Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Προχωρά η συμφωνία ΗΠΑ και Τουρκίας για τα F16 - Δεν θα γίνει ούτε ψηφοφορία στο Κογκρέσο

Προχωρά η συμφωνία ΗΠΑ και Τουρκίας για τα F16 - Δεν θα γίνει ούτε ψηφοφορία στο Κογκρέσο
Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα δεν βλέπει προβλήματα στην πώληση αμερικανικών F-16 στην Τουρκία
Σχετικά Άρθρα
Με γοργούς ρυθμούς φαίνεται πως προχωρά η συμφωνία για την αγορά αμερικανικών F-16 από την Τουρκία, με το «ναι» του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Άλλωστε, λίγες μόλις ημέρες μετά το πράσινο φως από την τουρκική εθνοσυνέλευση, ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden, με επιστολή του προς το Κογκρέσο ζητά να εγκριθεί η συμφωνία.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα, Jeff Flake, δήλωσε -μιλώντας στη Hurriyet- αισιόδοξος ότι η διαδικασία στο αμερικανικό Κογκρέσο θα προχωρήσει χωρίς προβλήματα. Η απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης σημαίνει πολλά για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, τόνισε ο Αμερικανός διπλωμάτης. Αναφερόμενος δε στη μελλοντική πορεία των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων έκανε λόγο για μια σπουδαία στιγμή και μια νέα εποχή.

Ανοίγει ο δρόμος για συνεργασία και συνεννόηση

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Το ΝΑΤΟ είναι ένας πολύ επιτυχημένος οργανισμός εδώ και πολλά χρόνια και τώρα είναι ακόμη πιο ισχυρός. Όσον αφορά τη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ αφοσιωμένες στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ. Είναι λοιπόν σπουδαίο που συνέβη αυτό και νομίζω ότι ανοίγει το δρόμο για συνεργασία και συνεννόηση σε άλλους τομείς όπως ποτέ άλλοτε. Είναι λοιπόν μια σπουδαία στιγμή και μια νέα εποχή».
Ερωτηθείς για το θέμα της πώλησης στην Τουρκία των μαχητικών F-16 ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε πως «με τον ίδιο τρόπο που το (σ.σ. τουρκικό) Κοινοβούλιο λαμβάνει σοβαρά υπόψη του την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, το Κογκρέσο των ΗΠΑ εξετάζει τις ξένες στρατιωτικές πωλήσεις και έχει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία».

Η επιστολή Biden στο Κογκρέσο

Μετά και την επιστολή του Αμερικανού προέδρου προς το Κογκρέσο, για την πρόθεσή της αμερικανικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην πώληση, ο Jeff Flake περιέγραψε τη μετέπειτα διαδικασία ως εξής: «Η αμερικανική κυβέρνηση ενημερώνει το Κογκρέσο για την πρόθεσή της να προχωρήσει στην πώληση στρατιωτικού υλικού. Εάν το Κογκρέσο δεν προβάλει αντιρρήσεις, η πώληση πραγματοποιείται. Ως εκ τούτου, πιθανότατα δεν θα δούμε ψηφοφορία στο Κογκρέσο, δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο. Θα υπάρξει ψηφοφορία μόνο αν υπάρξει αντίθεση. Έτσι, είναι ικανοποιητικό, και συχνά μιλάω με τους παλιούς μου φίλους στο Κογκρέσο, και προφανώς αποδίδουν μεγάλη σημασία στη συμμετοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Είναι ικανοποιητικό, αλλά φυσικά η κατάσταση με την πώληση είναι στη δικαιοδοσία του Κογκρέσου και θα το εξετάσουν». Στο σημείο αυτό απάντησε καταφατικά στην ερώτηση της δημοσιογράφου αν είναι αισιόδοξος.

Η... ασυμφωνία για την τρομοκρατία

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η απόψεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας μπορεί να διαφέρουν, σε μία σαφή αναφορά για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι δύο πλευρές την παρουσία στη βόρεια Συρία της κουρδικής πολιτοφυλακής, με την οποία οι αμερικανικές δυνάμεις συνεργάζονται στον αγώνα κατά του «Ισλαμικού Κράτους», ενώ αντιθέτως η Άγκυρα τη θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, προέκταση του «Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν» (ΡΚΚ) που δρα κατά της Τουρκίας.
«Αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να μην συμφωνούμε πάντα με την Τουρκία σε όλα. Αλλά οι στόχοι μας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας συμπίπτουν σε πολλούς τομείς. Όταν υπάρχει διάσταση απόψεων, επιδιώκουμε να την αντιμετωπίσουμε μέσω του συντονισμού. Η γνώμη μου είναι ότι οι διαδικασίες αυτές θα βελτιωθούν περαιτέρω από εδώ και στο εξής. Όπως είπα προηγουμένως, μπορεί να μην συμφωνούμε πάντα για την καταπολέμηση του "Ισλαμικού Κράτους", αλλά βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο σε πολύ σημαντικά θέματα σχετικά με την ανάγκη μας να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στον ρόλο της Τουρκίας στον συνασπισμό κατά του "Ισλαμικού Κράτους". Μπορεί να έχουμε διαφορές απόψεων ενώ αγωνιζόμαστε για τον ίδιο στόχο, στο ίδιο πεδίο και προσπαθούμε να εξαλείψουμε αυτές τις διαφορές απόψεων» επισήμανε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει καλύτερη συνεργασία στο μέλλον.
«Η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και η δική μας συμμετοχή στο ΝΑΤΟ σημαίνει ότι έχουμε κοινές ανάγκες ασφαλείας και στόχους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και επικαλύπτονται. Έτσι, ναι, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία και συντονισμό σε αυτό το θέμα» ανέφερε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης