Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Η Ελλάδα έχει «πληρώσει» πανάκριβα τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ - Πιθανή νέα ύφεση

Economist: Η Ελλάδα έχει «πληρώσει» πανάκριβα τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ - Πιθανή νέα ύφεση
«Υπό την προηγούμενη κυβέρνηση, τόσο οι καταθέσεις όσο και τα επιτόκια είχαν σταθεροποιηθεί»
Στη δυσμενή κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία από την ημέρα ανάληψης της διακυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα αναφέρεται ο Economist.
Ειδικότερα, το βρετανικό περιοδικό επισημαίνει πως η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα για αναδιαπραγμάτευση των όρων του προγράμματος βοήθειας έχει επιδεινώσει σημαντικά την ελληνική οικονομία.
Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, αυτή η επιδείνωση αντανακλάται τόσο στις τραπεζικές καταθέσεις, όσο και στα επιτόκια των κρατικών ομολόγων.
«Υπό την προηγούμενη κυβέρνηση, τόσο οι καταθέσεις όσο και τα επιτόκια είχαν σταθεροποιηθεί» υπενθυμίζει ο Economist, μεμφόμενος τη νέα κυβέρνηση.





Παράλληλα, το δημοσίευμα επισημαίνει πως κάθε φορά που η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει μία δόση του χρέους της, τότε αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος ενός ατυχήματος.
Άλλωστε, πλέον η προσοχή όλων έχει στραφεί στις αποπληρωμές των 2,5 δισ. ευρώ τον Μάιο και τον Ιούνιο.





Η δυσμενή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει οδηγήσει τις τράπεζες να εξαρτώνται πλήρως από την ΕΚΤ.
Την ίδια ώρα, συμπληρώνει το δημοσίευμα, τα φορολογικά έσοδα έχουν μειωθεί σημαντικά, θέτοντας εν αμφιβόλω τη δημοσιονομική θέση της κυβέρνησης.
Μάλιστα, αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν ακόμη και για τον κίνδυνο επιστροφής στην ύφεση.





Καταλήγοντας, ο Economist εστιάζει στην απροθυμία της νέας κυβέρνησης να προβεί σε βαθιές μεταρρυθμίσεις, αρχής γενομένης από το εξαιρετικά γενναιόδωρο, όπως το χαρακτηρίζει, συνταξιοδοτικό σύστημα.
Μόνο για τον Απρίλιο, το δημόσιο καλείται να καταβάλλει 2,4 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις, καταλήγει το δημοσίευμα.

(πρώτη ενημέρωση 15 Απριλίου 2015, 07:13)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης