Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Draghi (ΕΚΤ): Απειλή για την ανάπτυξη το γεωπολιτικό ρίσκο - Από 450 έως 850 δισ. τα TLTROs - Τι συμβαίνει με τα ABS

Draghi (ΕΚΤ): Απειλή για την ανάπτυξη το γεωπολιτικό ρίσκο - Από 450 έως 850 δισ. τα TLTROs - Τι συμβαίνει με τα ABS
Εντείνει τις προετοιμασίες για την αγορά ABS η ΕΚΤ, σύμφωνα με τον διοικητή Mario Draghi - Έτοιμη για QE αν κριθεί αναγκαίο
(upd)Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις πιθανές επιπλοκές από την όξυνση των γεωπολιτικών κινδύνων, τόνισε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, ενώ προειδοποίησε ότι μπορεί να πλήξουν την ανάπτυξη.
«Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που συνδέονται με τη ρωσο-ουκρανική κρίση μπορεί να απειλήσουν περισσότερο την Ευρωζώνη», ανέφερε.
Όσον αφορά τις κυρώσεις στην Ρωσία, σύμφωνα με τον Draghi, είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι πραγματικές επιπτώσεις.
Εμφανίστηκε ωστόσο καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα, παρά τους κινδύνους, δεν ανησυχεί. 
Ο διοικητής της ΕΚΤ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν αναφορά στις γεωπολιτικές εξελίξεις από τον κεντρική τραπεζίτη, με φόντο την κλιμάκωση της ρωσο-ουκρανικής κρίσης και των αντιποίνων που ανακοίνωσε η Μόσχα.
Ο Draghi διεμήνυσε ότι υπάρχει ομόφωνη συμφωνία στους κόλπους της ΕΚΤ, για χρήση μη συμβατικών μέτρων, αν αυτό απαιτηθεί.
Τόνισε επίσης ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.
Ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα περιλαμβάνει την αγορά ABS, αλλά δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε αυτό.
Επίσης τήρησε αποστάσεις από το QE της Fed, τονίζοντας ότι οι αγορές αντιλαμβάνονται την απόκλιση ΗΠΑ – Ευρωζώνης.
Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διήμερο Economist και Bloomberg κάλεσαν την ΕΚΤ να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, στα πρότυπα της Federal Reserve.
Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης, παραμένει μετριοπαθής, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα τελευταία οικονομικά στοιχεία.
O διοικητής της ΕΚΤ έστειλε μήνυμα στις κυβερνήσεις για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, προειδοποιώντας ότι η έλλειψη τους, αποθαρρύνει κάθε προσπάθεια για επενδύσεις.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούνιο η ΕΚΤ οδήγησαν σε χαλάρωση της θέσης της για τη νομισματική πολιτική, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης. 
Η ΕΚΤ δηλώνει σταθερά αποφασισμένη να συγκρατήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΕΚΤ, η χορήγηση δανείων προς τις επιχειρήσεις συνεχίζει να είναι αδύναμη στην Ευρώπη.
Όσον αφορά το ζήτημα του χαμηλού πληθωρισμού, ο Draghi τόνισε ερωτώμενος σχετικά, ότι η δεν ήταν η μόνη που υπερεκτίμησε την πορεία του πληθωρισμού, αρνήθηκε τον κίνδυνο αποπληθωρισμού. 
Ο κεντρικός τραπεζίτης χαιρέτισε τις προσπάθειες των χωρών που έχουν υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις.
«Είναι σαφές πως οι χώρες που έχουν υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις, τα έχουν πάει καλύτερα από τις υπόλοιπες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ξεκαθάρισε επίσης, ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει εξυπηρετική για όσο διάστημα χρειαστεί. 
Ο Draghi άνοιξε τον δρόμο για αποδυνάμωση του ευρώ,
τονίζοντας ότι τα θεμελιώδη μεγέθη σήμερα για ένα αδύναμο νόμισμα βρίσκονται σε καλύτερη θέση από ότι βρίσκονταν πριν μερικούς μήνες.
Σε σύντομη παρέμβασή του ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vitor Constancio, ανέφερε ότι τα stress tests θα αξιολογήσουν τα πάντα, ακόμη και την έκθεση των τραπεζών στις άλλες τράπεζες.

Εντείνεται η προετοιμασία για αγορές ABS
Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου, ο Draghi δήλωσε ότι η ΕΚΤ εντείνει τις προετοιμασίες για την αγορά ABS (τίτλων που συνδέονται με στοιχεία ενεργητικού). 
Η προεργασία για το πρόγραμμα αγοράς ABS έχει γίνει, αλλά οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη.
Ερωτώμενος σχετικά, ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι οι προσπάθειες εστιάζουν σε απλά assets, που χαρακτηρίζονται από αυξημένη διαφάνεια.
Η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην πρόσληψη ειδικού συμβούλου για την εκκίνηση - διεξαγωγή του προγράμματος αγοράς των ABS, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, ο οποίος πρόσθεσε ότι Θα χρειαστούν αλλαγές σε ρυθμιστικό - θεσμικό πλαίσιο, για να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα.
Ωστόσο, αναλυτές σπεύδουν να σχολιάσουν ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει την αγορά των ABS δεν αποτελεί έργο της ΕΚΤ, αλλά των ευρωπαϊκών κρατών.
Παράλληλα, θα απαιτηθεί χρόνος προκειμένου να σημειωθούν οι όποιες αλλαγές.

Για τα LTROs
Ο Draghi υποστήριξε ότι τα στοχευμένα προγράμματα χορήγησης φθηνής ρευστότητας (TLTROs) θα διευκολύνουν τις συνθήκες χρηματοδότησης στην Ευρωζώνη και θα στηρίξουν την ανάπτυξη. 
«Τα προγράμματα TLTROs συνιστούν προγράμματα χρηματοδότησης για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσαν να ανέλθουν από 450 έως 850 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι τα δύο προγράμματα θα ξεκινήσουν Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο του 2014

«Αποφύγαμε τον συστημικό κίνδυνο από την BES»
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την πορτογαλική τράπεζα Banco Espirito Santo, ο Draghi τόνισε ότι απεφεύχθη ο συστημικός κίνδυνος.
«Οι πορτογαλικές αρχές (Bank of Portugal) έδρασαν ταχύτατα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αμετάβλητο στο 0,15% το βασικό επιτόκιο
Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,15% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Επίσης η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,1%. 
Η απόφαση επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για στάση αναμονής από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Αυγούστου, παρά τον χαμηλό πληθωρισμό στην ευρωζώνη και το υψηλό γεωπολιτικό ρίσκο. 
Το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνέντευξη τύπου του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi στις 15:30, ώρα Ελλάδος.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews:
Στάση αναμονής αναμένεται να τηρήσει στη συνεδρίαση του Αυγούστου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT), παρά τη νέα υποχώρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη και το αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της ING και της Unicredit Economics.
Η ΕΚΤ σύμφωνα με τους αναλυτές, θα τηρήσει στάση αναμονής προκειμένου να αποτιμήσει την επίδραση των μέτρων στήριξης της ρευστότητας που ανακοίνωσε τον Ιούνιo.
Παρά το γεγονός ότι η ευρωζώνη έχει βγει από την ύφεση και η ανεργία έχει σημειώσει μικρή υποχώρηση, η κρίση στην Ουκρανία, τα αντίποινα της Ρωσίας και η απειλή εισβολής, έχουν εκτινάξει στα ύψη τις γεωπολιτικές ανησυχίες.
Ωστόσο, παρά τους φόβους και τη νέα υποχώρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, στο 0,4%, ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, δεν αναμένεται να ανακοινώσει επιπλέον μέτρα.
«Μετά το πακέτο μέτρων του Ιουνίου, η ΕΚΤ βρίσκεται σε στάση αναμονής», σχολιάζει ο Marco Valli, αναλυτής της UniCredit Economics, προβλέποντας μια μάλλον…βαρετή συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μόνη αξιοσημείωτη αλλαγή στη ρητορική της ΕΚΤ, ενδεχομένως να είναι η πιο στενή παρακολούθηση των γεωπολιτικών εξελίξεων, λόγω της ρωσοουκρανικής κρίσης.
Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της ING, η συνεδρίαση του Αυγούστου θα φέρει ξανά στο προσκήνιο της στάση αναμονής από την ΕΚΤ.
Καθώς τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία είναι ανάμεικτα, αλλά όχι ανησυχητικά, η ΕΚΤ μπορεί να πάρει το χρόνο της, προκειμένου να αποτιμήσει την επίδραση των μέτρων που ανακοίνωσε τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με την ING, μόνο σε περίπτωση αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ευρώπη πίσω στην ύφεση, θα αποφάσιζε η ΕΚΤ τη λήψη επιπλέον μέτρων νομισματικής πολιτικής.
Προς το παρόν ωστόσο, δεν προβλέπεται η ανάληψη δράσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης