Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Ένα Grexit δεν θα λύσει τα προβλήματα της Ευρωζώνης… θα τα γιγαντώσει – Το ευρώ θα είναι «αναστρέψιμο»

tags :
Economist: Ένα Grexit δεν θα λύσει τα προβλήματα της Ευρωζώνης… θα τα γιγαντώσει – Το ευρώ θα είναι «αναστρέψιμο»
Μολονότι η Ελλάδα έχει πετύχει πλεονάσματα δεν μπορεί να είναι πάρα πολύ υπεροπτική με τους διεθνείς εταίρους της
Μια αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν συμφέρει την Ελλάδα, καθώς η πιθανότερη κατάληξη είναι να χάσει τη μάχη, αυξάνοντας την προοπτική μιας αναγκαστικής εξόδου από το ευρώ.
Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση του Economist για την Ελλάδα, η οποία θέτει σε ρεαλιστικότερη βάση τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τις προοπτικές της χώρας εντός της Ευρωζώνης, προειδοποιώντας στο τέλος ότι ένα Grexit δεν θα λύσει τα προβλήματα της, αλλά θα τα ενισχύσει.
Σύμφωνα με την ανάλυση, η επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 είχε ξεκινήσει μια νέα εποχή για την Ελλάδα.
Αντ 'αυτού, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 25 Ιανουαρίου έχει επαναφέρει τους φόβους ότι η χώρα θα είναι και πάλι η σπίθα που θα ανάψει μια νέα φάση της κρίσης του ευρώ.
Αυτός ο φόβος βασίζεται στην πιθανότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα αριστερό κόμμα που θέλει να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ ένα μικρό προβάδισμα, ωστόσο αν και ακόμη διατηρεί αυτό το πλεονέκτημα, υπάρχουν αμφιβολίες ότι θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού στη Βουλή.

Οι βασικοί δείκτες σε Ελλάδα και Ευρωζώνη





Embedded image permalink

Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ είναι απλή.
Οι Έλληνες έχουν κουραστεί από την εξαετή βαθιά ύφεση, ενώ δεν αναμένεται να σταματήσει η λιτότητα τα επόμενα χρόνια.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του κόμματος, λέει ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να παραμένει στο ευρώ, αλλά θέλει επίσης να ανακουφίσει τους πολίτες από το τεράστιο βάρος του χρέους της.
Το ερώτημα για τους εταίρους της Ελλάδας είναι το πόσο μακριά θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ και αν εφαρμόσει τη δεδηλωμένη ατζέντα της εθνικοποίησης των μέσων παραγωγής, της αναδιάρθρωσης του χρέους και της μείωσης της λιτότητας.
Μολονότι η Ελλάδα έχει πετύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της και ένα πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, δεν μπορεί να είναι πάρα πολύ υπεροπτική με τους διεθνείς εταίρους της.
Το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου, ενώ η χώρα έχει επιπλέον 4,5 δισ. ευρώ αποπληρωμών του κρατικού χρέους κατά το πρώτο τρίμηνο.
Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αναχρηματοδότηση των αναγκών τους.
Έτσι, η ΕΚΤ μπορεί να μπλοκάρει την παροχή ρευστότητας, εάν η ελληνική κυβέρνηση αρνηθεί να αποδεχθεί τη διεθνή εποπτεία.
Μια αντιπαράθεση με την κεντρική τράπεζα δεν συμφέρει την Ελλάδα, με την τελευταία να μην μπορεί να κερδίσει, αυξάνοντας την προοπτική μιας αναγκαστικής εξόδου από το ευρώ.

Το χρέος σε κρίσιμες χώρες της Ευρωζώνης

Embedded image permalink

Οι φόβοι που είχαν προκληθεί από το "Grexit" δεν σχετίστηκαν ποτέ με το μέγεθος της οικονομίας.
Το βάρος του χρέους της Ελλάδας ήταν περίπου 300 δισ. ευρώ, ενώ εκείνο της Ιταλίας και της Γαλλίας ξεπερνά τα 2 τρισ. ευρώ.
Η ανησυχία είναι πολύ περισσότερο για το πώς διασυνδέεται η Ελλάδα με την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ.
Από την συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας το 2012, το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της βρίσκεται στα χέρια του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν σε θέση να διαπραγματευτεί μια διαγραφή χρεών, και οδηγήσει την Ελλάδα έξω από το ευρώ, είναι σαφές ποιος θα πληγεί από μια επακόλουθη χρεοκοπία.
Οποιαδήποτε μετάδοση θα ήταν πιο πιθανό να προέλθει από την επίδραση της επίδειξης μιας ελληνικής εξόδου από οποιοδήποτε άμεσο δημοσιονομικό κόστος.
Η εισαγωγή του ευρώ ήταν γραφτό να γίνει μη αναστρέψιμη.
Η αρχή αυτή θα καταστραφεί αν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη.

Η πορεία του ευρώ και των 10ετών κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη

Embedded image permalink

Η προοπτική των ελληνικών εκλογών έστειλε τις αποδόσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου υψηλότερα, αλλά άφησε άλλες αγορές της ζώνης σχετικά σταθερές.
Σε γενικές γραμμές, η αγορά δείχνει ότι είναι σταθερή.
Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα από την εισαγωγή ενός νέου νομίσματος είναι αρκετά μεγάλοι, αλλά η έξοδος της από το ευρώ δεν θα ήταν καθόλου μια απάντηση στα προβλήματα της Ζώνης.
Η δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, και των άλλων λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη, στηρίζεται στην ιδέα μιας άδικης μεταχείριση μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων οικονομιών.
Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, θα ενισχύσει αυτή την αίσθηση, δεν θα την αλλάξει, καταλήγει η ανάλυση του Economist.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης