Τελευταία Νέα
Επιχειρηματικά

Στα 16,1 εκατ. ευρώ τα προ φόρων κέρδη της Ελληνικής στο 9μηνο

Στα 16,1 εκατ. ευρώ τα προ φόρων κέρδη της Ελληνικής στο 9μηνο
Στα 16,1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα προ φόρων κέρδη του ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας  κατά το εννιάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2010, παρά τις συνεχιζόμενες αρνητικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία, ο Όμιλος διατήρησε την οικονομική του ευρωστία, την πολύ ικανοποιητική ρευστότητα και την ισχυρή κεφαλαιακή επάρκειά του.
Ο Όμιλος διατηρεί άνετη ρευστότητα, επωφελούμενος της υψηλής σταθερής καταθετικής του βάσης. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο 2010 ο δείκτης μεικτών χορηγήσεων έναντι των καταθέσεων παραμένει στο πολύ ικανοποιητικό επίπεδο του 83,0% (Δεκέμβριος 2009: 76,5%, Σεπτέμβριος 2009: 75,1%) ενώ ο δείκτης καθαρών χορηγήσεων προς καταθέσεις ανέρχεται στο 75,1% (Δεκέμβριος 2009: 69,4%, Σεπτέμβριος 2009: 68,2%).
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2010, ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας του Ομίλου ανήλθε στο 14% (Δεκέμβριος 2009: 14%, Σεπτέμβριος 2009: 13%) ενώ ο Δείκτης Βασικών Κεφαλαίων ανήλθε σε 10% (Δεκέμβριος 2009: 10%).
H επιτυχημένη έκδοση των Μη Σωρευτικών Μετατρέψιμων Αξιόγραφων Κεφαλαίου αόριστης διάρκειας θα χρησιμοποιηθεί για την ενδυνάμωση της κεφαλαιουχικής βάσης της Τράπεζας και για την ενίσχυση των Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων της.  Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση αυτή, ο ενδεικτικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας του Ομίλου και ο Δείκτης Βασικών Κεφαλαίων ανέρχεται σε 15% και 12% αντίστοιχα.
Αντικατοπτρίζοντας ένα από τους βασικότερους στρατηγικούς στόχους του, τη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, οι προβλέψεις για απομείωση της αξίας των χορηγήσεων στην Κατάσταση Λογαριασμού Αποτελεσμάτων για την περίοδο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2010 μειώθηκαν κατά 11% σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο.
Χορηγήσεις/καταθέσεις
Οι συνολικές μεικτές χορηγήσεις σε πελάτες παρουσίασαν αύξηση 6% και έχουν ανέλθει σε €5,3 δισ. σε σύγκριση με €5,1 δισ. το Σεπτέμβριο 2009, ενώ οι καταθέσεις πελατών παρουσίασαν μείωση 4%, φθάνοντας τα €6,4 δισ. σε σύγκριση με €6,7 δισ. το Σεπτέμβριο 2009.
Ελλάδα
Στην Ελλάδα, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και τις αρνητικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα, η ζημία πριν τη φορολογία μειώθηκε στα €26,1 εκατ. σε σύγκριση με ζημία €52,5 εκατ. για την πρώτη εννιαμηνία του 2009.  Η βελτίωση των αποτελεσμάτων οφείλεται στην αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου και στη μείωση της χρέωσης για προβλέψεις για απομείωση της αξίας των χορηγήσεων.  Ο Όμιλος συνεχίζει την αναδιάρθρωση και εξυγίανση του Δικτύου Καταστημάτων Ελλάδας εφαρμόζοντας το λειτουργικό μοντέλο της Κύπρου και εστιάζοντας την προσοχή του αποκλειστικά στις παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες.  
Ρωσία
Η Τράπεζα ανακοίνωσε την απόφασή της για έναρξη πλήρων τραπεζικών εργασιών στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2011 μέσω της θυγατρικής της εταιρείας Limited Liability Company Commercial Bank “Hellenic Bank”.
Ενίσχυση κεφαλαιακής βάσης
Στις 22 Οκτωβρίου 2010, έληξε με επιτυχία η περίοδος εγγραφής στην έκδοση Μη Σωρευτικών Μετατρέψιμων Αξιόγραφων Κεφαλαίου αόριστης διάρκειας και η Τράπεζα συγκέντρωσε εγγραφές από αιτητές συνολικού ποσού €141 εκατ.  Τα Αξιόγραφα αυτά εκδόθηκαν στις 5 Νοεμβρίου 2010 και η ημερομηνία εισαγωγής τους στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου θα ανακοινωθεί αργότερα.  
Στρατηγικοί στόχοι
Οι στρατηγικοί στόχοι του Ομίλου, σύμφωνα με τα δεδομένα που διαμορφώνονται στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, συνεχίζουν να επικεντρώνονται στη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, στη διασφάλιση υγιούς ρευστότητας, στη διαφύλαξη των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και τη μόνιμη κερδοφορία. Βασικός στόχος του Ομίλου παραμένει και η συνεχής ανάπτυξη τόσο στη Κύπρο και στην Ελλάδα όσο και στη σημαντική νέα αναδυόμενη αγορά της Ρωσίας  με την λειτουργία της τράπεζας στη Ρωσία.
Προοπτικές
Η Διοίκηση και Διεύθυνση του Ομίλου παρακολουθεί στενά και αξιολογεί με προσοχή τις εξελίξεις στις αγορές που δραστηριοποιείται και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των δύσκολων οικονομικών συνθηκών και των επιπτώσεων της κρίσης.
Η υγιής ρευστότητα και η άνετη κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου επιτρέπει την επιλεκτική χρηματοδότηση νέων έργων σε αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας, όπως την παιδεία και την υγεία και σε μεγάλα έργα υποδομής τα οποία είναι σημαντικά για την ανάπτυξη της οικονομίας της Κύπρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης