Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αναβρασμός στην Τουρκία: «Η Ελλάδα αρνείται να αναστηλώσει ιστορικά τζαμιά στη Λέσβο - 14 χρόνια μετά, παραβιάζει τους όρους»

Αναβρασμός στην Τουρκία: «Η Ελλάδα αρνείται να αναστηλώσει ιστορικά τζαμιά στη Λέσβο - 14 χρόνια μετά, παραβιάζει τους όρους»
Αν και η Ελλάδα και η Τουρκία φαίνεται να έχουν ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις μακροχρόνιες τεταμένες διμερείς σχέσεις από πέρυσι, η κατάσταση των τζαμιών της οθωμανικής κληρονομιάς αποτελεί σημείο διαμάχης μεταξύ των δύο
Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη αποκαταστήσει τα ιστορικά τζαμιά στο νησί της Λέσβου παρά τις αμοιβαίες συμφωνίες και την αρχή της αμοιβαιότητας με τη γειτονική Τουρκία, σύμφωνα με όσα δημοσιεύει η Daily Sabah.
Η εφημερίδα στρέφει τα βέλη της κατά της χώρας μας κάνοντας λόγο για αθέτηση των συμφωνιών.
Σύμφωνα με μια συμφωνία που υπογράφηκε το 2010 με τον δήμο στο Αϊβαλί στη δυτική επαρχία Μπαλικεσίρ της Τουρκίας, η οποία συνορεύει με τη Λέσβο, η διοίκηση του ελληνικού νησιού συμφώνησε να αποκαταστήσει τρία ιστορικά τζαμιά στη Λέσβο με αντάλλαγμα την αποκατάσταση τριών ελληνορθόδοξων εκκλησιών: του Ταξιάρχη, του Αγίου Γιάννη και Ayvalık Ayazma.
«Ενώ το Αϊβαλί έχει εκπληρώσει τη συμφωνία και ανακαίνισε τα κτίρια, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη τηρήσει τη συμφωνία 14 χρόνια αργότερα», δήλωσε στο Anadolu Agency (AA) ο Νεβάλ Κονούκ, αναπληρωτής καθηγητής ιστορίας αρχιτεκτονικής και λέκτορας τουρισμού από το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά. 
Αν και η Ελλάδα και η Τουρκία φαίνεται να έχουν ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις μακροχρόνιες τεταμένες διμερείς σχέσεις από πέρυσι, η κατάσταση των τζαμιών της οθωμανικής κληρονομιάς αποτελεί σημείο διαμάχης μεταξύ των δύο. Η Τουρκία έχει επικρίνει την Αθήνα στο παρελθόν ότι στερούσε δικαιώματα από τις μουσουλμανικές μειονότητες και άφησε τα κτίρια της οθωμανικής εποχής, συμπεριλαμβανομένων των τζαμιών, να ερειπωθούν.
Τούρκοι εμπειρογνώμονες, επίσης, έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει την πρακτική της Ελλάδας να κλείνει ιστορικά τζαμιά και άλλα κτίρια από την Οθωμανική εποχή ως κίνηση «που παραβιάζει τις αρχές της αμοιβαιότητας όσον αφορά την παραχώρηση θρησκευτικής ελευθερίας».
«Η Τουρκία έχει ξαναχτίσει περισσότερες από 80 εκκλησίες και τις άνοιξε για λατρεία σε συγκεκριμένες ημέρες, ακόμη και σε μέρη όπου δεν υπάρχουν εκκλησίες», υποστήριξε ο Konak. «Οι Έλληνες επιστήμονες υποστήριξαν αυτές τις αποκαταστάσεις και όμως δεν μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα να αποκαταστήσει ούτε ένα σιντριβάνι».
«Δεν μπορεί να γίνει λόγος για οποιαδήποτε αμοιβαιότητα όσον αφορά την αποκατάσταση ιστορικών έργων και ιστορικών ναών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», δήλωσε ο ίδιος.
Ο Konuk επεσήμανε το Γιαλί Τζαμί, το Τζαμί Βαλιδέ και το Γενί Τζαμί ως κύρια παραδείγματα της ερειπωμένης κατάστασης των τζαμιών της Οθωμανικής εποχής στη Λέσβο.
Το Τζαμί Yalı, που χτίστηκε το 1805, χρησιμοποιήθηκε ως κρεοπωλείο μέχρι τη δεκαετία του 2000 και σήμερα χρησιμοποιείται ως γραφείο γεωργικών εργαλείων. Η αποκατάσταση του τζαμιού Valide, που χρονολογείται από το 1615, επιβραδύνθηκε σκόπιμα αφού η Τουρκία μετέτρεψε εκ νέου το ορόσημο Μεγάλο Τζαμί της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί από μουσείο το 2021.
«Τώρα σκέφτονται να μετατρέψουν το τζαμί σε βιβλιοθήκη της πόλης και σε μνημείο μετά την ολοκλήρωσή του», είπε ο Konuk.
Όσο για το Γενί Τζαμί, που χτίστηκε το 1815 στο κέντρο της πόλης της Λέσβου, απογυμνώθηκε από την εξωτερική του επένδυση και τον σοβά, αφήνοντάς το ευάλωτο σε εξωτερικές βλάβες για 15 χρόνια.
«Κατατάσσοντας τα κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν από το 1821 ως μεταβυζαντινά έργα, η Ελλάδα προσεγγίζει τα οθωμανικά αρχιτεκτονικά έργα με προκατάληψη και αδιαφορία», υποστήριξε.
Η αποκατάσταση των τζαμιών στη Λέσβο αφορά επίσης τις ελευθερίες της θρησκείας, της λατρείας και της συνείδησης, είπε περαιτέρω ο Konak.
«Για παράδειγμα, σχεδόν 6.500 Τούρκοι ζουν στο νησί της Ρόδου, όπου περισσότερα από 300 τζαμιά της οθωμανικής εποχής στέκονται και είναι καλοδιατηρημένα. Οι Τούρκοι τουρίστες επισκέπτονται πολλά από αυτά τα τζαμιά, αλλά μόνο δύο τζαμιά είναι ανοιχτά: το τζαμί Ιμπραήμ Πασά στο κέντρο της πόλης και το Τζαμί Σουλεϊμανίγια, το οποίο ανοίγει μόνο δύο φορές το χρόνο για την προσευχή του Eid».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης