Αντιδράσεις θεσμικών επενδυτών σε επενδυτικά πλάνα με σταθερά έσοδα και χαμηλές επιδόσεις
Η αντίδραση των επενδυτών και, κυρίως, των διαχειριστών είναι απολύτως λογική διότι σ’ ένα περιβάλλον υψηλών αποδόσεων, εάν ήθελαν τις αποδόσεις ομολόγων, θα επένδυαν απευθείας σε αυτές τις εκδόσεις. Επειδή, κατά τεκμήριο, τα κεφάλαια των ξένων επενδυτών απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις από τα ομόλογα, και οι διαχειριστές δεν μπορούν να στηριχθούν σε πενιχρές ομολογιακές αποδόσεις, αναζητούν τις εταιρείες με υψηλότερο growth που θα προσφέρουν τις αυξημένες μετοχικές επιδόσεις.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ξένος διαχειριστής στο ΒankingΝews, εκτός από το χρόνιο πρόβλημα της χαμηλής ρευστότητας των ελληνικών μετοχών, τα επενδυτικά πλάνα ορισμένων εισηγμένων εταιρειών είτε βασίζουν τις δραστηριότητες τους σε σταθερά έσοδα είτε αναζητούν τα τελευταία μέσω επενδύσεων λ.χ. σε ακίνητα, μικρές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.α..
Mάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εκδηλώνεται και μια αποστροφή θεσμικών επενδυτών σε τέτοια επενδυτικά πλάνα που καθυστερούν να αποδώσουν και δεν προσφέρουν ανάπτυξη στις εισηγμένες εταιρείες.
Η συνέπεια για τις εισηγμένες είναι χαμηλή ρευστότητα για τις μετοχές, η οποία βγάζει “μάτια”.
Αντίθετα, το ζητούμενο σ’ όλα τα χρηματιστήρια είναι οι εξαγορές επιχειρήσεων οι οποίες προσθέτουν ανάπτυξη στις υφιστάμενες δραστηριότητες.
Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών: Σταθερή απόδοση... τριών ημερών
Χαρακτηριστική περίπτωση εταιρείας η οποία προβλήθηκε ακόμα από την διοίκηση της ΕΧΑΕ προκειμένου οι Έλληνες επενδυτές να αποκομίσουν οφέλη από την άνοδο του τουρισμού ήταν το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών (ΔΑΑ).
Με άλλα λόγια, μια σταθερή απόδοση αντίστοιχη με αυτή των ομολόγων – αν και το καθαρό μέρισμα του 2023 δεν ξεπερνούσε το 4%, μια μέτρια απόδοση την οποία οι επενδυτές μπορούν να πετύχουν σε ομόλογα εφόσον διαθέτουν την ανάλογη ρευστότητα.
Η εταιρεία, όμως, προ της εισαγωγής αποζημίωσε τους βασικούς της μετόχους με υψηλά μερίσματα (685 εκατ. ευρώ) και κατά την τριήμερη διαπραγμάτευση των μετοχών ακολούθησε ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι με ευθύνη του desk των αναδόχων.
Και τα αποτελέσματα κόστισαν ακριβά στους επενδυτές – ιδιαίτερα της ελληνικής λιανικής επενδυτικής – που επεδίωκαν μια σταθερή μερισματική απόδοση.
Η μετοχή κινήθηκε έως τα 9,56 ευρώ (τις πρώτες τρεις ημέρες) και αργότερα κατέγραψε χαμηλό στα 7,30 ευρώ.
Επί ένα χρόνο σχεδόν η χρηματιστηριακή τιμή βρέθηκε κάτω από την τιμή εισαγωγής 8,20 ευρώ – αν και με την πρόσφατη ανάκαμψη και την διανομή καθαρού μέρισμα 0,3135 (χρήση 2023) οι επενδυτές έχουν “ισοφαρίσει” οριακά τις απώλειες τους.
Και σε επίπεδο ισολογισμού, όμως, οι επιδόσεις του ΔΑΑ δεν διεκδικούν “δάφνες”.
Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων στο 9μηνο αυξήθηκαν μόλις κατά 3,4% αφού προηγουμένως είχαν προηγηθεί υπέρογκες αυξήσεις αμοιβών κατά 40,6% στο διοικητικό συμβούλιο και κατά 69,8% στα στελέχη.
Μπορεί λοιπόν η επιβατική κίνηση να κινείται κάθε μήνα με διψήφιο ρυθμό, ωστόσο αυτό δεν περνά στην τελική γραμμή των αποτελεσμάτων.
Επιπλέον, όπως αποδείχθηκε, η εταιρεία καθυστέρησε να προχωρήσει εγκαίρως στις απαραίτητες επενδύσεις για την αυξημένη επενδυτική κίνηση με συνέπεια να επιβαρυνθεί περαιτέρω ο ισολογισμός (806 εκατ. ευρώ ομολογιακό).
Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών