Χρηματιστήριο

Πού στοχεύουν οι ξένοι με τους υψηλούς όγκους στις τράπεζες - χαμηλά έτους σε διυλιστήρια, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ

Πού στοχεύουν οι ξένοι με τους υψηλούς όγκους στις τράπεζες - χαμηλά έτους σε διυλιστήρια, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ
Αυτοί οι υψηλοί όγκοι στις τραπεζικές μετοχές υποδεικνύουν ότι, οι αγοραστές κινούνται για το “κτίσιμο” μεγαλύτερων θέσεων
Δύο διαφορετικά πρόσωπα, όπως του Ιανού, αναδεικνύουν οι κινήσεις των ξένων επενδυτικών funds από τις αναδυόμενες αγορές στην ρηχή χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας.
Από την μια πλευρά, οι τραπεζικές μετοχές επικρατούν πλήρως στις συναλλαγές καθώς οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αποτελούν πάνω από τον μισό καθημερινό τζίρο (75-76 εκατ. ευρώ).
Όπως θα δούμε διακινούν τον υψηλότερο όγκο συναλλαγών λόγω του μεγάλου αριθμού τίτλων και της υπερβολικής προσφοράς των τελευταίων μηνών με τις διαθέσεις των μετοχών σε Πειραιώς, Εθνική.
Στον αντίποδα, δυο μήνες πριν το κλείσιμο της χρονιάς μια ομάδα από μετοχές του FTSE σημειώνει νέα χαμηλά 52 εβδομάδων και παρά την άμεση αντίδραση τους είναι εμφανής η βραχυπρόθεσμη απουσία στήριξης από αγοραστές.
Στην ανοδική αντίδραση των τραπεζών της περασμένης τρίτης, η αγορά εμφάνισε συνολική αξία συναλλαγών 181 εκατ. ευρώ, και η αξία των συναλλαγών στις τέσσερις τράπεζες (Eθνική, Αlpha bank Πειραιώς, Eurobank) ανήλθε σε 122 εκατ. ευρώ ενώ ήταν η πρώτη τετράδα σε όγκο συναλλαγών.
Εάν υποθέσει κανείς ότι αυτοί οι υψηλοί όγκοι αλλά και οι τιμές ευνοούν την έξοδο ορισμένων επενδυτικών funds - είτε λόγω των επιτοκίων ,είτε λόγω των εκλογών, είτε λόγω Κίνας – δεν θα έχει την πλήρη εικόνα της αγοράς.
Κι αυτό γιατί στις δυο επόμενες ημέρες, οι τραπεζικές μετοχές συνέχισαν να πραγματοποιούν την υψηλότερη αξία συναλλαγών με 76 εκατ. ευρώ - ανά συνεδρίαση - και τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών με 23-25 εκατομμύρια τεμάχια, όπου οι πωλητές ματσάρονται με αγοραστές.
Αυτοί οι υψηλοί όγκοι στις τραπεζικές μετοχές υποδεικνύουν ότι, οι αγοραστές κινούνται για το “κτίσιμο” μεγαλύτερων θέσεων.
Και προφανώς, οι συναλλαγές τους δεν στοχεύουν στις ανακοινώσεις του 9μηνου, αλλά διαθέτουν ένα επενδυτικό ορίζοντα.

Ποιοι τίτλοι αντέδρασαν στα χαμηλά έτους

Την ίδια περίοδο με το μεγάλο “ανακάτεμα” στις τράπεζες, μια ομάδα μετοχών σημειώνουν χαμηλά 52 εβδομάδων καθώς έχουν δεχθεί πιέσεις το τελευταίο τρίμηνο.
Χθες η μετοχή της Helleniq Energy ενδοσυνεδριακά βρέθηκε στα 6,65 ευρώ για να κλείσει αργότερα με άνοδο 2,76% στα 6,90 ευρώ και με εντολή στο κλείσιμο 71,4 χιλ. μετοχών, ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα. Η μετοχή βρίσκεται 27% χαμηλότερα από το υψηλό 52 εβδομάδων, ύστερα από την επιβολή του έκτακτου φόρου, την αναμενόμενη πτώση των περιθωρίων διύλισης ενώ ο τίτλος δεν εμφανίζει τους μεγάλους όγκους συναλλαγών των προηγούμενων μηνών.
Και η μετοχή του έτερου διυλιστηρίου, η Motor Oil σημείωσε προχθές χαμηλό 52 εβδομάδων (19,31 ευρώ), ωστόσο ο τίτλος αντέδρασε χθες με άνοδο 1,5%.
Τους τελευταίους μήνες η εταιρεία αντιμετωπίζει την τέλεια “καταιγίδα” με μπαράζ αρνητικών ειδήσεων με την επιβολή έκτακτου φόρου, την έξοδο από τον δείκτη ΜSCI, το πρόστιμο και την έρευνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την εξαγορά της Ηλέκτωρ, αλλά και την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου.
Η πτώση της μετοχής είναι 17% απο 1/1 και 45% από τα υψηλά έτους.
Η πτώση, όμως, των αποτιμήσεων στα διυλιστήρια - και ιδιαίτερα στην Μotor Oil -δεν γίνεται να αγνοηθεί από τούς επενδυτές που προσβλέπουν σε μερισματική απόδοση 7% για τα επόμενα χρόνια.
Χαμηλό 52 εβδομάδων σημείωσε χθες και ο τίτλος της Ελλάκτωρ στα 1,712 ευρώ, ωστόσο στην συνέχεια υπήρξε αντίδραση κλείνοντας με άνοδο 2,19% στα 1,772 ευρώ.
Η πτώση πραγματοποιείται όταν η εταιρεία διαθέτει υψηλή ρευστότητα η οποία θα ενισχυθεί περαιτέρω από μερίσματα της Αττικής Οδού.
Σε χαμηλό 52 εβδομάδων, όμως, βρέθηκε και ο τίτλος της ΕΧΑΕ (4,23 ευρώ) δίχως να σημειωθεί αντίδραση. Σε μια μετοχή η οποία στο παρελθόν πάντοτε αντιδρούσε διότι ως εταιρεία έχει έσοδα ανεξάρτητα από την κατεύθυνση της αγοράς.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης