Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Ποιες χώρες της Ε.Ε. επωμίζονται το «βάρος» των προσφύγων και… ποιες το αποφεύγουν

tags :
Economist: Ποιες χώρες της Ε.Ε. επωμίζονται το «βάρος» των προσφύγων και… ποιες το αποφεύγουν
Yπάρχουν αρκετές χώρες, οι οποίες «κρατούν» κλειστά τα σύνορα
Γερμανία, Ιταλία και Σουηδία είναι οι τρεις χώρες, οι οποίες επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος στην απορρόφηση και ενσωμάτωση των προσφύγων μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωζώνης.
Αυτό τουλάχιστον αποφαίνεται από τα στοιχεία του Economist, σύμφωνα με τα οποία, οι τρεις προαναφερθείσες χώρες αποδέχονται άνω του 50% των συνολικών αιτήσεων ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε πλήρη αντιδιαστολή, υπάρχουν αρκετές χώρες, οι οποίες «κρατούν» κλειστά τα σύνορα, αποφεύγοντας την έγκριση των αιτήσεων ασύλου.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Ουγγαρίας, όπου το 2014 εξετάστηκαν μόλις 6.000 αιτήσεις από τις συνολικά 40.000!
Εξ αυτών, λιγότερο από το 10% έτυχε της τελικής έγκρισης των ουγγρικών αρχών, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ των κρατών της Ε.Ε.
Αξίζει να σημειωθεί πως βάσει της νέας μεταναστευτικής πολιτικής της Κομισιόν, θα εγκαθιδρυθεί ένα μηχανισμός κατανομής των προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε. βάσει ποσοστώσεων.
Επιπλέον, για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, η Επιτροπή προτείνει ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα επανεγκατάστασης (resettlement) που θα παρέχει 20.000 θέσεις κατανεμημένες σε όλα τα κράτη μέλη για εκτοπισμένους που σαφώς χρήζουν διεθνούς προστασίας στην Ευρώπη.
Τo πρόγραμμα αυτό θα χρηματοδοτηθεί με επιπλέον ποσό 50 εκατ. ευρώ το 2015 και το 2016.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης