Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΕΨΑ: Ανάπτυξη με νέες επενδύσεις, πανελλαδική διανομή και ενίσχυση της εξωστρέφειας - Το μήνυμα του Νίκου Καραμούζη

ΕΨΑ: Ανάπτυξη με νέες επενδύσεις, πανελλαδική διανομή και ενίσχυση της εξωστρέφειας - Το μήνυμα του Νίκου Καραμούζη
Το SMERemediumCap φαίνεται πως βρίσκεται σε συζητήσεις με εταιρεία που παράγει και εμπορεύεται ελαιόλαδο, μια οικογενειακή επιχείρηση με σημαντικές προοπτικές
Σχετικά Άρθρα
Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται η ελληνική εταιρία παραγωγής και διανομής αναψυκτικών ΕΨΑ, ένα χρόνο μετά την εξαγορά της από το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap (SMERC), στο οποίο είναι πρόεδρος ο Νικόλαος Καραμούζης.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε εχθές, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης, o κ. Καραμούζης στόχος είναι η αιωνόβια ΕΨΑ να γίνει ένα από τα ισχυρά ονόματα στον κλάδο των αναψυκτικών και να συνεχίσει να ενισχύει την εικόνα ότι είναι η αγαπημένη επιλογή του καταναλωτή. «Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην επένδυσή μας στην ΕΨΑ, μια εμβληματική, ιστορική εταιρία συνυφασμένη με την προϊοντική ποιότητα και τη διαχρονική εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Εκτιμούμε ότι, με την ενίσχυση της εταιρείας με κεφάλαια και ρευστότητα, την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που διαθέτει και την υλοποίηση ενός φιλόδοξου μεσοπρόθεσμου σχεδίου ανάπτυξης εργασιών που έχουμε εκπονήσει, η ΕΨΑ έχει μεγάλες δυνατότητες υγιούς ανάπτυξης εργασιών, τόσο στην ελληνική όσο και στις διεθνείς αγορές».

Ευρύ σχέδιο μετασχηματισμού

«Έχουμε ήδη ξεκινήσει να υλοποιούμε ένα ευρύ σχέδιο μετασχηματισμού της ΕΨΑ, τόσο σε εμπορικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο παραγωγής, αλυσίδας τροφοδοσίας, οργάνωσης και ανθρώπινου δυναμικού» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τάκης Πέρκιζας και συμπλήρωσε ότι με την στήριξη των μετόχων της, η ΕΨΑ έχει πλέον τη δυνατότητα να υποστηρίξει το σχέδιο με σημαντικές επενδύσεις και δράσεις, που έχουν ως μεσοπρόθεσμο στόχο την εδραίωση της εταιρείας στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού, ως την ελληνική μάρκα υψηλής ποιότητας αναψυκτικών.

Επενδύσεις άνω των 5 εκατ. ευρώ

Με τις επενδύσεις να ξεπερνούν εφέτος τα 5 εκατ. ευρώ η ΕΨΑ βρίσκεται σε τροχιά ανόδου με τις πωλήσεις το 2023 να είναι αυξημένες κατά 31% ενώ και την τρέχουσα χρήση κινείται στα ίδια επίπεδα. Το αναπτυξιακό πλάνο της επόμενης τριετίας στηρίζεται σε πέντε άξονες που περιλαμβάνουν ενίσχυση του εμπορικού σήματος ΕΨΑ, σημαντικές επενδύσεις που γίνονται στην παραγωγική διαδικασία, στην αλυσίδα τροφοδοσίας, σε νέα προϊόντα και στρατηγικές εμπορικής ανάπτυξης, αλλά και στους ανθρώπους της εταιρείας. Καλύτερη απόδοση παραγωγής και αλυσίδας τροφοδοσίας με επενδύσεις στο εργοστάσιο, στην παραγωγή, στις αποθήκες, στα logistics και στις αλυσίδες τροφοδοσίας προκειμένου για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και να μειωθεί το κόστος ανά μονάδα προϊόντος.
Παράλληλα, δίνεται στόχος στην πανελλαδική επέκταση και αναβάθμιση της παρουσίας της εταιρείας στα σημεία πώλησης. «Είμαστε στη μισή Ελλάδα και θέλουμε τα προϊόντα μας να τα βρίσκει ο καταναλωτής σε όλη την Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Πέρκιζας και συμπλήρωσε: «Αυτό δεν γίνεται εύκολα αλλά γίνεται με επιχειρηματικό πλάνο, με τεχνογνωσία, με υποστήριξη και με κεφάλαιο. Ήδη το έχουμε πετύχει κατά πολύ μεγάλο ποσοστό». Στο ίδιο πλαίσιο ενισχύεται και το εξαγωγικό αποτύπωμα της εταιρείας η οποία έχει παρουσία σε 35 χώρες ενώ το 15% του τζίρου της προέρχεται από εξαγωγές. Σύμφωνα με τον κ. Πέρκιζα, στόχος της διοίκησης είναι να επιτευχθεί πολλαπλάσιος τζίρος και κερδοφορία πάνω από το μέσο όρο της κατηγορίας, ενώ το break even αναμένεται κάπου στη μέση της περιόδου.

Το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap

Εστιάζοντας στη φιλοσοφία του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap, ο Νικόλαος Καραμούζης σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια το SMERC στηρίζει με κεφάλαια, στρατηγική και τεχνογνωσία και επενδύει στο μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με δυναμικό επιχειρηματικό και οικονομικό αφήγημα και με προοπτικές εξωστρέφειας στο μέλλον. Μάλιστα, ο κ. Καραμούζης ανέφερε ότι αρκετές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν τα κεφάλαια και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στο RRF αλλά και να αντλήσουν τα κεφάλαια που απαιτούνται για επενδύσεις. «Χρειαζόμαστε μεγαλύτερες, ισχυρότερες και πιο εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Χωρίς μία τέτοια μετατόπιση σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις, θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες τα επόμενα χρόνια», τόνισε.
Σημειώνεται ότι το SMERC έχει επενδύσει στον κλάδο τροφίμων και ποτών τόσο στην ΕΨΑ, αποκτώντας ποσοστό πλειοψηφίας, όσο και στην Μεντεκίδης ΑΕ που παράγει τα εμφιαλωμένα νερά Σέλι και Διός, από κοινού με τους Σπύρο Θεοδωρόπουλο και την EOS Capital Partners, του Απόστολου Ταμβακάκη.

Στο τραπέζι το ενδεχόμενο σύμπραξης

Ερωτηθείς ο κ. Καραμούζης για το ενδεχόμενο σύμπραξης της ΕΨΑ με άλλες εταιρείες όπου έχει επενδύσει το SMERC επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή οι συνέργειες επικεντρώνονται στην τροφοδοσία και τις προμήθειες. Ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας ενιαίου σχήματος στο μέλλον. Την ίδια ώρα το επενδυτικό ταμείο φαίνεται πως βρίσκεται σε συζητήσεις με εταιρεία που παράγει και εμπορεύεται ελαιόλαδο, μια οικογενειακή επιχείρηση με σημαντικές προοπτικές. Παράλληλα γίνονται συζητήσεις και με ελληνική εταιρεία που παράγει καλλυντικά και συμπληρώματα διατροφής.
Το Επενδυτικό Ταμείο διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 143 εκατ. ευρώ από 42 θεσμικούς, εταιρικούς και ιδιώτες επενδυτές, μεταξύ των οποίων διακεκριμένοι Έλληνες και διεθνείς θεσμικοί επενδυτές, συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες και οικογενειακά επενδυτικά γραφεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης