Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch - Αμετάβλητη η αξιολόγηση των Τρ. Κύπρου και Ελληνικής - Παραμένουν σε καθεστώς Restricted Default (περιορισμένη χρεοκοπία)

Fitch - Αμετάβλητη η αξιολόγηση των Τρ. Κύπρου και Ελληνικής - Παραμένουν σε καθεστώς Restricted Default (περιορισμένη χρεοκοπία)
O οίκος αναβάθμισε τα Viability Ratings (VR) των δύο τραπεζών, σε cc για την Τρ. Κύπρου και σε ccc για την Ελληνική, από f προηγουμένως που ίσχυε και για τις δύο τράπεζες
Αμετάβλητες διατηρεί τις αξιολογήσεις των κυπριακών τραπεζών, Τρ. Κύπρου και Ελληνικής, στο καθεστώς Restricted Default (RD - περιορισμένη χρεοκοπία), o αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch.
Tαυτόχρονα ο οίκος προχώρησε στην αναβάθμιση των Viability Ratings (VR) των δύο τραπεζών, σε cc για την Τρ. Κύπρου και σε ccc για την Ελληνική, από f προηγουμένως που ίσχυε και για τις δύο τράπεζες.
Όπως εξηγεί η Fitch, η αναβάθμιση των Viability Rating των δύο κυπριακών τραπεζών αντανακλά τη βελτίωση της πιστοληπτικής τους ικανότητας, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής τους, ορόσημο για την ανάκτηση της φερεγγυότητάς τους.  
Η επιβεβαίωση ωστόσο των αξιολογήσεών του στο καθεστώς της περιορισμένης χρεοκοπίας αντανακλά τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν στις τράπεζες τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στην κίνηση κεφαλαίων.
"Παρά το γεγονός πως οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στην Κύπρο είχαν ανακοινωθεί ως ένα προσωρινό μέτρο, τελικά η διαδικασία ανάκτησης της εμπιστοσύνης στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα έχει διαρκέσει περισσότερο από ότι αρχικά αναμενόταν", σχολιάζει, μεταξύ άλλων, ο οίκος στην έκθεσή του.
Όπως προειδοποιεί στη συνέχεια, ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι ο εξής: Η πιθανότητα νέας και ραγδαίας επιδείνωσης της ποιότητας των assets των τραπεζών.
Όπως εξηγεί στη συνέχεια η Fitch, για το 9μηνο του 2013 οι δύο κυπριακές τράπεζες εμφάνισαν ζημιές, λόγω των υψηλών προβλέψεων μετά την πώληση των υποκαταστημάτων τους στην Ελλάδα και εξαιτίας της ταχείας επιδείνωσης των δανειακών τους χαρτοφυλακίων.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η επιστροφή των κυπριακών τραπεζών στην κερδοφορία παραμένει μια διαδικασία γεμάτη προκλήσεις για το άμεσο μέλλον, λόγω της βαθιάς ύφεσης της κυπριακής οικονομίας. Η επιστροφή στην κερδοφορία απαιτεί την επιτυχή ολοκλήρωση των σχεδίων αναδιάρθρωσης που υλοποιούν οι κυπριακές τράπεζες, καθώς και τη συνέχιση της επιβολής μέτρων μείωσης του κόστους.
Η Fitch προειδοποιεί πως οι κυπριακές τράπεζες παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτες στις οικονομικές εξελίξεις, αλλά και στην εμπιστοσύνη επενδυτών/καταθετών. Η γενικότερη χρηματοπιστωτική ισχύς τους είναι εκτεθειμένη στο δύσκολο υφεσιακό περιβάλλον της Κύπρου.

Οι αξιολογήσεις των κυπριακών τραπεζών από τη Fitch

Tράπεζα Κύπρου
Long-term IDR: affirmed at 'RD'
Short-term IDR: affirmed at 'RD'
VR: upgraded to 'cc' from 'f'
Support Rating affirmed at '5'
SRF: affirmed at 'No Floor'
Senior notes programme: affirmed at 'C/RR6'; withdrawn
Commercial paper programme: affirmed at 'C'; withdrawn

Ελληνική Τράπεζα
Long-term IDR: affirmed at 'RD'
Short-term IDR: affirmed at 'RD'
VR: upgraded to 'ccc' from 'f'
Support Rating affirmed at '5'
SRF: affirmed at 'No Floor'

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης