Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συνεχίζονται οι άτονες κινήσεις σε τράπεζες και ΧΑ -0,36% στις 1.432 μον. – Στο επίκεντρο MSCI, DBRS και Moody’s

Συνεχίζονται οι άτονες κινήσεις σε τράπεζες και ΧΑ -0,36% στις 1.432 μον. – Στο επίκεντρο MSCI, DBRS και Moody’s
H εγχώρια αγορά αναμένει το επόμενο διάστημα τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου (Cenergy, Motor Oil, HelleniQ Energy), ενώ έχουμε και το rebalancing του MSCI
(upd12) Στις 1.432 μονάδες υποχώρησε σήμερα 27 Αυγούστου 2024, στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και προσπάθησε να διαπεράσει την αντίσταση των 1.440 μονάδων στην αρχή της συνεδρίασης, επιβεβαιώθηκε ότι δεν είχε τη δυναμική να το κάνει.
Στο επίκεντρο άλλωστε είναι το rebalancing στους δείκτες του MSCI, με τη μετοχή της Motor Oil να είναι αυτή που θα πρωταγωνιστήσει, αφού εξέρχεται του Standard Greece, ενώ η αγορά αναμένει και τις ετυμηγορίες των οίκων DBRS και Moody’s, στις 6 και 13 Σεπτεμβρίου 2024 αντίστοιχα.
Αναλυτικά στις τράπεζες, άνοδο κατέγραψε η Eurobank +0,7%, ενώ η Εθνική κατάφερε στο τέλος να κλείσει στο +0,07%.
Η Alpha Bank έχασε -0,25%, ενώ η Πειραιώς υποχώρησε κατά -1,8%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, κέρδη 1,39% κατέγραψε η Coca Cola, επιδρώντας θετικά στον γενικό δείκτη λόγω βαρύτητας, ενώ η Cenergy έκλεισε στο -3,32%, η Βιοχάλκο στο -2,38% και ο Τιτάν στο -2,29%.
H εγχώρια αγορά αναμένει το επόμενο διάστημα τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου (Cenergy, Motor Oil, HelleniQ Energy), ενώ έχουμε και το rebalancing του MSCI.
Πέραν του rebalancing, το fund Millenium International συνεχίζει να σορτάρει τη μετοχή της Motor Oil, αν και η μετοχή δείχνει πως δεν καταλαβαίνει και κινείται ανοδικά
Χθες το απόγευμα ανακοινώθηκε πως από 0,58211% που είχε ανακοινώσει στις 22 Αυγούστου, στις 23 Αυγούστου αύξησε εκ νέου τη θέση short σε 0,75931% και πριν από λίγο ανακοινώθηκε πως χθες αύξησε τη θέση εκ νέου στο 0,87725%
Η μετοχή στις 23 Αυγούστου είχε κλείσει με απώλειες 2,58% προφανώς λόγω των πωλήσεων του fund αλλά χθες ενισχύθηκε 2,46% και σήμερα καταγράφει οριακή υποχώρηση 0,18%
Όπως είχε γράψει πρώτο το ΒΝ στις 24 Αυγούστου όταν ανακοινώθηκε η θέση, short θέση είχε να εμφανιστεί από το Νοέμβριο του 2022.
Η Millennium δεν είναι άγνωστη στους επενδυτές και έχει ξαναβρεθεί στον πίνακα των ανοικτών θέσεων. Είχε σορτάρει την Terna Energy το 2023 και την Alpha Bank το 2021.
Η μετοχή της Motor Oil έχει πιεστεί το τελευταίο διάστημα για δύο λόγους: Ο ένας είναι η νέα επιβολή έκτακτης φορολόγησης από την κυβέρνηση και ο δεύτερος η αφαίρεση της μετοχής από τον MSCI Greece Standard.
Η Motor Oil αύριο θα ανακοινώσει αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου και την Παρασκευή θα γίνει το rebalancing του MSCI και θα αφαιρεθεί η μετοχή από τον MSCI Greece Standard, οπότε και αναμένονται εκροές.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Με μικτά πρόσημα άρχισαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες με τον Γενικό Δείκτη στο +0,18% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,12%.
Λίγο μετά τις 11:00 έφτασε στα υψηλά των 1.447 μονάδων, με τη στήριξη της Coca Cola, αλλά σταδιακά η άνοδος εξαντλήθηκε.
Τελικά ο γενικός δείκτης έκλεισε πτωτικά, με την Cenergy και τη Βιοχάλκο να επιδρούν αρνητικά.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,36% στις 1.432 μονάδες, έχοντας υψηλό στις 1.447,64 μονάδες και χαμηλό τις 1.432,31 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 70 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 12,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 7 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τράπεζες.

Πέντε στιγματισμένες τιμές στόχοι για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών

Πρωτίστως να τονίσουμε τι σημαίνει τιμές στόχοι και στιγματισμός…
Υπάρχουν κάποιες τιμές στόχοι στις μετοχές που οι τράπεζες προσπαθούν να πιάσουν ή να κατοχυρώσουν και έχουν μεγάλη σπουδαιότητα γιατί συνδέονται με σημαντικά γεγονότα…
Η άποψη μας είναι ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις εμπεριέχουν όλες τις επιδόσεις του 2024… και επειδή το 2025 θα επιτύχουν παραπλήσιες επιδόσεις… θα δίναμε βαρύτητα στο 2025 όπου θα πραγματοποιηθεί κάποιο ράλι αλλά όχι κάτι ακραίο ή τρομερά σπουδαίο.
Για την Eurobank είναι τα 2,50 ευρώ που είναι το ιστορικό κόστος κτήσης του Fairfax που κατέχει το 33% της τράπεζας
Για την Εθνική είναι το εύρος 8 με 8,5 ευρώ η τιμή στην οποία θα πραγματοποιηθεί το placement του 18,36% των μετοχών
Για την Πειραιώς η διάσπαση των 4 ευρώ και ο στόχος των 4,30 ευρώ, στα 4 ευρώ είχε πραγματοποιηθεί το placement του 27%
Για την Alpha bank η διάσπαση των 1,60 ευρώ και η προσέγγιση των 1,80 ευρώ, χρειάζεται να ξεκολλήσει η μετοχή
Για την Optima Bank τα 12 ευρώ στα οποία έχει φθάσει και ήδη χαρακτηρίζεται ακραία φούσκα

Οι στιγματισμένες τιμές στόχοι

Τα 2,5 ευρώ κόστος κτήσης στην Eurobank για το Fairfax αλλά δεν πουλάει ούτε στα 4 ευρώ
Το placement για το 28,39% των μετοχών της Εθνικής στα 8 με 8,5 ευρώ.
H τράπεζα Πειραιώς ακόμη να διασπάσει τα 4 ευρώ αλλά στην πράξη είναι φθηνή…
Η τιμή που στιγματίζει την Alpha bank είναι τα 1,8 ευρώ αλλά αξίζει 2,2 ευρώ.

Αυτό το ομολογιακό που κατέχει η Fairfax αξίζει χρυσάφι

Όταν στα τέλη του 2022 η Μυτιληναίος (νυν Metlen) ανακοίνωνε στρατηγική συμφωνία με τη Fairfax, η είδηση είχε κάνει αίσθηση.
Τότε είχε ανακοινωθεί πως η Fairfax θα αγόραζε 2,7 εκατ. ίδιες μετοχές προς 18,5 ευρώ η μία και θα γινόταν μαζί με την έκδοση ομολογιακού μετατρέψιμου σε μετοχές ο δεύτερος βασικότερος μέτοχος της Metlen με 6,43% (έμμεση συμμετοχή).
Ήταν μία συμφωνία που άλλαξε την πορεία της μετοχής.
Μαζί με την είσοδο του στρατηγικού, είχαμε και αρκετές αλλαγές στρατηγικής από τη διοίκηση της εταιρείας, με κορυφαία την προετοιμασία για είσοδο στην αγορά του Λονδίνου, η οποία αναμένεται να ξεκλειδώσει την αξία της ελληνικής εταιρείας.
Το «κλειδί» είναι το ομολογιακό που έχει χορηγήσει η Fairfax ύψους 50 εκατ. ευρώ με δικαίωμα μετατροπής σε 2,5 εκατ. μετοχές στα 20 ευρώ ανά μετοχή.
Οι μετοχές που θα λάβει το fund θα είναι από το λογαριασμό των ιδίων μετοχών.

Βόμβα Capital Χρηματιστηριακής για το Συνεγγυητικό με ευθύνη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Ήταν αρχές του 2023 όταν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άρχισαν να φτάνουν καταγγελίες για τις έκνομες πρακτικές που ακολουθούσε η Capital Χρηματιστηριακή σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιώντας κοινοτικό διαβατήριο.
Και όμως από τότε έως και την περασμένη εβδομάδα χρειάστηκαν είκοσι μήνες ώστε η Επιτροπή εξαντλώντας κάθε περιθώριο λογικής να προχωρήσει στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της χρηματιστηριακής.
Στο μεσοδιάστημα η Χρηματιστηριακή «αποζημίωνε» επενδυτές αλλά ταυτόχρονα συνέχιζε το θεάρεστο έργο της παρά το γεγονός ότι υποτίθεται πως βρισκόταν υπό στενό έλεγχο και επιτήρηση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Το γεγονός ότι η εταιρία κατέβαλε αποζημιώσεις φαίνεται ότι δεν προκάλεσε καμία εντύπωση στην Επιτροπή κεφαλαιαγοράς παρά το γεγονός ότι σαφέστερη ένδειξη-απόδειξη παραβάσεων δεν μπορεί να υπάρξει.
Σύμφωνα με την ίδια την Capital αποζημιώθηκαν 330 επενδυτές με ποσό 4,6 εκ ευρώ περίπου για ζημίες που υπέστησαν ύψους 22,6 εκ ευρώ!!!
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επίσης είναι αμφίβολο αν γνωρίζει την έκταση των κατορθωμάτων της Capital καθώς το ΒΝ έχει γίνει δέκτης καταγγελιών ότι η Capital είχε δράση και σε χώρες που μέχρι τώρα δεν είχαν περιέλθει στην αντίληψη της Επιτροπής.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης στις 1.436 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 1.440 μονάδες και ακολουθούν οι 1.480 και οι 1.500 – 1.505 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.375 και οι 1373 μονάδες, οι ΚΜΟ των 200 ημερών του απλού και εκθετικού αντίστοιχα.
Ακολουθούν οι 1.350, οι 1.300, οι 1.250 και οι 1.200 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης στις 1.281 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.300 μονάδες και ακολουθούν οι 1.350 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.230 μονάδες και ακολουθούν οι 1.179 μονάδες ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και οι 1.175 μονάδες ( εκθετικός των 200 ημερών), οι 1.150 και οι 1.100 μονάδες.

Επιδείνωση στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3,28% - Το spread με την Ιταλία στις 34 μ.β.

Επιδείνωση καταγράφηκε σήμερα 27/8 στην αγορά ομολόγων, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τις γεωπολιτικές εντάσεις τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρέθηκε στο 3,28% και το 10ετές ιταλικό 3,62% με το μεταξύ τους spread στις -34 μονάδες βάσης.
Βελτίωση καταγράφεται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,81% και το 2ετές στο 3,93%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει. Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor's, DBRS, Fitch, Scope Ratings και R&I το 2023, το χειραγωγούμενο πάρτι με τις αναβαθμίσεις τελείωσε καθώς οι αξιολογήσεις ήταν προϊόν πολιτικής παρέμβασης και δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας μας.
Ωστόσο την Παρασκευή 12/7 η Scope Ratings διατήρησε την αξιολόγηση για την Ελλάδα (ΒΒΒ-) αλλά αναβάθμισε τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές.
Μέσα στο 2024 δεν θα υπάρξει καμία άλλη αναβάθμιση της Ελλάδος πλην της νέας αξιολόγησης της Moody’s τον Σεπτέμβριο 2024, όπου είναι ο μόνος αμερικανικός οίκος που δεν έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα σε investment grade ή επενδυτική βαθμίδα, με την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας να παραμένει σε Ba1 (μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική) με σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης.
Το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο…
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και παραμένει και στο πρόγραμμα επανεπενδύσεων… δηλαδή ότι θα πρόσφερε η επενδυτική βαθμίδα…
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 407 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 233 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 48 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας. Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.

Πτώση στη Wall Street με το «βλέμμα» σε Nvidia και πληθωρισμό

Απώλειες καταγράφουν στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να αναμένουν τα αποτελέσματα τριμήνου της Nvidia (στο -0,8% η μετοχή) την Τετάρτη 28/8, αλλά και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό (PCE) της αμερικανικής οικονομίας την Παρασκευή 30/8.
Βέβαια, ακόμη και αν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι απογοητευτικά, δύσκολα θα ανακοπεί η πορεία της νομισματικής χαλάρωση που «υποσχέθηκε» ο επικεφαλής της Federal Reserve (Fed), Jerome Powell, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο οικονομικό συμπόσιο Jackson Hole.
O Jerome Powell επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των αναλυτών και έδωσε ξεκάθαρο μήνυμα για μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση της Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) τον Σεπτέμβριο 2024 (17-18/9). 
«Ήρθε η ώρα» η κεντρική τράπεζα να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική, είπε μεταξύ άλλων, επικαλούμενος τους μειωμένους κινδύνους για συνέχεια του επίμονου πληθωρισμού στην οικονομία των ΗΠΑ.
«Η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι σαφής», πρόσθεσε, αναφέροντας πως «ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων».
Ειδικότερα, ο Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,11% στις 41.193 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,30% στις 5.600 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,49% στις 17.638 μονάδες.

Στασιμότητα στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX +0,1% - Συρρίκνωση του ΑΕΠ στη Γερμανία

Επιφυλακτικές ήταν οι κινήσεις των επενδυτών στις ευρωπαϊκές αγορές, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στα μακροοικονομικά στοιχεία της εβδομάδας, μεταξύ των οποίων και ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύεται 0,1% στις 18.635 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,6% στις 8.378 μονάδες.
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύεται στις 7.610 μον. με άνοδο 0,3%.
Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB ενισχύεται στις 33.632 μονάδες με κέρδη 0,1%.

Γερμανία: Μείωση κατά 0,1% στο ΑΕΠ το β' 3μηνο του 2024 - Επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Συρρίκνωση κατά 0,1% εμφάνισε η οικονομία της Γερμανίας το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis, που επιβεβαίωσαν τα προκαταρκτικά στοιχεία.
«Μετά την ελαφριά αύξηση στο προηγούμενο τρίμηνο, η γερμανική οικονομία επιβραδύνθηκε ξανά την άνοιξη», δήλωσε η πρόεδρος της στατιστικής υπηρεσίας Ruth Brand.
Το πρώτο τρίμηνο του 2024, το γερμανικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση.

Μικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές.
Η Εθνική στα 8,02 ευρώ, με άνοδο +0,07% με όγκο 942 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,33 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank στα 1,59 ευρώ, με πτώση -0,25%, με όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,74 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς στα 3,88 ευρώ, με πτώση -1,82% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,85 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank στα 2,10 ευρώ, με άνοδο +0,72%, με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,69 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima στα 12,50 ευρώ, με άνοδο +1,30% με όγκο 57 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 891 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 4,13 ευρώ, με άνοδο +0,98% και κεφαλαιοποίηση 1,82 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank στα 8,38 ευρώ, με άνοδο +1,21% με όγκο 100 τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 418 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 13,85 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 273 εκατ. ευρώ.

Μικτά πρόσημα στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με χαμηλές τις συναλλαγές.
H Coca Cola στα 32,08 ευρώ, με άνοδο +1,39% και κεφαλαιοποίηση στα 11,97 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ στα 14,84 ευρώ, με πτώση -1% και αποτίμηση 6,1 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΠΑΠ στα 16,10 ευρώ, με πτώση -0,12% και αποτίμηση 5,95 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο Μυτιληναίος στα 34,48 ευρώ, με πτώση -1,26% και κεφαλαιοποίηση 4,92 δισεκ. ευρώ στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η ΔΕΗ στα 11,52 ευρώ, με πτώση -1,87% και αποτίμηση 4,40 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International στα 32 ευρώ, με πτώση -2,29% και κεφαλαιοποίηση 2,50 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα στα 17,70 ευρώ, με άνοδο +0,11% και κεφαλαιοποίηση 1,83 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή στα 19,15 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,26 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ στα 7,07 ευρώ, με πτώση -0,14% και κεφαλαιοποίηση 2,16 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil στα 21,80 ευρώ, με άνοδο +0,65% και κεφαλαιοποίηση 2,41 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo στα 23 ευρώ, με άνοδο +0,44% και κεφαλαιοποίηση 3,12 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ στα 5,56 ευρώ, με άνοδο +0,72% και κεφαλαιοποίηση 592 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ στα 1,8540 ευρώ, με πτώση -0,86% και κεφαλαιοποίηση 695 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) στα 3,41 ευρώ, με πτώση -0,15% και κεφαλαιοποίηση 106 εκατ. ευρώ.

Επιδείνωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης, το 10ετές ελληνικό στο 3,28% - Το spread με την Γερμανία στις 103 μ.β.

Επιδείνωση καταγράφηκε σήμερα 27/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρέθηκε στο 3,28% και το 10ετές ιταλικό 3,61% με το μεταξύ τους spread στις -34 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 101 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 68 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,68% ή 680 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρέθηκε στις -34 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώθηκε στις 45 μονάδες βάσης.

Επιδείνωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Επιδείνωση καταγράφηκε σήμερα 27/8 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε σήμερα 26 Αυγούστου του 2024 στο 3,62%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρέθηκε σήμερα 26/8/2024 στο 2,25%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώθηκαν ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,65% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,83% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,06% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,56% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,24% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,03%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης