Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οργή της Ελλάδας στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ - «Δεν δεχόμαστε υποδείξεις», εκδίδει NAVTEX

Οργή της Ελλάδας στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ - «Δεν δεχόμαστε υποδείξεις», εκδίδει NAVTEX
Άμεση απάντηση της Αθήνας
Σχετικά Άρθρα
Η Ελλάδα αντέδρασε στη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία και η οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Κρήτης για εργασίες πόντισης καλωδίου επικοινωνιών, εκδίδοντας δικής της NAVTEX και διαμηνύοντας ότι η περιοχή ανήκει στη δική της δικαιοδοσία και πως αποτελεί τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Σε αυστηρό τόνο, η Αθήνα καταρρίπτει τους ισχυρισμούς και υποδείξεις στις οποίες προχώρησε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Hakan Fidan, με τις οποίες κατ’ ουσίαν καταδεικνύει Κύπρο και Ελλάδα ως εμπλεκόμενες στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στην ΕΡΤ ότι «⁠η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την πολιτική της και διασφαλίζει τα εθνικά της συμφέροντα. Κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Μέση Ανατολή, η Ελλάδα έχει τηρήσει στάση αρχής, η οποία εκτιμάται από όλα εμπλεκόμενα μέρη και για τον λόγο αυτό διατηρεί ανοιχτούς όλους τους διαύλους επικοινωνίας, χωρίς να έχει έρθει σε ρήξη με οποιαδήποτε χώρα».
Ο Hakan Fidan αντί να καταδικάσει τις απειλές του επικεφαλής της Hezbollah προς την Κύπρο έριξε λάδι στη φωτιά υποδεικνύοντας τόσο την Λευκωσία, όσο και την Αθήνα ως εμπλεκόμενες, συμμάχους του Τελ Αβιβ.
Υποστήριξε ότι: «το γεγονός ότι αυτός ο τόπος και τα ελληνικά νησιά χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή δεν θα ωφελήσει ούτε τον “ελληνοκυπριακό τομέα”, ούτε την Ελλάδα. Η συμβουλή μας, αυτό που είπαμε στους Έλληνες, είναι “μείνετε μακριά από αυτά τα θέματα”, γιατί όταν εμπλακείτε με αυτόν τον τρόπο στους εν εξελίξει πολέμους στη Μέση Ανατολή, αν γίνετε μέρος αυτών, θα έρθει η φωτιά και θα σας βρει».
«Απειλές κατά της κυριαρχίας και της υπόστασης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απολύτως απαράδεκτες.
Είμαστε με όλες μας τις δυνάμεις και χωρίς περιστροφές, διαχρονικά και σταθερά δίπλα στην Κύπρο, δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την πολιτική της και διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα. Και αν θέλετε και συμπληρωματικά κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα έχει τηρήσει στάση αρχής, η οποία εκτιμάται από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και για τον λόγο αυτό διατηρεί ανοιχτούς όλους τους διαύλους επικοινωνίας, χωρίς να έχει έρθει σε ρήξη με οποιαδήποτε χώρα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Νέα αμφισβήτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα

«Πόλεμος NAVTEX» και στην Κυπριακή ΑΟΖ με την Άγκυρα να στρέφεται κατά της Κύπρου μετά από NAVTEX που εξέδωσε για τις υποθαλάσσιες εργασίες πόντισης καλωδίου επικοινωνιών. Η Τουρκία δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή ΑΟΖ και την περιοχή ευθύνης που έχει ο Σταθμός της Λάρνακας για την έκδοση ναυτικών οδηγιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης