Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ίση κατανομή πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο ζητά ο πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου

Ίση κατανομή πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο ζητά ο πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου
«Θα ήθελα να ελπίζω ότι δεν θα ληφθεί απόφαση που θα συμβάλει στην κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Şentop.
Η επίλυση της διαμάχης στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με την ίση κατανομή πόρων, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Τουρκίας Mustafa Şentop την Πέμπτη 10/12, υπογραμμίζοντας κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου ότι η χώρα του διατηρεί την πόρτα του διαλόγου ανοιχτή για να επιδιώξει τη λύση των προβλημάτων.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην καταδίκη για τα περιφερειακά ζητήματα με τις προκλήσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης ή μεταξύ νέων μελλοντικών δυνατοτήτων», δήλωσε ο Şentop αναφορικά με τη διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Θα ήθελα να ελπίζω ότι δεν θα ληφθεί απόφαση που θα συμβάλει στην κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Şentop.

Απροθυμία στις Βρυξέλλες για κυρώσεις στην Τουρκία

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -που από την ελληνική πλευρά κρίνεται ανεπαρκές- είναι εμφανής η διστακτικότητα της ΕΕ όσον αφορά την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία.
Όπως προκύπτει οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν από τους υπουργούς Εξωτερικών να ετοιμάσουν «πρόσθετες καταχωρίσεις» για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ (έως σήμερα έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα μόνο σε δύο στελέχη της τουρκικής κρατικής εταιρείας ενέργειας) και ενδεχομένως για στελέχη που εμπλέκονται στις έρευνες του Oruc Reis.
Επιπλέον, οι ηγέτες καλούν τον ύπατο εκπρόσωπο Josep Borrell και την Κομισιόν να δώσουν αναφορά σχετικά με την κατάσταση των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας και σχετικά με τις επιλογές για τα επόμενα βήματα, ώστε να εξεταστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνεται, «θα επιδιώξει να συντονιστεί στα ζητήματα αυτά με τις ΗΠΑ».
Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κινηθεί στην πεπατημένη και θα… καταδικάσει τις μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις της Τουρκίας, αλλά και την επιθετική ρητορική κατά της ΕΕ και των ηγετών της.
Πρόκειται δηλαδή για κυρώσεις άνευ ουσίας που δεν προκαλούν σοβαρό πρόβλημα στην τουρκική οικονομία και κατά συνέπεια στον ίδιο τον Erdogan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης