Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΙΙF – Θετικό το momentum της Ευρωζώνης την επόμενη 2ετία – Ανάπτυξη +1,1% το 2014

tags :
ΙΙF – Θετικό το momentum της Ευρωζώνης την επόμενη 2ετία – Ανάπτυξη +1,1% το 2014
Σημαντικός κίνδυνος ο αποπληθωρισμός
Θετικό προεξοφλείται το momentum της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο «βλέπει» πως το 2014 και το 2015 η Ευρωζώνη θα διαγράψει μία θετική πορεία.
Ειδικότερα, το Ινστιτούτο εκτιμά πως η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας αποδίδεται εξ ολοκλήρου στην «χαλάρωση» της δημοσιονομικής πολιτικής.
Ωστόσο, η αργή πρόοδος στον οικονομικό τομέα των κρατών μελών θα εξακολουθεί να συνιστά «βαρίδι» στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη.
Το IIF αναμένει πως το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά +1,1% το 2014 και κατά +1,4% το 2015.
Βέβαια, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αποπληθωριστικούς κίνδυνους, προτρέποντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει έγκαιρα δράση.



Γεμάτη η «φαρέτρα» της ΕΚΤ
Η ΕΚΤ πραγματοποιεί μία μικρή παύση, όσον αφορά τη δράση της, διατηρώντας τα επιτόκια αμετάβλητα.
Βέβαια, η πιθανότητα νέας μείωσης των επιτοκίων καθίσταται εξαιρετικά πιθανή, καθώς ο Mario Draghi αφήνει «ορθάνοιχτο» το παράθυρο για την λήψη νέων μέτρων, εφόσον κριθούν απαραίτητα.
Ούτως ή άλλως, η ΕΚΤ διαθέτει πληθώρα επιλογών στην «φαρέτρα» της, όπως τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων και ο νέος γύρος χορήγησης φθηνών δανείων(LTRO).



Ανησυχία για τον πληθωρισμό
Τον τελευταίο μήνα του 2013, η ΕΚΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, καθώς το 2014 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,1% - έναντι 1,3% της προηγούμενης εκτίμησης - και το 2015 στο 1,3%.
Σημειώνεται πως αμφότερες συνιστούν τις χαμηλότερες προβλέψεις των τελευταίων 2 ετών.
Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης υπονομεύεται κυρίως, από την μείωση των τιμών στον ενεργειακό κλάδο.



Προβλήματα και τον ευρωπαϊκό «πυρήνα»
Οι αποπληθωριστικοί κίνδυνοι «χτυπούν» και τον πυρήνα της Ευρωζώνης, όπου οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν περαιτέρω.
Στην Γερμανία για παράδειγμα, ο πληθωρισμός παραμένει κοντά στο ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρότι η γερμανική οικονομία διαθέτει μία σειρά από πλεονεκτήματα, όπως για παράδειγμα οι υψηλοί μισθοί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης