Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Daily Sabah: Θριαμβολογίες για χρηματοδότηση 3,5 δισ. για το Μεταναστευτικό και την Τελειωνειακή Ένωση

Daily Sabah: Θριαμβολογίες για χρηματοδότηση 3,5 δισ. για το Μεταναστευτικό και την Τελειωνειακή Ένωση

Πώς αξιολογεί η εφημερίδα της δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ για... εποικοδομητική δέσμευση εκ μέρους της Τουρκίας εν όψει των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής

Σχετικά Άρθρα

Καθώς στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής (24 – 25 Ιουνίου) περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 σπεύδει να θριαμβολογήσει για την επικείμενη νέα χρηματοδότηση της Τουρκίας με αντίτιμο τη φιλοξενία προσφύγων από τη Συρία και επιπρόσθετο αντάλλαγμα την ανανέωση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ – Τουρκίας.
Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται απολύτως αντιληπτό πώς το μεταναστευτικό ζήτημα έχει κατάστει ένα πρώτης τάξης γεωπολιτικό όπλο που έχει γύρει υπέρ της Τουρκίας το συσχετισμό δυνάμεων στις διμερείς σχέσεις της με τη Γηραιά ¨Ηπερειο.
Στο δημοσίευμα καταγράφονται οι σχετικές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων τις οποίες είχε αποκαλύψει σε δημοσίευμά του το Bloomberg (23/6), όπου επισημαίνεται η αλλαγή κλίματος στις διμερείς σχέσεις.,
«Έχουμε μια πιθανώς θετική ατζέντα (σ.σ. με την Τουρκία) υπό την προϋπόθεση ότι έχουμε μια εποικοδομητική δέσμευση εκ μέρους της», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ στο Anadolu (AA) πριν από τη συνάντηση των ηγετών.
«Εργαζόμαστε σε μια διαφορετική βάση, ξεκίνησε η επεξεργιασία των τεχνικών λεπτομερειών σχετικά με την εντολή αναμέωσης της συμφωνίας για την Τελωνειακή Ένωση, σύμφωνα με τις αρχές της τις οποίες οι ηγέτες περιέγραψαν κατά τη σύνοδο κορυφής τους τον Μάρτιο, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Οικονομική ενίσχυση

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν επίσης την οικονομική υποστήριξη για τους πρόσφυγες που φιλοξενεί η Τουρκία, επιβεβαίωσε η αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Dana Spinant νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Τόσο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ δεν αναμένεται να λάβουν απόφαση για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Θα αξιολογήσουν μόνο τα σχέδια προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υπέβαλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Επικοινωνία με von der Leyen

Πριν από τη σύνοδο κορυφής, η von der Leyen μίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο Tayyip Erdogan τη Δευτέρα, σημειώνεται.
Δήλωσε ότι η επικοινωνία έγιεν «σε ιδιατερα θετικό κλίμα» σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σημείωσε ότι «συζήτησαν την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, το COVID-19, το εμπόριο και την τελωνειακή ένωση, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη μετανάστευση και τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν»

θετικά βήματα

Ο Erdogan τόνισε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να λάβει θετικά βήματα στους δεσμούς της με την Τουρκία.
Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu συναντήθηκε επίσης με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell το Σαββατοκύριακο (19 - 20) για να συζητήσουν τη μετανάστευση, την απελευθέρωση των θεωρήσεων και τους δεσμούς Τουρκίας-ΕΕ.
Δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η ΕΕ πρέπει να «επιστρέψει στο τραπέζι» για διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.
«Περιμένουμε συγκεκριμένα βήματα από την ΕΕ τώρα», δήλωσε ο Çavuşoğlu.

Μεταναστευτικές ροές

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις ενός κειμένου προτάσεων από το πρακτορείο Bloomberg η ΕΕ εξετάζει να διαθέσει το ποσόν των 3,5 δισ. ευρώ (4,18 δισεκατομμύρια δολάρια) στην Τουρκία, η οποία συνεχίζει να φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες.
Το συνολικό πακέτο των 5,77 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Τουρκία, την Ιορδανία, το Λίβανο και τη Συρία, το οποίο πηγαίνει σε ανθρωπιστική βοήθεια και όχι σε κυβερνήσεις, στοχεύει στην αποτροπή  νέας εισόδου προσφύγων στην ΕΕ και να κερδίσει χρόνο έως ότου τελικά λάβει τέλος ο δεκαετής εμφύλιος πόλεμος της Συρίας.

Επιχειρηματα

Στο δημοσίευμα της Daily Sabah επισημαίνεται ότι Τουρκία φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες και έχει δαπανήσει περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια για την παροχή βασικών υπηρεσιών, αλλά θέλει τα κονδύλια της ΕΕ να καταβληθούν απευθείας στην κυβέρνηση της Άγκυρας.
Οι 27 ηγέτες αναμένεται να υποστηρίξουν την πρόταση χρηματοδότησης από την εκτελεστική Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021.

Απευθείας στην Άγκυρα

Ωστόσο, σε αντίθεση με έναν προηγούμενο γύρο χρηματοδότησης ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ που πληρώθηκε εν μέρει απευθείας από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, τα χρήματα θα προέρχονται εξ ολοκλήρου από τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ, επομένως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει.
Σύμφωνα με την αρχική Κοινή Δήλωση για το μεταναστευτικό από τον Μάρτιο του 2016, η Τουρκία συμφώνησε να επιστρεαφούν σε αυτήν οι μετανάστες και πρόσφυγες που διασχίζουν το Αιγαίο για να εισέλθουν στην Ελλάδα παράνομα, συμπεριλαμβανομένων των Σύρων, σε αντάλλαγμα για περισσότερα χρήματα.

Visa

Από την πλευρά της, η ΕΕ έχει υποσχεθεί να καταργήσει την υποχρέωση visas για τους Τούρκους που επισκέπτονται την Ευρώπη και να επιταχύνει την προσπάθεια της Άγκυρας να ενταχθεί στο μπλοκ, αν και όλες οι συνομιλίες έχουν σταματήσει.
Οι ηγέτες της ΕΕ την Πέμπτη (24/6) θα επιδιώξουν να τους αναζωογονήσουν, προσφέροντας στην Άγκυρα "την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεργαστεί με την Τουρκία ... για ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος", σύμφωνα με σχέδιο της τελικής δήλωσης της συνόδου κορυφής που είδε το Reuters.

Υποστήριξη

Ομοίως, η von der Leyen δήλωσε την Τρίτη ότι η ΕΕ πρέπει να ενημερώσει τη συμφωνία μετανάστευσης που υπεγράφη με την Τουρκία το 2016.
«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Τουρκία, με τα 3,7 εκατομμύρια Συρων προσφύγων που ζουν εκεί, μερικοί από τους οποίους βρίσκονται στην Τουρκία για 10 χρόνια», δήλωσε η von der Leyen σε δημοσιογράφους σε επίσκεψη στο Βερολίνο.

Γερμανία

Παρόμοια τοποθέτηση ήρθε από τη Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Heiko Maas τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021 καθώς προέτρεψε την ΕΕ να ανανεωσει τη κοινή δήλωση για το μεταναστευτικό με την Τουρκία, τονίζοντας τη σημασία της περαιτέρω χρηματοδότησης.
«Χρειαζόμαστε ανανέωση της συνεργασίας μας με την Τουρκία για το μεταναστευτικό», δήλωσε ο Maas στην εφημερίδα Die Welt τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης