Απριλίου
Και ενώ αναμενόταν αναβάθμιση λόγω της οικονομικής και χρηματιστηριακής αναταραχής τελικά μπορεί να παγώσει τα σχέδια της, και να διατηρήσει αμετάβλητη την βαθμολογία της Ελλάδος στην κλίμακα BBB- με θετικές προοπτικές.
Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι αναβαθμίσεις που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα στις 7 Μαρτίου από την DBRS τον καναδικό οίκο αξιολόγησης σε ΒΒΒ με ουδέτερες προοπτικές αλλά και την Moody's που αναβάθμισε την Ελλάδα σε Βaa3… προήλθαν λόγω βελτίωσης των ισολογισμών των τραπεζών.
Η οικονομία λοιπόν δεν είναι σε τέτοια κατάσταση που δικαιολογεί αναβαθμίσεις αλλά η ανάκαμψη των τραπεζών τροφοδοτεί τις αναβαθμίσεις
Tο 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο.
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Το 2024 γίναμε μάρτυρες μιας κακοστημένης διαδικασίας χειραγώγησης από τους οίκους αξιολόγησης όπου προέβησαν σε μπαράζ αναβαθμίσεων ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
Το investment grade ή επενδυτική βαθμίδα σε ένα κόσμο λογικό θα είχε σημασία αλλά από τότε που εμφανίστηκε η ακραία στρεβλωμένη ποσοτική χαλάρωση ουσιαστικά μετρίασαν την αξία των οίκων αξιολόγησης.
Το 2024 το βασικό κίνητρο για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ήταν κυρίως πολιτικό.
Το 2025 οι οίκοι αξιολόγησης θα μετριάσουν τον ενθουσιασμό τους με την Ελλάδα.
Αν και η αναβάθμιση θεωρείται τυπική γιατί ήδη η Ελλάδα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα και η αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης αμφισβητείται, πληρώνονται κάθε φορά που συντάσσουν μια έκθεση και συνήθως για να παίρνουν δουλειές… πουλάνε θετικά σενάρια… εντούτοις για μεγάλο μέρος των επενδυτών είναι υπολογίσιμοι οι οίκοι αξιολόγησης.
Από την άλλη, όλα αυτά δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία, αφού οι κεντρικές τράπεζες έχουν ακυρώσει την επίδραση των οίκων αξιολόγησης.
Το χρέος στα 403,86 δισεκ. καμία βελτίωση σε απόλυτα μεγέθη, αντιθέτως επιδείνωση 30 δισεκ. σε 2,5 χρόνια…
Από τα 403,86 δισεκ, 105,2 δισεκ. αφορούν κρατικά ομόλογα, 218,8 δισεκ. δάνεια μηχανισμών στήριξης, 8,4 δισεκ. έντοκα γραμμάτια, 57 δισεκ. repos.
Το ελληνικό δημόσιο προσπαθεί μέσω ενδοκυβερνητικού δανεισμού να συντηρηθεί και έτσι εξηγείται γιατί τα repos δεν μειώνονται…
Από το ελληνικό χρέος αυτό που βρίσκεται σε κυκλοφορία είναι τα 105 δισεκ. ομολόγων π.χ. τα 218 δισεκ. του ελληνικού χρέους είναι δάνεια μηχανισμών στήριξης.
Ωστόσο από αυτά τα 105 δισεκ. τα 40 δισεκ. τα κατέχει ήδη η ΕΚΤ…
Όταν λέμε αναβαθμίστηκε η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα σημαίνει ότι τα ομόλογα 105 δισεκ. θα έχουν χαρακτηριστικά επενδυτικής βαθμίδας δεν θα θεωρούνται junk bond…
Δηλαδή ο επικοινωνιακός χαμός είναι για περίπου 105 δισεκ. εκ των οποίων μέρος αυτών κατέχει ήδη και η ΕΚΤ. Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας.
Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.
Πιέσεις στις ασιατικές αγορές
Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 16/4 οι ασιατικές αγορές καθώς τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη από την Κίνα απέτυχαν να νικήσουν τις ανησυχίες για τις εμπορικές εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 5,4% το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5,9% και η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 7,7% τον Μάρτιο. Παρόλα αυτά, οι επιπτώσεις του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου παρέμειναν, με τους δασμούς των ΗΠΑ στα κινεζικά προϊόντα να παραμένουν σε ισχύ, αν και τα ηλεκτρονικά υπόκεινται σήμερα στο 20%.
Το Πεκίνο κλιμάκωσε περαιτέρω την ένταση με την ανάσχεση των παραδόσεων εξαρτημάτων της Boeing, ενώ ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η «μπάλα» παραμένει στο «γήπεδο» της Κίνας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,03%, δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,52%, o δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -2,45%, ο δείκτης Kospi στην Ν. Κορέα στο -1,21% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,04%.
Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές
Πτωτικά κινούνται σήμερα 16/4 οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις ανησυχίες για τους δασμούς να επανέρχονται και την αβεβαιότητα για την παγκάσμια οικονομία να παραμένει.
Επίσης, το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στην απόφαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αύριο Πέμπτη 17/4, προβλέποντας αύξηση επιτοκίων κατά 0,25%, ενώ αξιολογούν τις τελευταίες εκθέσεις.
Ειδικότερα, στο 2,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο 2025 από το 2,3% του Φεβρουαρίου, ενώ ο αντίστοιχος ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώθηκε στο 2,5% τον Μάρτιο, έναντι 2,7% που είχε καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ιταλία αυξήθηκε στο 1,9% τον Μάρτιο, από 1,6% που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την τελική έκθεση την Τετάρτη. Ο αριθμός ήταν ελαφρώς χαμηλότερος σε σύγκριση με την προκαταρκτική ανάγνωση.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκε στο 2,6% τον Μάρτιο, από το 2,8% του Φεβρουαρίου, κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών.
Οι λιανικές πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες βελτιώθηκαν κατά 1,4% τον Μάρτιο σε μηνιαία βάση, φθάνοντας τα 734,9 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2024, το λιανικό εμπόριο αυξήθηκε κατά 4,6%, με τα δύο στοιχεία να υπερβαίνουν τις προσδοκίες των αναλυτών.
Άλμα +2,9% καταγράφονται στις τιμές του φυσικού αερίου, με το ολλανδικό TTF Μαΐου στα 35,41 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent να διαμορφώνεται στα 65,35 δολ. το βαρέλι στο +1% και του αμερικανικού αργού στα 62,00 δολ. το βαρέλι στο +1,1%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,50%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,70%, ο δείκτης FTSE MIB -0,80%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,25% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,40%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,50%, ο S&P 500 στο -1,1%, ο Nasdaq στο -1,8% και το ETF GREC στο +0,23% (47,53 μον. ).
Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές
Ελεγχόμενες πιέσεις ασκήθηκαν στις τράπεζες με μέτριες τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 9,1720 ευρώ, με πτώση -1,10%, με όγκο 2,02 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 8,39 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 2,1150 ευρώ, με πτώση -2,13%, με όγκο 6,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,98 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 4,8180 ευρώ, με άνοδο +0,37% με όγκο 4,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 6,02 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 2,3810 ευρώ, με πτώση -0,38% με όγκο 5,2 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 8,75 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε στα 14,30 ευρώ, με άνοδο +2,14%, με όγκο 40 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,05 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 5,50 ευρώ, με πτώση -1,43%, με όγκο 333 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,42 δισεκ. ευρώ.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,7390 ευρώ, με πτώση -1,34%, με όγκο 298 χιλ.εκατ. τεμάχια και αποτίμηση στα 1,2 δισεκ. ευρώ..
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,40 ευρώ, με άνοδο +0,35% και κεφαλαιοποίηση 286 εκατ. ευρώ..
Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με μέτριες συναλλαγές
Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με μέτριες τις συναλλαγές.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΕΛΧΑ, Jumbo, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα ..
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισαν Cenergy, Coca Cola, Lamda ..
Η Coca Cola έκλεισε στα 43,44 ευρώ, με άνοδο +1,97% και κεφαλαιοποίηση στα 16,21 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 18,93 ευρώ, με άνοδο +0,11% και αποτίμηση 7 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,82 ευρώ, με άνοδο +0,19% και αποτίμηση 6,53 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο Μetlen έκλεισε στα 41,64 ευρώ, με πτώση -0,67% και κεφαλαιοποίηση 5,95 δισεκ. ευρώ στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 12,98 ευρώ, με πτώση -0,92% και αποτίμηση 4,79 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 25,56 ευρώ, με πτώση -1,46% και κεφαλαιοποίηση 3,48 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 40,80 ευρώ, με άνοδο +1,24% και κεφαλαιοποίηση 3,20 δισ.ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,56 ευρώ, με άνοδο +0,33% και κεφαλαιοποίηση 2,31 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 20,40 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,26 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 18,59 ευρώ, με πτώση -0,80% και κεφαλαιοποίηση 1,92 δισ. ευρώ.
Η Viohalco έκλεισε στα 5,37 ευρώ με πτώση -0,37% και κεφαλαιοποίηση στα 1,39 δισ. ευρώ.
Ο Aktor έκλεισε στα 4,9750 ευρώ, με πτώση -0,50% και κεφαλαιοποίηση 1,01 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 5,79 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 617 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 2,31 ευρώ, με άνοδο +0,43% και κεφαλαιοποίηση 73 εκατ. ευρώ.
Βελτίωση στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης - To spread με την Γερμανία στις 93 μονάδες βάσης.
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 16/4 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,43% και το 10ετές ιταλικό 3,70%, με το μεταξύ τους spread στις -27 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης από 92 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 66 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,66% ή 660 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -27 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 34 μονάδες βάσης.
Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 16/4 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 16 Απριλίου του 2025 στο 3,70%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 16/4/2025 στο 2,50%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,86% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,09% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,21% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,70% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,98%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1705.61
0% (-0.02)
Σύμβολο
ΓΔ
Συν.Όγκος
21,486,536
Τζίρος
131,102,994
Υψηλό ημέρας
1717.53
Χαμηλό ημέρας
1701.51
Άνοιγμα ημέρας
1708.3199
Προηγούμενο κλείσιμο
1705.63
Τελευταία Ενημέρωση 25/04/2025 17:19:31
FTSE ΧΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
1588.14
-0.98% (-15.71)
Σύμβολο
ΔΤΡ
Συν.Όγκος
13,925,054
Τζίρος
53,869,125
Υψηλό ημέρας
1620.02
Χαμηλό ημέρας
1587.66
Άνοιγμα ημέρας
1605.29
Προηγούμενο κλείσιμο
1603.85
Τελευταία Ενημέρωση 25/04/2025 17:18:31
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.
9.504
-1.68% (-0.162)
Σύμβολο
ΕΤΕ
Συν.Όγκος
1,643,910
Τζίρος
15,728,615
Υψηλό ημέρας
9.73
Χαμηλό ημέρας
9.5
Άνοιγμα ημέρας
9.66
Προηγούμενο κλείσιμο
9.666
Τελευταία Ενημέρωση 25/04/2025 17:16:32
ALPHA ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.
2.187
-0.64% (-0.014)
Σύμβολο
ΑΛΦΑ
Συν.Όγκος
6,090,381
Τζίρος
13,396,008
Υψηλό ημέρας
2.235
Χαμηλό ημέρας
2.18
Άνοιγμα ημέρας
2.21
Προηγούμενο κλείσιμο
2.201
Τελευταία Ενημέρωση 25/04/2025 17:19:56
COCA-COLA HBC A.G.
44.9
0.45% (0.2)
Σύμβολο
ΕΕΕ
Συν.Όγκος
11,997
Τζίρος
534,611
Υψηλό ημέρας
44.9
Χαμηλό ημέρας
44.3
Άνοιγμα ημέρας
44.7
Προηγούμενο κλείσιμο
44.7
Τελευταία Ενημέρωση 25/04/2025 17:09:43
Σχόλια αναγνωστών