Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί τις 1.400 μονάδες μετά την απώλεια των 100 μονάδων, με κάθε άνοδο σ΄αυτά τα επίπεδα να αποτελεί ευκαιρία για πωλήσεις.
Στις υπόλοιπες τράπεζες, ανοδικά ακολούθησε η Εθνική +1,14% ενώ ήπια υποχώρησαν Alpha Bank -0,26% και Πειραιώς -0,06%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, εκτός της Motor Oil, ανοδικά έκλεισαν Ελλάκτωρ +2,02%, Τέρνα Ενεργειακή +1,59%, ΓΕΚ Τέρνα +1,46%...ενώ υποχώρησαν Τιτάν -2,5%, Autohellas -1,53%, Viohalco -1,35%...
Το πράσινο φως στην έγκριση μερίσματος «άναψε» η Γ.Σ. της Motor Oil, στα 1,8 ευρώ ανα μετοχή, εκ των οποίων το ποσό των 0,40 ευρώ να έχει δοθεί ήδη ως προμέρισμα..
Η ημερομηνία αποκοπής θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου και η πληρωμή στις 3 Ιουλίου.
Οι επενδυτές περιμένουν τη γενική συνέλευση της Τέρνα Ενεργειακής, η οποία θα γίνει την Πέμπτη 20/6 προκειμένου να μάθουν νεότερα για το deal.
Ωστόσο, ξεκίνησε ο τριήµερος εορτασµός του Κουρµπάν Μπαϊρά, ημέρα γιορτής για τους μουσουλμάνους και η εξέλιξη αυτή ίσως επιδράσε λίγο στο χρονοδιάγραμμα του deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, με πιθανές ημερομηνίες την Παρασκευή 21/6 ή την Τρίτη 25/6.
Οι άραβες έχουν συμφωνήσει, ο Περιστέρης ο βασικός μέτοχος έχει συμφωνήσει, θα έχουμε deal στα 20 ευρώ πολύ – πολύ σύντομα.
Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί τις 1.400 μονάδες μετά την απώλεια των 100 μονάδων με κάθε άνοδο σ΄αυτά τα επίπεδα να αποτελεί ευκαιρία για πωλήσεις.
Ωστόσο η πρόσφατη διόρθωση δεν είναι σοβαρή διόρθωση και δεν πρέπει να λογίζεται ως διόρθωση εάν δεν φθάσει έως τις 1.300 μονάδες.
Επίσης θεωρούμε ότι μια φυσιολογική διόρθωση έως τις 1.300 μονάδες και μια επιθετική διόρθωση με σκηνικό παγκόσμιου χάους τις 1.000 με 1.100 μονάδες.
Το βλέμμα είναι στραμμένο στις αγορές του εξωτερικού και κυρίως στη Γαλλία, όπου φαίνεται ότι οι ανησυχίες υποχωρούν σταδιακά, αν και έως τον δεύτερο γύρο των Γαλλικών εκλογών στις 7 Ιουλίου η μεταβλητότητα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό
Κλειστή θα παραμείνει σήμερα η Wall Street λόγω της αργίας της 19ης Ιουνίου (Juneteenth), ημέρα που τιμά το τέλος της δουλείας
Από την άλλη σταδιακά το ενδιαφέρον θα στραφεί στην αυριανή ανακοίνωση 20/6 του οίκου MSCI, όπου θα ανακοινωθεί η κατάταξη των αγορών.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο γεγονός εάν το Χ.Α. μπει σε λίστα παρακολούθησης (watch list) ώστε να να εξεταστεί η μετάταξή του στις ανεπτυγμένες αγορές μετά το 2025.
Επίσης την Παρασκευή 21/6 είναι μέρα rebalancing λόγω αναδιάρθρωσης δεικτών FTSE-25, FTSE-Russell και Stoxx αλλα και η τριπλή ληξη παραγώγων.
Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις αναφορές των αξιωματούχων της ΕΚΤ και FED αναφορικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων ενώ την Πέμπτη 20/6 αναμένεται η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια με την πλειοψηφία των οικονομολόγων να προβλέπει τη διατήρηση των επιτοκίων στο 5,25%, και με την πρόβλεψη για την πρώτη μείωση τον Αύγουστο.
Σημειώνεται ότι όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, ο ετήσιος πληθωρισμός του Μαίου στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε στο στόχο 2%.
Το ελληνικό χρηματιστήριο θα χάσει πολλά με την προσχεδιασμένη αναβάθμιση του σε ώριμη αγορά
Αύριο Πέμπτη 20/6 θα ανακοινώθεί αν η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα μπει σε διαδικασία παρακολούθησης (watch list) από τον οίκο Morgan Stanley Capital International ώστε να αλλάξει κατηγορία από αναδυόμενη σε ώριμη αγορά.
Ας υποθέσουμε ότι αυτό θα συμβεί Νοέμβριο 2025 ή Μάρτιο 2026.
Ας υποθέσουμε ότι θα φύγουν funds με επενδύσεις 8 με 9 δισεκ. και θα έρθουν funds για να επενδύσουν 10-12 δισεκ. την περίοδο της αναβάθμισης...
Οι τζίροι θα καταστούν τεράστιοι αλλά το ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι ακραία περιθωριακή αγορά ως ώριμη.
Ότι φθάσαμε στις 1.500 μονάδες ως αναδυόμενη θα πρέπει να αποδοθεί στην ασφάλεια του ευρώ περισσότερο παρά στην κατασκευασμένη δυναμική της ελληνικής αγοράς.
Καλύτερα πρώτος στο χωρίο – αναδυόμενη αγορά – παρά τελευταίος στην πόλη – ώριμη αγορά –
Κάτι τέτοιο ή περίπου τέτοιο θα ισχύσει και στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Θα αλλάξουν οι επενδυτές, θα έρθουν πιο μακροπρόθεσμοι σίγουρα αλλά και αυτή η εξέλιξη δεν διασφαλίζει την ανοδικότητα… θυμίζουμε ότι το χάος ξεκίνησε ως ώριμη αγορά για να υποβαθμιστεί το ελληνικό χρηματιστήριο σε αναδυόμενη αγορά.
Το BN δεν είναι τόσο αρνητικό στην μετατροπή του ελληνικού χρηματιστηρίου από αναδυόμενη σε ώριμη όπως στην επενδυτική βαθμίδα… αλλά θεωρούμε ότι τα ρίσκα για το ελληνικό χρηματιστήριο ως ώριμη αγορά θα εκτιναχθούν, είναι τέτοια η υφή της κατηγορίας.
Προφανώς ούτε λόγω για τα ειδικά βάρη της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, σε αυτό το σκέλος θα είμαστε παρωδία…
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Με μεικτά πρόσημα ξεκίνησε το ελληνικό χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη στο +0,10% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,22%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο της συνεδρίασης, με ελεγχόμενες πιέσεις στην Alpha Bnak -1,49% και ο Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,77% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,14%.
Περί τις 12:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως Motor Oil, Ελλάκτωρ άνω του +3% ..ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,45%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, εντάθηκαν οι σε Eurobank και Εθνική πλησίον του +2% και ο Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +1,15%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,27% στις 1.426 μονάδες, έχοντας υψηλό στις 1.428,71 μονάδες και χαμηλό τις 1.420,37 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 93,9 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 15,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 20,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11,3 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 15,81 εκατ. ευρώ και όγκου 4,3 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 1,2 εκατ. τεμάχια αξίας 9,74 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 200 χιλ. τεμάχια αξίας 713 χιλ. ευρώ, η Alpha Bank 200χιλ. τεμάχια αξίας 306 χιλ. ευρώ και η Optima bank 19 χιλ. τεμάχια αξίας 228 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 25 χιλ. τεμάχια αξίας 337 χιλ. ευρώ και η Jumbo 79,1 χιλ. τεμάχια αξίας 2,08 εκατ. ευρώ.
Η Οριλίνα 2,58 εκατ. ευρώ τεμάχια αξίας 2,4 εκατ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.426 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.450 μονάδες και ακολουθούν οι 1.475, οι 1.485 μονάδες και οι ισχυρή αντίσταση των 1.500 μονάδων.
Στην πλησιέστερη στήριξη βρίσκονται οι 1.400 – 1.395 μονάδες και ακολουθούν οι 1.360, οι 1.349 μονάδες ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και οι 1.334 μονάδες ( ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών).
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.261 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.285 μονάδες και ακολουθούν οι 1.325 μονάδες και ακολουθούν οι 1350 -1.360 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.225 μονάδες και ακολουθούν οι 1.200, οι 1.150, οι 1.142 μονάδες ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και οι 1.120 μονάδες ( ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών).
Ήπιες πωλήσεις στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3,61% - Το spread με την Ιταλία στις -33 μ.β
Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 19/6 στην αγορά ομολόγων, με κύριο χαρακτηριστικό την υψηλή μεταβλητότητα.
Οι επενδυτές παρακολουθούν τις αναφορές των αξιωματούχων για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων, ενώ το βλέμμα είναι στραμμένο στη Γαλλία, όπου φαίνεται ότι οι ανησυχίες υποχωρούν σταδιακά, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών..
Tο ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,61% και το 10ετές ιταλικό 3,94% με το μεταξύ τους spread στις -33 μονάδες βάσης.
Μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor's, DBRS, Fitch, Scope Ratings και R&I το 2023, το χειραγωγούμενο πάρτι με τις αναβαθμίσεις τελείωσε καθώς οι αξιολογήσεις ήταν προϊόν πολιτικής παρέμβασης και δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας μας.
Μέσα στο 2024 δεν θα υπάρξει καμία άλλη αναβάθμιση της Ελλάδος πλην της νέας αξιολόγησης της Moody’s τον Σεπτέμβριο 2024... αλλά και η Moody’s δεν είναι σίγουρη.
Εν τω μεταξύ, η Fitch ο αμερικανικός οίκος, στην αξιολόγηση της Παρασκευής 31/5 εξέπληξε αρνητικά καθώς δεν αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδος όπως αναμενόταν.
Άφησε αμετάβλητη την αξιολόγηση σε ΒΒΒ- με ουδέτερες προοπτικές επικαλούμενη το υψηλό δημόσιο χρέος.…
Το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο…
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και παραμένει και στο πρόγραμμα επανεπενδύσεων… δηλαδή ότι θα πρόσφερε η επενδυτική βαθμίδα…
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 406 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 233 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 48 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας. Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 19/6 οι ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα εμπορικά στοιχεία της Ιαπωνίας για τον Μάιο.
Ειδικότερα, το συνολικό εμπορικό έλλειμμα της Ιαπωνίας αυξήθηκε στα 1,2 τρισεκατομμύρια ¥, σημείωνοντας επιδείνωση σε σύγκριση με το έλλειμμα των 465 δισεκατομμυρίων ¥ που καταγράφηκε τον Απρίλιο, αλλά έφτασε πάνω από το ποσό που ανέμεναν οι αναλυτές.
Οι εξαγωγές της χώρας για τη χρονική περίοδο αιφνιδίασαν τις προσδοκίες, σημειώνοντας άνοδο 13,5% σε ετήσια βάση, με τις εισαγωγές να υποχωρούν κάτω από τον εκτιμώμενο αριθμό, αυξημένες κατά 9,5% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei 225 στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,28%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,40%, ο δεικτής Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +2,83%,.ο δείκτης KOSPI στην Νότια Κορέα στο +1,19% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,11%.
Μεικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές
Με μεικτά πρόσημα κινούνται σήμερα 19/6 οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά και τη δημοσίευση των πιο πρόσφατων οικονομικών στοιχείων από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας στο 2% υποχώρησε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο, κάτω από το 2,3% τον Απρίλιο.
Οι τιμές παραγωγού στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 0,1% τον Μάιο ενώ σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 1,7%.
Αύριο Πέμπτη 20/ 6 θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια, όπου αναμένεται να διατηρηθούν στο 5,25%.
Ήπια ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου με το brent να διαμορφώνεται στα 85,44 δολ. το βαρέλι στο +0,20% και του αμερικανικού αργού στα 80,78 δολ. το βαρέλι στο +0,10%.
Άνοδος +1,43% σημειώνεται στις τιμές του φυσικού αερίου, με το ολλανδικό TTF Ιουλίου στα 35,20 ευρώ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,15%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,50%, ο δείκτης FTSE MIB στο +0,5% ,ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,15% και FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,25%.
Κλειστή θα παραμείνει σήμερα η Wall Street λόγω της αργίας της 19ης Ιουνίου (Juneteenth), ημέρα που τιμά το τέλος της δουλείας.
Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Eurobank
Mε μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι τράπεζες εν μέσω νευρικότητας με την Eurobank να ξεχωρίζει ανοδικά αλλά με χαμηλές συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 8,1920 ευρώ, με άνοδο +1,14% με όγκο 2,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,49 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5440 ευρώ, με πτώση -0,26% με όγκο 4,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,63 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,5630 ευρώ, με πτώση -0,06% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,46 δισ.ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 2,0870 ευρώ, με άνοδο +1,61%, με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,76 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε στα 12,10 ευρώ, με άνοδο +2,02% με όγκο 251 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 892 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 4,27 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,9 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 10,85 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση στα 543 εκατ. ευρώ..
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,70 ευρώ, με άνοδο +0,74% και κεφαλαιοποίηση 272 εκατ. ευρώ.
Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές΄- Ξεχώρισε η Motor Oil +4%
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με χαμηλές τις συναλλαγές. .
Mε τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Motor Oil και ακολούθησαν Ελλάκτωρ +2,02%, Τέρνα Ενεργειακή +1,59%, ΓΕΚ Τέρνα +1,46%...
Στον αντίποδα, υποχώρησαν Τιτάν -2,5%, Autohellas -1,53%, Viohalco -1,35%...
H Coca Cola έκλεισε στα 31,62 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση στα 11,80 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,46 ευρώ, με πτώση -0,30% και αποτίμηση 5,63 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 14,72 ευρώ, με πτώση -0,20% και αποτίμηση 5,45 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 35,40 ευρώ, με πτώση -1,01% και κεφαλαιοποίηση 5,06 δισεκ. ευρώ στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,94 ευρώ, με πτώση -0,18% και αποτίμηση 4,18 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 29,25 ευρώ, με πτώση -2,5%και κεφαλαιοποίηση 2,29 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 16,64 ευρώ, με άνοδο +1,46% και κεφαλαιοποίηση 1,72 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 19,18 ευρώ, με άνοδο +1,59% και κεφαλαιοποίηση 2,27 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,1850 ευρώ, με άνοδο +0,55% και κεφαλαιοποίηση 2,5 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 25,58 ευρώ, με άνοδο +3,65% και κεφαλαιοποίηση 2,83 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 26,28 ευρώ, με πτώση -0,68% και κεφαλαιοποίηση 3,58 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 5,67 ευρώ, με πτώση -0,53% και κεφαλαιοποίηση 604 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8280 ευρώ, με πτώση -0,98% και κεφαλαιοποίηση 686 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 3,70 ευρώ, με άνοδο +0,82% και κεφαλαιοποίηση 116 εκατ. ευρώ.
Ήπιες πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης, το 10ετές ελληνικό στο 3,61% - Το spread με την Γερμανία στις 119 μ.β.
Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 19/6 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,61% και το 10ετές ιταλικό 3,94% με το μεταξύ τους spread στις -33 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 119 μονάδες βάσης από 120 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 77 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,77% ή 77 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -33 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 46 μονάδες βάσης.
Ήπιες πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 19/6 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 19 Ιουνίου του 2024 στο 3,94%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 19/6/2024 στο 2,42%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,91% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,15% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,35% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,94% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,27%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών