Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Η διολίσθηση του γουάν μπορεί να φτάσει και το 10% - Ο στόχος είναι να τονωθούν οι κινέζικες εξαγωγές

Reuters: Η διολίσθηση του γουάν μπορεί να φτάσει και το 10% - Ο στόχος είναι να τονωθούν οι κινέζικες εξαγωγές
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας κρατούσε ισχυρό το γουάν για να στηρίξει την πολιτική της κυβέρνησης να στρέψει την οικονομία από τις εξαγωγές στην εγχώρια ζήτηση
Η κίνηση της Κίνας να υποτιμήσει το νόμισμά της σε μία προσπάθεια να τονώσει τις εξαγωγές σε συνδυασμό με τις πιέσεις που δέχεται η Κεντρική της Τράπεζα ίσως ρίξει το γουάν ακόμα πιο χαμηλά, εκτιμά το Reuters.
To γουάν έχει υποχωρήσει περίπου 4% τις δύο τελευταίες μέρες από τότε που η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την υποτίμησή του και υπάρχουν δυνατές φωνές μέσα στην κυβέρνηση για περαιτέρω πτώση του.
Στο παρασκήνιο λένε ότι η συνολική υποτίμηση μπορεί να φτάσει το 10%.
«Νομίζω ότι μία υποχώρηση του γουάν της τάξης του 10% είναι διαχειρίσιμη και πρέπει να υπάρξει μεγάλη υποχώρηση έτσι ώστε να τονωθούν οι εξαγωγές» υποστήριξε οικονομικός αξιωματούχος στο Πεκίνο.
Το υπουργείο Εμπορίου που την Τετάρτη χαιρέτισε την υποτίμηση σαν ένα ερέθισμα για τις εξαγωγές, είχε πιέσει την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική του ισχυρού γουάν.
Το Reuters δεν μπόρεσε να εξακριβώσει κατά πόσο το υπουργείο Εμπορίου επηρέασε την απόφαση για την υποτίμηση του γουάν, αλλά πηγές αναφέρουν ότι αξιωματούχοι του πανηγύριζαν για μία μεγάλη νίκη.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας κρατούσε το γουάν ισχυρό για να στηρίξει την πολιτική του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος που ήθελε να στρέψει την οικονομία από τις εξαγωγές στην εγχώρια ζήτηση.
Ένα ισχυρό γουάν δίνει ώθηση στην εγχώρια αγοραστική δύναμη, βοηθώντας τις κινέζικες εταιρίες να δανείζονται και να επενδύουν στο εξωτερικό και ενθαρρύνει ξένες εταιρίες και κυβερνήσεις να χρησιμοποιούν το νόμισμα.
Μέχρι την υποτίμηση, το νόμισμα είχε υπερτιμηθεί πάνω από 14% τους τελευταίους 12 μήνες.
Το Σαββατοκύριακο η Κίνα βίωσε ένα σοκ με τη μείωση κατά 8,3% των εξαγωγών.
«Οι εξαγωγείς αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση και το ίδιο και η κινέζικη οικονομία» ανέφερε ένας ερευνητής από think tank του υπουργείου Εμπορίου.
Το γουάν υποχώρησε μόνο έναντι του δολαρίου και όχι απέναντι στα άλλα νομίσματα.
Η Κίνα δεν είναι πια δυνατή στις εξαγωγές και το εμπόριο; Γιατί να είναι δυνατό το γουάν;
Το Πεκίνο είναι αποφασισμένο να πετύχει τον στόχο του για ανάπτυξη 7% αυτή τη χρονιά.
Κορυφαίοι ηγέτες που θα χαράξουν το χρονοδιάγραμμα για την επόμενη πενταετία τον Οκτώβριο, πιθανότατα θα συνεχίσουν να θέτουν ως στόχο την ετήσια ανάπτυξη κατά 7%.
Το Πεκίνο προτιμάει μία βαθμιαία υποτίμηση, γιατί μία μεμονωμένη μεγάλη κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων και να υπονομεύσει τον στόχο για την παγκόσμια χρήση του γουάν στο εμπόριο.
Η Κίνα ήθελε το ΔΝΤ να χρησιμοποιεί το γουάν ως αποθεματικό νόμισμα για να δανείζει χρήματα και αυτό θα ήταν ένα μεγάλο βήμα για την παγκόσμια χρήση του γουάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης