Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Νέα haircut, χρεοκοπίες και δράση της ΕΚΤ... όταν θα είναι αργά, προβλέπει για το 2012 το μεγαλύτερο fund ομολόγων του κόσμου

Νέα haircut, χρεοκοπίες και δράση της ΕΚΤ... όταν θα είναι αργά, προβλέπει για το 2012 το μεγαλύτερο fund ομολόγων του κόσμου
Το 2012 θα είναι έτος γεμάτο προκλήσεις που θα στιγματιστεί από νέα haircut, ακόμη και χρεοκοπίες στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, εκτιμά η Pimco, το μεγαλύτερο fund διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως, σε έκθεσή της για την πορεία της διεθνούς οικονομίας στη διάρκεια του νέου έτους που ανατέλλει σε λίγες μέρες.
Η επιτάχυνση της εφαρμογής του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM) το 2012 μεταφράζεται για την Pimco ως το "κλειδί" εκείνο που ανοίγει την πόρτα για νέα και περισσότερα haircut στο χρέος των ευρωπαϊκών χωρών, για σημαντικές απομειώσεις και συνεχή "παρουσία" του ιδιωτικού τομέα.
Μάλιστα η Pimco προβλέπει ότι τελικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει την υπέρβαση και θα αναλάβει περαιτέρω δράση για να μπει το πολυπόθητο "φρένο" στην κρίση χρέους που μαστίζει την Ευρώπη, αλλά όταν το κάνει... θα είναι αργά. "Καθοριστικός για την επόμενη μέρα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους θα είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αρκεί να μην πάρει απόφαση να δράσει... όταν πλέον είναι πολύ αργά", τονίζει χαρακτηριστικά το μεγαλύτερο fund ομολόγων του κόσμου.
Η ΕΚΤ είναι εκείνη που πρέπει να πάρει επάνω της την κρίσιμη διαδικασία της απομόχλευσης, καθώς μόνο εκείνη διαθέτει ισχυρό ισολογισμό, μεγάλα αποθέματα - ακόμη - αξιοπιστίας και ευελιξίας. Και αυτό πρέπει να το κάνει με ένα πρόγραμμα απόλυτα διαφανές και αξιόπιστο, όπως απαιτούν φανατικά οι αγορές.
Κατά την Pimco, η ΕΚΤ πρέπει να μετατραπεί στον δανειστή ύστατης ανάγκης της Ευρωζώνης. Πρώτα όμως θα πρέπει να ξεκαθαριστεί και να αποσαφηνιστεί πλήρως το "παιχνίδι της δειλίας" μεταξύ της κεντρικής τράπεζας και των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης. Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα, προκειμένου να αποφευχθεί με κάθε τρόπο το μοιραίο... η διάσπαση και κατ' επέκταση κατάρρευση της Ευρωζώνης.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Pimco, τρία είναι τα βασικά ερωτήματα που καλείται να απαντήσει η Ευρώπη προκειμένου να δει το φως στην άκρη του τούνελ:
- Πόση λιτότητα απαιτείται στην Ευρωζώνη για να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ πιστωτών και υπεχρεωμένων χωρών;
- Haircut και χρεοκοπίες μπορούν να θεωρηθούν τμήμα της διαδικασίας απομόχλευσης;
- Ποιος ο ακριβής ρόλος της ΕΚΤ στον έλεγχο του βάθους, του μήκους και της ταχύτητας αυτής της διαδικασίας απομόχλευσης;  
Σύμφωνα με την Pimco, το 2012 δεν θα είναι ένα "εύκολο" έτος για την παγκόσμια οικονομία. Η αβεβαιότητα και η αστάθεια θα συνεχιστούν, προκαλώντας νέους κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές.
Συμπερασματικά, οι αναλυτές του fund εκτιμούν μόλις στο 1 - 1,5% την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2012, από 2,5% το 2011 και 4,1% το 2010. Η αμερικανική οικονομία αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη το πολύ έως 1%, η Ευρώπη θα εισέλθει σε ύφεση, ενώ, αντίστοιχα, η Κίνα θα σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 7%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης