Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

IIF - Εκρηκτικός ο συνδυασμός χαμηλού πληθωρισμού και υψηλού χρέους στην Ευρωζώνη

IIF - Εκρηκτικός ο συνδυασμός χαμηλού πληθωρισμού και υψηλού χρέους στην Ευρωζώνη
Η ακτινογραφία του χρέους
Ο χαμηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη καθιστά το δημόσιο χρέος ακόμη πιο επαχθές, προειδοποιεί το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), επιχειρώντας να παρουσιάσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ευρωπαϊκή οικονομία από την απειλή του αποπληθωρισμού.
"Ο χαμηλός πληθωρισμός δεν μπορεί να στηρίξει τις προσπάθειες για μείωση του χρέους", υποστηρίζει το IIF, σε νέα ανάλυσή του για τον Μάρτιο, υπό τον τίτλο "Capital Markets Monitor", την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, οι προοπτικές για την άνοδο του πληθωρισμού δεν ξεπερνούν τα επίπεδα του 1%, γεγονός πολύ ανησυχητικό δεδομένου του στόχου της ΕΚΤ για διαμόρφωση του πληθωρισμού στο 2%.
Τα σενάρια περί "ιαπωνοποίησης" της Ευρωζώνης ευσταθούν άραγε; Όπως εκτιμά το IIF, η πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη είναι τέτοια που θυμίζει πολύ έντονα την κατάσταση της Ιαπωνίας στη δεκαετία του 1990, οπότε και η χώρα της Άπω Ανατολής βρέθηκε δέσμια μιας παρατεταμένης περιόδου αποπληθωρισμού.
Ωστόσο, κατά το Iνστιτούτο, μπορεί η τάση του πληθωρισμού να είναι πτωτική σε ορίζοντα 2ετίας, αλλά σε ορίζοντα 5ετίας οι προοπτικές εμφανίζονται πιο σταθερές.

Δημόσιο χρέος και παγκόσμια οικονομία
Μπορεί η παγκόσμια οικονομία να ισχυροποιείται ολοένα και περισσότερο - αφήνοντας σταδιακά πίσω τα σημάδια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης - ωστόσο οι προκλήσεις παραμένουν.
Το μεγάλο στοίχημα για την παγκόσμια οικονομία είναι διττό: Θωράκιση της ανάπτυξης ώστα να καταστεί βιώσιμη και αντιμετώπιση κάθε ίχνους πολιτικής αστάθειας.
Όπως τονίζει στη συνέχεια το IIF, τα επίπεδα του δημοσίου χρέους σε διεθνές επίπεδο κινούνται "χέρι χέρι" με τον χαμηλό πληθωρισμό. Ο εκρηκτικός αυτός συνδυασμός, υψηλού χρέους και χαμηλού πληθωρισμού, μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση τη δυνατότητα πολλών κρατών να εξυπηρετήσουν το χρέος τους.

Η ακτινογραφία του χρέους
Το δημόσιο χρέος στον αναπτυγμένο κόσμο έχει ανέλθει κατά μέσο όρο στα επίπεδα του 115% του ΑΕΠ.
Το δημόσιο χρέος των αναδυόμενων αγορών έχει αυξηθεί στο 80% του ΑΕΠ σήμερα, έναντι 55% του ΑΕΠ το 2007.
Το εταιρικό χρέος της Κίνας είναι το υψηλότερο στον κόσμο, φτάνοντας στο 145% του ΑΕΠ.
Ακολουθούν Ουγγαρία και Κορέα, με εταιρικό χρέος στο 120% και 110% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης